Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Holky prosím poraďte mojí kamarádce. Tady se ví opravdu všechno
. Tohle napsala o tom co se u nich teď děje:
Já nechci fňukat, ale je mi z toho všeho tak nějak smutno. Vojta je statečný, nestačím zírat, hrozně ho obdivuju, protože si vzal příklad z mého životního přístupu a snaží se i na téhle špíně najít něco „hezkého“, což je tedy… oříšek i na mě.. Nejhořší je, že vím, že ho to stejně trápí… Takže, co se stalo?
Jsou to teď už asi dva měsíce zpět, co jsem si všimla, že se nám nějak odchlíply lišty u zdi. Následně jsem si všimla, že máme dole zdi vlhké a to na několika různých místech baráku. Než se to stihlo jakkoliv řešit, vlhkost se rozlezla a zdi začaly plesnivět. Vypadá to vážně příšerně… Bez pardonu. Černá bílé stěně nesluší a krapet bije do očí, o tom, jak je to nebezpečné dýchat ani nemluvě.
Vojta se chtěl dovolat Harmonii, která kdysi „naše úžasné“ řadovky projektovala, ale zjistil, že firma už zanikla a jednat se může tedy jen se Spectrou, se stavební firmou.
Ta si myslela, že příčina toho, proč máme vlhké zdi může být v důsledku dešťové vody, která se nahromadila v předzahrádce.(Předzahrádka je kapitola sama pro sebe. Kdo neuviděl, nepochopí. Nad dveřmi máme úžasnou stříšku. Je to spíše „módní doplněk, a to navíc dost šeredný, než užitečná věc. Také okap zde chybí. Takže když prší, stéká všechno kráásně po stříšce čůrkem dolů, rovnou vám za krk, když odmykáte dveře… jak tohle mohl někdo vymyslet, to prostě selským rozumem nepochopím.) Ale zpět. Za tímto účelem z našeho vchodu do baráku udělali zbořeniště. Akce se zdála být úspěšná. Našli ucpaný odpad před barákem, pročistili to, prý by to mohlo být ono. Jenže pak si bystrá Kristýnka všimla ještě jedné věcí. Začala se odlupovat barva u sloupu v obýváku vedle dveří do zahrady. Tedy na úplně opačné straně vlhkých zdí. V této návaznosti se v komunikaci se sousedy přichází na to, že vlhké stěny mají i oni. A teď to začíná nabírat grády. Tří baráky mají vodu v domě, to je jasné. Zatím není podložené proč, ale měřením vlhkostí zdí nám ten… "technik na vodu“ bez obalu řekl, že je to hodně zlé. Nechce si ani představovat, co je za sádrokartonem. Taky podlaha uprostřed obýváku začíná bobtnat. Voda je tedy ve zdech, ale taky dole pod barákem. Zcela vážně zvažujeme, že si namísto obýváku uděláme dole bazén a bydlet budeme jen nahoře. Voda je také ve stěně v kuchyni za lednicí.
Jádro oříšku je zřejmě to, že nám jaksi zapomněli udělat izolaci v baráku…Venkovní i mezi baráky. Zapomněli nebo odflákli, nevím. Není moc šancí, jak to zjistit. Jak se něco takového mohlo stát? Jak se to i přes to mohlo zkolaudovat? Snadno. Na něco takového vám prý kolaudáterský nepřijde. Reklamovat? Po záruce. Žalovat? Koho. Harmonie byl jen developer a teď už neexistující firma. Spectru? To máme pramalou šanci. Obrátit se na pojišťovnu? Beznadějné. Prý by nám něco mohla proplatit, kdyby se to stalo nějakou živelnou katastrofou, povodní, ale neproplatí nám to jen proto, že to podělala nějaká firma.
Takže jaké máme teď možnosti? Vůbec nevíme, jak odstranit příčinu. Škody můžeme zlikvidovat, ale za podmínek, že z baráku bude staveniště - rozkope se celý vnitřek, včetně stěn, objedná se firma, která dodá přístoje na vysoušení (tzn. vysolit velké prachy za to, ale také za elektřinu, vydržet nějak v tom hluku vysoušečů, které pojedou nonstop tři týdny v kuse, vydržet nějak v tom prachu a špíně - upřímně si to nedovedu vůbec představit), s tím pak souvisí taky výměna podlahy a jako třešnička na dortu jsou pak ty šílené prachy za to všechno dohromady, které lítaly vzduchem. Prý až půl milionu. Minimálně. Když nevezmeme tuhle likvidační částku v potaz, co když se příčina nenajde, k čemu to? Za pět let budeme řešit totéž? Tak a teď mi teda řekněte… (co to je?) co s tím? Jsme normální smrtelníci. Na ten barák Vojta stále platí hypotéku (s mým mizerným měsíčním přispíváním). Ze všeho nejraději bych si odtud sbalila batůžek, vzala jablíčko, Vojtu pod paži a ádijé…
Ale může být hůř. Pořád přece může být hůř…
Měl by se na to podívat nějaký odborník na odvlhčování prostor a říct, jak to řešit.
