Státnice z angličtiny - má tu někdo?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Státnice jsem nedělala, ale mezinárodní certifikát CAE, nižší level je FCE. Záleží k čemu to chceš používat, ale například zaměstnavatelé podle mě víc hledí na tyhlety certifikáty než klasické státnice.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pridavam se se zkusenosti se CAE, doporucuju mozna zaplatit si rychlokurz v nejaky jazykovce, ja mela myslim 20 tydnu, priprava na CAE, rozmluvis se a taky te pripravuji tak, ze delas starsi testy a tak, mas aspon predstavu, jak to bude vypadat. Jinak ten test se sklada z peti casti, jestli jsem na neco nezapomnela, tak je to reading, to je snad asi 90 minut, use of English (neco jako gramatika) to je myslim hodinu a ctvrt, listening je asi 45 minut a pak writing, ktery je snad dve hodiny - tyhle ctyri casti se delaji najednou behem sobotniho dopoledne, je to narocny, ale da se to. A pak speaking, to je asi dvacet minut pohovoru s rodilymi mluvcimi s nejakym dalsim zkousenym, ktereho ti prideli na miste. Speaking byva vetsinou v jiny den, nekdo ho mel jeste ten den odpoledne. Dal uz me k tomu nic nenapada, snad jen kdybys chtela vedet, jak presne ty testy vypadaji, tak mrkni v knihkupectvi do nejakych pripravnych ucebnic.
- Citovat
- Upravit
Mám všeobecnou z němčiny, ale řekla bych, že princip bude asi podobný… nejlepší informace najdeš na stránkách Státní jazykové školy .
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tady doporučuju spíš nějaký mezinárodně platný certifikát, buď Cambridgeský (FCE - úroveň B2, CAE - úroveň C1, CPE - úroveň C2) nebo City and Guilds (zkoušky taky dle úrovní ERR, výhodou je možná kombinace úrovní - jiná u písemné zk. jiná u ústní). S českými státnicemi venku neuspěješ a myslím, že nejen nadnárodní firmy uznají spíš certifikát
Good luck! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
základní info o státnicíh z aj najdeš tady:
http://www.skola-lingo.cz/…sek-z-aj.pdf
Já dělala klasickou státnici před spoustou let, takže si to moc nepamatuju, ale vím, že to bylo na dva dny. Jeden den písemná část, druhý den ústní. Písmená byl doplňovací test, pak poslech (pustili to dvakrát) a otázky na to, pak nějaká slohovka na dané téma, prostě něco sama vyplodit. Druhý den jsme u ústní zkoušky dostali text k přečtení, na který jsme pak reagovali plus jsme pak o něčem klábosili.
M.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
rencin píše:
Pridavam se se zkusenosti se CAE, doporucuju mozna zaplatit si rychlokurz v nejaky jazykovce, ja mela myslim 20 tydnu, priprava na CAE, rozmluvis se a taky te pripravuji tak, ze delas starsi testy a tak, mas aspon predstavu, jak to bude vypadat. Jinak ten test se sklada z peti casti, jestli jsem na neco nezapomnela, tak je to reading, to je snad asi 90 minut, use of English (neco jako gramatika) to je myslim hodinu a ctvrt, listening je asi 45 minut a pak writing, ktery je snad dve hodiny - tyhle ctyri casti se delaji najednou behem sobotniho dopoledne, je to narocny, ale da se to. A pak speaking, to je asi dvacet minut pohovoru s rodilymi mluvcimi s nejakym dalsim zkousenym, ktereho ti prideli na miste. Speaking byva vetsinou v jiny den, nekdo ho mel jeste ten den odpoledne. Dal uz me k tomu nic nenapada, snad jen kdybys chtela vedet, jak presne ty testy vypadaji, tak mrkni v knihkupectvi do nejakych pripravnych ucebnic.
Ahoj, tak já mám FCE a tam to bylo první den: Listening, Speaking a druhý den: Reading, Writing a jako poslední Use of English. Je dobrý si udělat víc těch starých testů a taky jsem měla intenzivní kurz - příprava, 4 dny za sebou. Tak hodně štěstí, já už zas úspěšně zapomínám
![]()
- Citovat
- Upravit
státnice mám, ale už věky. zkus si sehnat starší testy a zkusit je. například v nějaké státní jazykovce nebo od učitele jazyků na střední škole.
- Citovat
- Upravit
Mám státnici a taky státní tlumočnickou zkoušku, ale záleží na tom, co od toho čekáš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
tak já jo. zkouška se skládá ze čtení (pak zaškrávat odpovědi), psaní (2 dopisy, jeden kratší oficiální dopis a druhý delší neoficiální kamarádovi), poslech (docela srozumitelný) a gramatika (klasické doplňování).
Nevím, odkud jsi, ale Státní jazykovka v Praze (www.sjs.cz) vydala ty testy a učebnici What are you good at? přímo k přípravě na státnice. Doporučuji, lze koupit přes net.
Osobně si myslím, že zkouška je rozumnější a přívětivější než FCE. FCE je někdy spíš o schopnosti odhadu než znalosti a tsetování, co „už neumíš“, státnice testuje spíš to, co umíš. Určitě ji dáš snáž než FCE v případě, že jsi odchovancem českých učebnic.
Druhá část - ústní byla tak za týden, vytáhneš si nějaké téma, máš chvíli na přípravu a pak popovídat ![]()
Kdybys chtěla ještě něco, zeptej se, ale už si taky všechno nepamatuji. V ČR je uznávaná stejně jako FCE (obojí je B2), v zahraničí logicky vůbec ![]()
- Citovat
- Upravit
Ahoj. Chtela bych si zkusit udelat statnici z anglictiny, ale nevim, jestli na to mam a jak presne zkouska probiha. Je tu nekdo, kdo to ma za sebou? Hledala jsem na netu, ale jak presne zkouska probiha, z jakych se sklada casti atd.jsem nikde nenasla. Diky moc, Jana.