Spolužáci ujídají svačiny

Anonymní
11.1.24 14:39

Spolužáci ujídají svačiny

Chápu, že je vyměňování svačin normální. Přiznávám, že mi to stejně dost vadí. Máme nejedlika, co nejí pečivo. K svačině má nejčastěji kombinaci ovoce a zeleniny. Dneska měl borůvky, jablko a okurku. Prý borůvek moc neměl, že mu je snědly děti. Nebylo to poprvé a vadí mi to. Odmítám živit cizí děti.
Když jsem to psala učitelce, tak jsem se dozvěděla, že máme dát chleba, to mu nikdo ujidat nebude, taky mi zdůraznila, že je naprosto normální, že si děti ujídají.
Pak mi vmetla, že nedávno měl sladkou svačinu a to se jí nelíbí. Dala jsem mu domácí vafli s marmeládou. Nemyslím si, že to je něco tak hrozného. Měl to poprvé.
Vadí vám ujidani svačin, respektujete to? Měla bych přehodnotit svůj postoj?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7228
11.1.24 14:46
@Anonymní píše:
Chápu, že je vyměňování svačin normální. Přiznávám, že mi to stejně dost vadí. Máme nejedlika, co nejí pečivo. K svačině má nejčastěji kombinaci ovoce a zeleniny. Dneska měl borůvky, jablko a okurku. Prý borůvek moc neměl, že mu je snědly děti. Nebylo to poprvé a vadí mi to. Odmítám živit cizí děti.
Když jsem to psala učitelce, tak jsem se dozvěděla, že máme dát chleba, to mu nikdo ujidat nebude, taky mi zdůraznila, že je naprosto normální, že si děti ujídají.
Pak mi vmetla, že nedávno měl sladkou svačinu a to se jí nelíbí. Dala jsem mu domácí vafli s marmeládou. Nemyslím si, že to je něco tak hrozného. Měl to poprvé.
Vadí vám ujidani svačin, respektujete to? Měla bych přehodnotit svůj postoj?

Naučit dítě se ohradit a že se nemusí pro každého rozdat, ale pokud s tím má problém, tak se má vymezit…u dcery i u syna probíhá čilá výměna, třeba si mění bonbóny, jeden kluk má rád moje rohlíky se šunkou a místo toho dává klukovi ukrajinské bonbóny :lol: nemám s tím problém, když se dohodnou, rohlík už půlím, aby měl kluk aspoň půlku :lol: když dávám bonbóny nebo sušenky, tak syna vyloženě žádám, aby se podělil s kamarády a nesnědl vše sám ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6178
11.1.24 14:47

U dcery ve třídě si navzájem ujídají a mění, nenapadlo by mě to řešit, dávám prostě větší svačinu (dnes dva kousky bábovky, pomeranč, mrkev a bebe sušenky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6899
11.1.24 14:49

Spíš musí syn určit hranici o co se podělí a o co ne. Pokud mu to neberou pod nátlakem tak bych to neřešila. On si taky něco zobne od spolužáků? Máme tři děti a vyměňování a ochutnávání probíhá jen u nejmladší. Nevadí mi to. Mají to tak v jejich třídě od první třídy teď je v páté.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3008
11.1.24 14:51

Nejvíc mě na tom zaráží to, že učitelka hodnotí jakou svačinu dám dítěti, pokud to není něco, co smrdí přes celou třídu, nebo něco, čím zašpiní půl lavice a zamastí učebnice, tak tomu nerozumím

• co se týče ujídání, ano je normální, že si děti mezi sebou různě ochutnávají, pokud je to se souhlasem „majitele svačiny“, pak je to v pořádku
  • pokud je to ujídání bez souhlasu, pak je potřeba naučit dítě si hájit své teritorium, zvýšit sebevědomí a naučit ho říkat ne
  • pokud je to ujídání ve stylu „dej mi svačinu nebo tě zmlátím“, pak platí předchozí bod a navíc by situaci měla řešit učitelka s dítětem tyranem a rodičem tyrana a s tebou
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.1.24 14:54
@Náměsíčná píše:
Spíš musí syn určit hranici o co se podělí a o co ne. Pokud mu to neberou pod nátlakem tak bych to neřešila. On si taky něco zobne od spolužáků? Máme tři děti a vyměňování a ochutnávání probíhá jen u nejmladší. Nevadí mi to. Mají to tak v jejich třídě od první třídy teď je v páté.

Nezobe od spolužáků, protože jí jen málo věcí.
Berou mu to, i když jim říká, že si to nepřeje.

• Citovat
  • Upravit
14949
11.1.24 14:57

Tak mu ty borůvky nedavej, když je sam neji a rozda/děti mu je seberou a nech mu je na doma na odpoledne. Už jsem se trochu vycvicila, ze dětem se proste do školy nedávají top věci, které bys v případě ztráty nebo poškození nějak moc želela.

