Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
nenajdu tady spřízněnou duši, která holduje stanovým táborům a podobnému trávení volného času?
Já mám ještě rozjitřenou dušičku, protože jsme minulý týden museli z tábora odjet kvůli angíně mladší (3,5 r), holky to ořvaly jako tuři a já pomalu s nima… Když tam bylo tááák krásně! a táááková pohoda!
Takový ten pravěký život, co ho lidi žili pár milionů let a asi jim zalez pod kůži - pořád venku, muži na lovu (v práci), ženy sedí v táboře, udržují společný oheň (doslova), věnují se přípravě potravy, vzájemné konverzaci, dětem, děti si hrají ve smečce vrstevníků a dají o sobě vědět, jen když mají hlad, rozbijí si koleno nebo najdou v potoce chrostíka se zvlášť povedeným domečkem. Žádná televize, net, reklamy, nutnost být někde na čas, řešení toho, jestli mají děti dobrou nebo špatnou náladu (mají 99,9 % času vynikající), jestli se nudí nebo ne (neexistuje). Nic není jen na mně, vždycky je nás na to víc. Z člověka se vyplavuje stres a uhoněnost, zalévají ho vlny dobré vůle se všemi kolem a radost ze života, z pošumavské krásy kolem, z dětí, kamarádek, manžela, který nám tohle umožňuje tím, že je „na lovu“, zatímco mi si tu užíváme… Chjo. Ještě jsme tam mohli být.
mno - je to možná spíš na článek , ale už jsem to napsala do diskuse, tak se kdyžtak někdo ozvěte.
Eva
Tak koukám, že jsem tady asi sama. No neva. Tak snad za rok. Eva
Ahoj Evalu,
sama tu rozhodně nejsi. My taky byly pod stanem a moc se nám to líbilo. Trochu zlobilo počasí, tak to bylo trochu složitější, ale byla tam veliká jídelna, tak jsme se holt scházely tam. I když pak jsem jednou asi půl hodiny hledala holky (celkem asi 5ks) a ony byly zalezlé u nás ve stanu.
To mě ale přivádí k otázce stanů. My máme ještě stále takový malý pro dvě až tři osoby, co jsme měli s manželem ještě bez dětí. S holkama se tam vejdu v pohodě, ale plánujeme příští rok dovolenou pod stanem, tak budeme muset koupit něco většího.
Takže uvítám tipy na rodinný stan a vybavení.
Díky Halka
Ahoj Halko,
sláva. spřízněná duše!
S tím stanem ale asi moc neporadím. My jezdíme s naším turistickým oddílem, kde jsem vyrostla a nějaký čas i vedoucovala. Z té naší generace jsme se už všichni rozmnožili, takže když se jede na tábor, postaví se o týden dřív a děláme takový neoficiální tábor pro maminky s dětma. Pak tam ještě někdo zůstává na ten normální. Máme stany tee-pee, to je geniální kombinace stanu a domu - dá se tam zatopit, postavit postele, spousta místa… a má to sakra atmosféru. Pro rodinné stanování to ale není reálné kvůli těm dlouhým tyčím, ty vozí náklaďák nebo je potřeba alespoň velký vlek.
Odkud jste?
Eva
Hehe - my z Dubče-Praha10 - asi 15 km od Říčan. Jak tak trávíte volný čas, že bysme občas něco podnikly (já holky 8 a 3,5)?
Eva
pokousela jsem se ti napsat zpravu, ale nevim jestli se to povedlo. Myslim že bychom mohli najit spolecnou rec. Sarka
Ahojky, nějaké recepty na tábor placky, pečení chleba nemáte