Já bydlím v domku z roku 1949. Izolace tu nebyla žádná (jen jedna místnost). Nechala jsem před lety podřezat kritickou zeď a situace se výrazně zlepšila. Tato část je postavená z vepřovic…
Podřezání pomohlo. Ještě jsem chtěla nechat rozkopat podlahu a nechat udělat izolaci, ale zedník mi řekl, že je to zbytečné.
Podle mě, pokud to kamarádka neizoluje, budou tam mít mokro pořád. Měli smůlu, že koupili dům od takových darebáků.
Pokud tam chtějí zůstat, tak bych radila opravit všechno. Když bude kamarádka chtít, napíšu Ti do SZ firmu, která mi dělala podřezání domu. Prvotní je podle mě najít řešení na tu vlhkost a vyřešit ji jednou provždy. Pak má smysl opravovat podlahu. Já mám podřezanou stěnu od roku 2009 a za u dobu technologie výrazně pokročily.
Jak se k problému staví sousedi?
Radu nemam, ale drzte se a pevne nervy to je fakt hrozny a moje nocni mura vzhledem k tomu, ze se chystame stavet
.
@Šarlota4 píše:
Radu nemam, ale drzte se a pevne nervy to je fakt hrozny a moje nocni mura vzhledem k tomu, ze se chystame stavet.
Musíte stavbu kontrolovat. Ale jestli budete mít dům samostatný (ne řadovku), tak tam bych se tolik nebála.
@Šarlota4 píše:
Radu nemam, ale drzte se a pevne nervy to je fakt hrozny a moje nocni mura vzhledem k tomu, ze se chystame stavet.
Zjisti si neco o stavbe a kazdy krok proste prekontroluj, ze je hotovy. Treba i na predavaci protokol ukon-podpis, to delali sousedi. (uchylka z prace, dela u letadel a tam se kazdy krok protokoluje, kdyz se neco podela, at se tusi kde se to podelalo) Nasi si staveli barak svepomoci, jen na nejvetsi veci byly firmy. (Taky to pak tata odnesl zdravotne) A kdyz firma neco udelala blbe, proste jim to nezaplatil. Kupodivu se s nim ani nikdo nesoudil a dokonce ta firma potom delala nejake interierove veci, proste naznali ze to zbabrali.
Zakladatelko je mi zname lito, ale to co pise Kobea je cesta.
@Kobea Děkuji za reakci, zeptám se jí na co jsi tu psala až se vrátí z práce.
@Šarlota4 Děkuji i za ni. Držím palce ať u vás je vše v pořádku ![]()
Jsem ze stavařské rodiny, tak jsem něco pochytila. Především potřebujete soudního znalce v oboru stavitelství, aby vám vypracoval odborný posudek. Bývají to často profesoři na VŠ stavební.
Jinak, to co popisuješ, to je bohužel docela běžná věc…naprostý úpadek řemesla, odbornosti, vše je podřízeno rychlosti a co nejnižší náklady…bude to boj…Je mi to velmi líto, co vás potkalo.
Možná by bylo dobré se spojit se sousedy a jít do toho společně.
A každá stavba musí mít tzv. stavební deník, který se musí archivovat, kde jsou zápisy, co se který den udělalo, jaké se vyskytly problémy, atd. To je dané zákonem. Rovněž tam musí být zápisy o provedených kontrolách tzv. stavebního dozora - to nemůže být „strejda z horní-dolní, co je v důchodu“, ale člověk, co má odborné vzdělání a může tuto činnost vykonávat. To je taky dané zákonem, tudíž soudně vymahatelné to požadovat, nahlížet do toho…atd.
@Papuchalka píše:
Zjisti si neco o stavbe a kazdy krok proste prekontroluj, ze je hotovy. Treba i na predavaci protokol ukon-podpis, to delali sousedi. (uchylka z prace, dela u letadel a tam se kazdy krok protokoluje, kdyz se neco podela, at se tusi kde se to podelalo) Nasi si staveli barak svepomoci, jen na nejvetsi veci byly firmy. (Taky to pak tata odnesl zdravotne) A kdyz firma neco udelala blbe, proste jim to nezaplatil. Kupodivu se s nim ani nikdo nesoudil a dokonce ta firma potom delala nejake interierove veci, proste naznali ze to zbabrali.Zakladatelko je mi zname lito, ale to co pise Kobea je cesta.
Naši taky stavěli dům svépomocí (ne ten, kde teď bydlím s dětmi). Stavěli poctivě.
Když pak v roce 2002 bylo při povodních v domě 8 metrů vody, tak táta seděl u mě v kuchyni a přemýšlel, jak vázal rohy domu a jestli to dům vydrží. Vydržel
. Všichni v té ulici stavěli svépomocí, jen jeden měl firmu (výrazně novější dům) a nikomu dům nespadl, naštěstí.
Zakladatelko, ptala jsem se syna, chce to minimálně fotky. Odkud jsi, resp. ta kamarádka, co jí patří ten dům?
Také poprosím anonym.. My se snažili hlídat, co to jde. Rekonstruovali jsme ve velkém a časem se také objvily problémy s vlhkostí. Po 10 letech jsme přišli mimo jiné na to, že při podřezání dali nopky obráceně
Podle mého vše ohlídat nejde, to by u toho musel být někdo pořád, u nás se to zavezlo, podle mého ani by nikoho nenapadlo, že to někdo může takto „spra.it“, byli to zkušení
zedníci, nechápu ![]()
@Šarlota4
Ahoj, Šarloto, pokud si to nebudete stavět sami, ale někdo vám, fakt si raději připlaťte peníze za nějaký šikovný, ověřený stavební dozor. To je pak k nezaplacení.
@Poustevnice píše:
Jsem ze stavařské rodiny, tak jsem něco pochytila. Především potřebujete soudního znalce v oboru stavitelství, aby vám vypracoval odborný posudek. Bývají to často profesoři na VŠ stavební.
Jinak, to co popisuješ, to je bohužel docela běžná věc…naprostý úpadek řemesla, odbornosti, vše je podřízeno rychlosti a co nejnižší náklady…bude to boj…Je mi to velmi líto, co vás potkalo.
Možná by bylo dobré se spojit se sousedy a jít do toho společně.
Ahoj, ahoj, ano, se sousedy to řešíme. O soudním znalci jsme se taky bavili, ale to jsou zase takové výdaje, které ničemu nepomůžou. Vysoudit se to prý ve výsledku ani nedá. A vrážet peníze takhle zbytečně… na to teď fakt nemáme. ![]()
@Anonymní píše:
Anonym, protože osobní informace - ani jimi zpracovaný posudek ti nezajistí zjištění příčiny.Zakladatelko, máme stejný problém v domě, „naštěstí jen sklep“, kde je stopro špatně udělaná izolace, pokud vůbec. Bohužel v den, kdy se sklepy dělaly, tu nebyl dozor (takže stavební deník z toho dne je k ničemu), došli jsme, až když už to bylo vybetonované, takže netušíme, zda to pod tím betonem vůbec je, nebo zda to tam je a jen to nenavařili na svislou izolaci. Stejný problém ve vedlejším domě. Přízemí jsou v pořádku, ta se dělala později. Odmítli jsme proto zaplatit poslední fakturu, dokud to neopraví, firma má drzost, že nás zažalovala, soudíme se už mnoho let a bez konce, sklepy jsou v šíleném stavu, do opravy se nikomu nechce, dokud soudy neskončí, začarovaný kruh. Posudek dělali tzv. vyhlášení pánové ze znaleckého ústavu na VUT, posudek je katastrofální, samé nevíme, neumíme posoudit, žádný jasný závěr, ale skoro 130 tis. pryč. Pokud soud, tak určitě budete mít silnější pozici, pokud do toho půjdete i se sousedy.
Achjo, to je strašné.
U nás se neví, jestli tam ty izolace vůbec jsou. Podle mě tam dozor taky nebyl a zápisky z toho nebudou. To oni budou mít ošetřené, pokud to ošmelili úmyslně, což si tak trochu myslím.