Spála nebo pátá nemoc?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
94
7.6.24 22:01

Spála nebo pátá nemoc?

Prosím vás. Jak rozeznám spálu a 5 nemoc? Pětileté dítě, 3 dny vysoké horečky. Dnes je lepší a jen zvýšená teplota. Osypal se takovou kropenkou, Hrudník, záda, obličej. Není vystoupla. Považovala jsem to za jasnou virozu. Co mě mate, měl bílý povlak na jazyku, teď mu to přešlo v ten malinovy jazyk jak u spaly. Zlepšila by se takhle spála i bez atb? V krku neboli. V puse se udělalo pár aftů. Co to tedy je? Spálu nikdy neměl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1608
7.6.24 22:35

Malinový jazyk značí spálu, i ta kropenatá vyrážka by odpovídala. Penicilyn se chodil píchat jestli to ještě dělají. Kdy jste byli u lékaře, to to ještě nerozeznal?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4961
7.6.24 22:40

Moje děti měly obě pátou nemoc nedávno. Obě bez teploty, probíhalo to pouze tak, že měly asi 3 dny červené, teplé tváře, po třech dnech tváře zesvětlaly a udělala se jim vyrážka na rukách a nohách. U staršího i na břiše. Ta zmizela asi po dalších 4 dnech. Jinak jim nic jiného nebylo. Já to odnesla hůř. Měla jsem horečku, šílenou bolest kloubů a prstů na rukách, oteklé nohy. :? Zbavila jsem se toho asi po 14 dnech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
7.6.24 22:42

My jsme právě u lékaře nebyli. Považovala jsem to za virozu, u nás ve městě je teď vysoký výskyt 5 nemoci. Tak co s ním u lékaře. Malinovyho jazyka jsem si všimla až dnes odpoledne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9732
7.6.24 22:47

Spála je samolimitující onemocnění, nechápu, že z ní někdo šílí. Oproti klasické streptokokové angíně se liší jen přítomností bílkoviny, kterou produkuje streptokok. Jak streptokoková angína, tak i spála odezní i bez ATB, riziko post-streptokokových komplikací je zcela mizivé, kmeny s revmatogenním potenciálem v populaci prakticky nejsou.

U spály je zvykle vyrážka nejvíce v dolní polovině břicha, v podbříšku, v tříslech a na vnitřní straně stehen.

Klidně vyfoťte vyrážku, krk, jazyk k posouzení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
7.6.24 22:53
@Doctus píše: Více

Aha. Já nějak pochopila že na Spálu se prostě musí nasadit atb. A jak je to s infekcnosti? Pokud má spálu a nebudou nasazené atb. Já měla jet příští týden s dětmi na tábor, tak to už je asi pase a zůstaneme doma. Myslela jsem, že pokud je to 5 nemoc a oklepe se z toho, na pár dní by jsme jeli. To už by nebyl infekční. U ty spaly netuším jak to je. Nějak z toho nesilim. Spíš to onemocnění vůbec neznám. Vyfotím zítra, děkuji. Teď už spí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3750
7.6.24 23:42
@alun-ka píše: Více

Ta se doktora bojí. Poradí se na emiminu a počká až spála sama zmizí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
8.6.24 09:56
@Doctus píše: Více

Poslala jsem vám zprávu s fotkama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1046
9.6.24 16:53

Pri 5. nemoci se syn vice mene jen osypal a pred tim mel asi 3 dny ruzovy tvare. Nic vic mu nebylo. Momentalne ma spalovou anginu. Prvni 3 dny lehce zvysena teplota, bolest v krku a ten 3.den se osypal. Nejdriv jsem si taky myslela, ze to bude viroza, protoze radil jak satan a nemocne fakt nevypadal. Ten 3.den jsem ho pro sichr vzala k doktorce kvuli ty vyrazce. To me trklo, ze to bude ta spalova angina. Jak u doktorky otevrel pusu, tak me uplne zamrazilo. Den pred tim mel jazyk cistej, ale u doktorky uplne bilej. Rekla, ze je to jasna spalova angina. Teplotu uz nemel, v krku ho nebolelo, ale antibiotika dostal. Ja musim tuk tuk, krome kovidu mel syn u vseho lehkej prubeh. Jak nestovice, ta 5.nemoc, tak ted ta angina. Proto to ja nepoznam hned v zacatku a trkne me to az pozdeji :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
9.6.24 19:59

Dekuju. Já ho včera vzala na pohotovost. Akorát doktorka si nebyla jista jestli je to 5 nebo spala, tak čekám na výsledky steru :D Ale tipuju ze je to spala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí