Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zdravím, má někdo čerstvější zkušenost se spinální anestézií? Za 10dni mě to čeká a moc se bojím ☹️️
@0Andrea píše:
Zdravím, má někdo čerstvější zkušenost se spinální anestézií? Za 10dni mě to čeká a moc se bojím ☹️️
Mám zkušenost se spinální i celkovou. Celkovou u více zákroků, spinální pouze u sekce. Za mě spinální top. Mám hrozný probouzení z narkozy, takže pro mě to je vysvobození.
A nemůžeš mít celkovou? Já mám zkušenost s celkovou a dobrou. Paní na pokoji vedle mě měla lokální a nic moc Teda. Bolela ji záda od vpichu, špatně chodila a vstávala, bylo jí špatně a omdlivala. Já bych jí nechtěla. U mě celková za chvíli odeznela a bylo mi dobře.
@Švédka87 píše:
A nemůžeš mít celkovou? Já mám zkušenost s celkovou a dobrou. Paní na pokoji vedle mě měla lokální a nic moc Teda. Bolela ji záda od vpichu, špatně chodila a vstávala, bylo jí špatně a omdlivala. Já bych jí nechtěla. U mě celková za chvíli odeznela a bylo mi dobře.
A já mám zase zkušenost takovou, že po spinálu jsem vstávala mnohem dřív a mnohem líp, než po celkový a celkově jsem byla tak o den napřed, než po celkový. Je to individuální.
@lleennttiillkkaa celkovou jsem také měla u prvního porodu. Ale toto, to si nedokážu představit. Co když to nezabere? Jak to poznají? A bolí to napichování?
@Jaňule_Li mě to čeká 7.6. a už teď se mi o tom zdá. Jsem strašná posera ☹️️
@0Andrea píše:
@lleennttiillkkaa celkovou jsem také měla u prvního porodu. Ale toto, to si nedokážu představit. Co když to nezabere? Jak to poznají? A bolí to napichování?
Před napíchnutím se dává umrtvující injekce, takže to nebolí, pouze lehký tlak. To, že to nebolí, se zkouší třeba dotykem, někde zkusí,,škrábat,, nějakým nástrojem, slyšela jsem i ko kousku ledu. Já ještě než si lehla, tak jsem necítila nohy. Pro mě to byl krásný zážitek, že jsem mohla být u toho, když malý poprvý zařval(on nebrečel, on řval).
@Švédka87 co jsem se ptala, tak nevidí problém se spinální anestézií, ale asi bych radši celkovou. Vím, že to je pro mimi daleko lepší, ale toto asi nedám.
@lleennttiillkkaa píše:
Před napíchnutím se dává umrtvující injekce, takže to nebolí, pouze lehký tlak. To, že to nebolí, se zkouší třeba dotykem, někde zkusí,,škrábat,, nějakým nástrojem, slyšela jsem i ko kousku ledu. Já ještě než si lehla, tak jsem necítila nohy. Pro mě to byl krásný zážitek, že jsem mohla být u toho, když malý poprvý zařval(on nebrečel, on řval).
To věřím, že to je krásný zážitek. Byl partner u porodu? A jak dlouho necítíš nohy? A kolikrát tě napichovali?
Já mám zkusenost s celkovou i spinalni (celk. u jinych zakroku, spinal u sekce). Celkova je „pohodlnejsi“, proste nic nevis, probudis se, dospis to (mozna muzes zvracet) a je to. U sekce u spinalu jsem se bala toho vpichu a ten byl to nejmensi. Musim uznat, ze pro me porod spinalem byl bolestovy, hodne se mi u toho chtelo i zvracet (coz jsem rikala manzelovi, co tam se mnou byl), tak jim to rekl a hned mi dali do zily neco abych nezvracela, tak to hned preslo. Hodne bolelo, kdyz maleho vytahovali, nedarilo se jim to, a pak kdyz sili. Taky jsem se bala te postpunkcni bolesti hlavy, coz jsem nastesti nemela, ale nejdulezitejsi pro me bylo, co je nejlepsi pro miminko - a to byl spinal. A muzu rict, ze pres tu bolest to byl muj nejnadhermejsi okmazik v zivote, nejvetsi stesti a tezkej prival uzasne nergie, jak jsem uslysela ten placici hlasek. Zacala jsem tam brecet stestim… A i pres tu bolest bych nevahala a sla do spinalu znova, ten zazitek bych si vzit nenechala. ![]()
Mám za sebou císař v celkové i ve spinálu, pak operace očí v celkové a také gynekologický zákrok v celkové a operaci komplikované zlomeniny nohy (v celkové), vytažení šroubů ve spinálu. Vždy pokud mám možnost výběru, volím spinál. Spinál je šetrnější pro tělo a jsem po něm daleko dříve fit.
@0Andrea píše:
@Švédka87 co jsem se ptala, tak nevidí problém se spinální anestézií, ale asi bych radši celkovou. Vím, že to je pro mimi daleko lepší, ale toto asi nedám.To věřím, že to je krásný zážitek. Byl partner u porodu? A jak dlouho necítíš nohy? A kolikrát tě napichovali?
Bohužel porodnice, kde přišel na svět to neumožňovala. Manžel byl vedle a malýho viděl prvního, pak mi ho donesli na bonding a pak ho zase donesli jemu.
@miskuet píše:
Já mám zkusenost s celkovou i spinalni (celk. u jinych zakroku, spinal u sekce). Celkova je „pohodlnejsi“, proste nic nevis, probudis se, dospis to (mozna muzes zvracet) a je to. U sekce u spinalu jsem se bala toho vpichu a ten byl to nejmensi. Musim uznat, ze pro me porod spinalem byl bolestovy, hodne se mi u toho chtelo i zvracet (coz jsem rikala manzelovi, co tam se mnou byl), tak jim to rekl a hned mi dali do zily neco abych nezvracela, tak to hned preslo. Hodne bolelo, kdyz maleho vytahovali, nedarilo se jim to, a pak kdyz sili. Taky jsem se bala te postpunkcni bolesti hlavy, coz jsem nastesti nemela, ale nejdulezitejsi pro me bylo, co je nejlepsi pro miminko - a to byl spinal. A muzu rict, ze pres tu bolest to byl muj nejnadhermejsi okmazik v zivote, nejvetsi stesti a tezkej prival uzasne nergie, jak jsem uslysela ten placici hlasek. Zacala jsem tam brecet stestim… A i pres tu bolest bych nevahala a sla do spinalu znova, ten zazitek bych si vzit nenechala.
To jsem slyšela, že někdy hodně bolí hlava. Celková je pohodlná. Když prý vytahují miminko, tak je cítit velký tlak. Ty jsi cítila když tě šíli? A jak dlouho zákrok trvá?
@0Andrea já bych to taky nedala. Nechtěla jsem nic vidět a slyšet. Ani jsem nestála o to vidět dítě hned. Chtěla jsem ho až umyté a oblečené. Na tohle prostě nejsem tak mi bylo jedno ze budu spát. Stačil mi fajn pocit kdyz mě vzbudili a řekli že mám syna Martina. Taky jsem se bála že mě špatně úmrtvi a bude to bolet takže celkovou jsem brala jako jistotu.