A ze se ucitelka vyjadřuje ke skladbě svačiny, to je jako co?😃

A ten systém tolerovaneho ujidani cizích svacin fakt nechapu 8o, většinou podle mě aktivně ochutnavaji ti, co mají vlastní svačinu dle svého názoru horší nebo menší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
669
11.1.24 14:57

Kolik je dítěti? přijde mi úplně bizarní, že to řešíš s učitelkou, to by snad přicházelo do úvahy kdyby mu ty svačiny někdo kradl a ne, že se synek podělí (čti rozdá cos mu dala) víc než ty by sis představovala. to je snad na tvůj rozhovor se synem. jinak z „odmítám živit cizí děti“ mam osypky… to prohlašovala máma jednoho kamaráda a byla schopná, když jsme si u nich na návštěvě hráli, donést svačinu s tímhle argumentem jenom jemu. o to směšnější bylo, že ten kluk se na návštěvách u jiných s jídlem vůbec neupejpal a kolikrát si mojí mámě u nás o svačinu vyloženě řekl… tak jen jestli i tvé dítko nepožírá svačiny ostatním, o to se postarej nejdřív než začneš dělat tóčo kvůli snědeným borůvkám…

Příspěvek upraven 11.01.24 v 15:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.1.24 15:02

Budu offtopic, ale jen k zamyšlení třeba pro někoho kdo řeší něco podobneho. Se mnou se kamarádka dělila o svačiny celou základku, bylo to jediné jídlo co jsem za celé dopoledne měla, v poledne hnusný oběd ve školní jídelně a večer malá porce večeře. Jsem ráda, že ji rodiče kvůli mě dávali větší svačiny. Asi bych jim měla zajít poděkovat, že mi celé ty roky zachraňovali život.

• Citovat
  • Upravit
26458
11.1.24 15:02

No tak na sladkou svačinu jsem si rodičům taky stěžovala… protože když hyperaktivní dítě sladce posnídá a poté ještě sladce posvačí, tak ho na židli nikdo neudrží. Jinak je mi fuk, co děti svačí, ale tohle už bylo moc. Tohle dítě si nedokázalo 2 hodiny sednout. Těm ostatním se pak skvěle pracuje, když tam jeden naspeedovaný jedinec řádí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2745
11.1.24 15:05

Ono je blbé, že spousta dětí jsou povahově ťunťové, že to od nich spolužáci prostě vyloudí. To by měla učitelka vědět. Nepřijde mi ok, aby to ona svým postojem podporovala. Když si vyměňují navzájem a je to vyrovnané, tak to jde, pokud jeden nosí a jiní jen berou, tak je to špatně (a obávám se, že to bude častější varianta). Pokud mu to berou i ve chvíli, kdy s tím nesouhlasí, pak bych trvala na tom, že se to bude řešit na rodičovské schůzce. Bohužel, spoustě rodičům to bude takto vyhovovat, protože dají dítěti ten chleba a ono si přilepší na účet někoho jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14949
11.1.24 15:06
@Anonymní píše:
Budu offtopic, ale jen k zamyšlení třeba pro někoho kdo řeší něco podobneho. Se mnou se kamarádka dělila o svačiny celou základku, bylo to jediné jídlo co jsem za celé dopoledne měla, v poledne hnusný oběd ve školní jídelně a večer malá porce večeře. Jsem ráda, že ji rodiče kvůli mě dávali větší svačiny. Asi bych jim měla zajít poděkovat, že mi celé ty roky zachraňovali život.

Kdo ví, jak to tam ve skutečnosti je. Nicméně pokud zakladatelce vadí sežrany borůvky, no tak ať dává jen okurku nebo to jabko nebo třeba mrkev :nevim: v tom má zase ucitelka částečně pravdu, kdyby dala chleba nebo něco jiného obycejnejsiho, nikdo mu to nesni, a když ano a bude to pravidelne, tak asi bude nějaký problém a bude třeba dávat ty Chleby pro jistotu dva :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
11.1.24 15:15
@Semtex píše:
Kdo ví, jak to tam ve skutečnosti je. Nicméně pokud zakladatelce vadí sežrany borůvky, no tak ať dává jen okurku nebo to jabko nebo třeba mrkev :nevim: v tom má zase ucitelka částečně pravdu, kdyby dala chleba nebo něco jiného obycejnejsiho, nikdo mu to nesni, a když ano a bude to pravidelne, tak asi bude nějaký problém a bude třeba dávat ty Chleby pro jistotu dva :nevim:

Co je tohle za postoj? Místo toho, aby se ve škole řešila zlodějina, tak je to chyba zakladatelky, že chce dát dítěti svačinu, kterou bude jíst? 8o
A pokud mu děti sežerou svačinu, i když se brání, tak je to zlodějina. To se přece neřeší tím, že dostane hnusnou svačinu, ale tím, že děti mají být vedený učitelkou k respektu k majetku druhýho.

• Citovat
  • Upravit
11364
11.1.24 15:17
@Anonymní píše:
Budu offtopic, ale jen k zamyšlení třeba pro někoho kdo řeší něco podobneho. Se mnou se kamarádka dělila o svačiny celou základku, bylo to jediné jídlo co jsem za celé dopoledne měla, v poledne hnusný oběd ve školní jídelně a večer malá porce večeře. Jsem ráda, že ji rodiče kvůli mě dávali větší svačiny. Asi bych jim měla zajít poděkovat, že mi celé ty roky zachraňovali život.

Tak kdybys fakt trpela hlady, tak si nebudes stezovat na hnusny obed. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
11.1.24 15:18

Zakladatelko, jsi lakomá. Pokud ti vadí, že děti synovi vyžerou borůvky, tak mu dávej méně atraktivní ovoce nebo zeleninu. Tu tolik dětí chtít nebude. Nebo - proboha - mu těch borůvek dej o 10 ks víc, ať se syn podělí a získá tak na třídní oblibě. Nebo je vymění za něco jiného 🤦. Výměna svačina je rituálem socializace v kolektivu malých dětí. Proč do toho taháš ještě učitelku, pokud se nejedná o šikanu? Na místě učitelky si myslím, že jsi pěkná trapka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí