Stěhování, dojíždění, hypotéka

14
19.6.23 07:42

Stěhování, dojíždění, hypotéka

Ahoj holky, přemýšlíme o stěhování do vlastního bydlení. Momentálně bydlíme 7 rokem v Praze v pronajatém bytě. Poplatky jsou cca do 20 tis. Přemýšlíme, že bychom se vrátili zpět blíže k rodině. Chtěla bych se vás proto zeptat, jak jste si zvykly na dojíždění? Jak dlouho dojíždíte a kolikrát týdně? Přítel má HO, tudíž do kanceláře může / musí pouze ve výjimečných případech. Já mám HO pouze 2× za měsíc. Je možné, že se časem budou i navyšovat, ale to je zatím ve hvězdách…Dojíždět bych tedy musela (autem) přibližně hodinu tam i zpět 3× týdně, zbytek tedy HO a dojíždění do práce na bližší „pobočku“. Zapomněla jsem se zmínit, že přemýšlíme o koupi rodinného domu (cca 10 minut autem od rodiny), který vychází přibližně stejně jako byt v Praze. Děti zatím nemáme, ale do budoucna bychom určitě chtěli… Děkuji za vaše komentáře a vyjádření. Hezký den všem.

Příspěvek upraven 19.06.23 v 08:27

Anketa

Hlasovalo:

Loreipsum doloret

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
19.6.23 07:47

@Naty1498tohle má nastavené každý jinak. Někomu dojíždění vadí, někdo to dává ok. Koupili jsme byt později i dům za Prahou, protože v Praze to bylo nad naše finanční možnosti ( obytnou plochou ) a dojíždíme už asi 20 let od 30 - 50 km. Cca 30 minut až 1,5 hodiny. Je to někdy náročné, ale víme proč to děláme a nevadí nám to.
Jasně, kdybych měla práci vedle baráku za 70 čistého beru ji, ale to není a nikdy nebude;) A věděli jsme to od začátku.
Prosím ponechat anonym.

Šlo to i s malými dětmi.
Do Prahy bychom se už nevrátili.

• Citovat
  • Upravit
350
19.6.23 07:57
@Naty1498 píše:
Ahoj holky, přemýšlíme o stěhování do vlastního bydlení. Momentálně bydlíme 7 rokem v Praze v pronajatém bytě. Poplatky jsou cca do 20 tis. Přemýšlíme, že bychom se vrátili zpět blíže k rodině. Chtěla bych se vás proto zeptat, jak jste si zvykly na dojíždění? Jak dlouho dojíždíte a kolikrát týdně? Přítel má HO, tudíž do kanceláře může / musí pouze ve výjimečných případech. Já mám HO pouze 2× za měsíc. Je možné, že se časem budou i navyšovat, ale to je zatím ve hvězdách…Dojíždět bych tedy musela přibližně hodinu 3× týdně, zbytek tedy HO a dojíždění do práce na bližší „pobočku“. Zapomněla jsem se zmínit, že přemýšlíme o koupi rodinného domu, který vychází přibližně stejně jako byt v Praze. Děkuji za vaše komentáře a vyjádření. Hezký den všem.

Anketa ti vůbec nedává smysl, takže tam se hlasovat nedá 🤷 😀

Asi záleží jestli máš i vidinu toho že si budeš moct brát HO častěji. Ta hodina dojíždění je celkem? Nebo hodina do práce a pak hodina zpět? Je potřeba brát i v potaz zvýšené náklady na cestu ( benzín, dálniční známka, opotřebení auta). Dvě hodiny denně na cestě mi přijde dost, na baráku je i víc práce než v bytě, aby si pak akorát nebyla jenom uhoněná a nešťastná a měla alespoň trochu čas si ten barák vůbec užít 🤷

Já bych se klidně přestěhovala ale do toho bych si hledala práci blíž k domovu nebo bych se snažila domluvit na častějším HO. Máte děti? Tohle je taky celkem důležitý rozhodovací faktor. Pokud pracuješ klasický 8,5, do toho cesta… tak být denně pryč z domu skoro 12 hodin je za mě brutal, to si nedovedu představit dlouhodobě 🤷

Příspěvek upraven 19.06.23 v 08:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.6.23 07:57

Hodina 5× týdně je z mého pohledu úplně OK. Pokud to máš ještě v rámci PID tak úplně.
Spíš bych koukla na frekvenci spojů.
Pokid auto tak aby jsi nestála někde ve špičce. Často se vyplatí někam dojet na spoj a pak pokračovat vlakem, busem. Otázka je, kde končí v Praze.

• Citovat
  • Upravit
21555
19.6.23 08:37

Já bych do toho nešla. Mě dojíždění vyloženě obtěžuje. My jsme se kvůli lepší dostupnosti do práce i škol dokonce stěhovali z okraje Prahy do širšího centra. A jsme maximálně spokojení. Podle mě budeš šíleně uhoněná, kor až přijdou děti a budou chodit do školek a škol…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3798
19.6.23 08:44
@nozu píše:
Já bych do toho nešla. Mě dojíždění vyloženě obtěžuje. My jsme se kvůli lepší dostupnosti do práce i škol dokonce stěhovali z okraje Prahy do širšího centra. A jsme maximálně spokojení. Podle mě budeš šíleně uhoněná, kor až přijdou děti a budou chodit do školek a škol…

Dojíždění je opruz a ztráta cenného času. Jedni naši známí si postavili domek za Prahou, že budou do Prahy dojíždět. Do Prahy se autem ve špičkách dojíždí velmi špatně. Autobusem je to stejné. Nejlepší je to vlakem, ale ten není všude. Ti známí si nakonec pronajali byt v Praze a ten domek mají jen na víkendy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15812
19.6.23 09:02

Ono se v Praze nedojíždí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
19.6.23 09:07

@Zumpa samozřejmě, že dojíždí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3706
19.6.23 09:28

My takhle odešli z Prahy před 18 měsíci. Manzel 4 dny v týdnu dojíždí do Prahy, se vším všudy 1,5h/1 cesta. Je to náročné, ale zatím kvuli pražským platum to nebudeme měnit. Ja jezdim 1× tydne do Prahy, beru to jako relax. Časem se manžel porozhlidne po práci v okoli, ale až si prostě finančně poplatime to nejnutnější, ted s barákem a velkou zahradou to nejde. Ale takhle jsme do toho šli a jsme s tim spokojeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
19.6.23 09:58

Hlavně vezmi na vědomí, že s dětmi to bude později úplně o něčem jiném. Časově to bude nic moc. Leda byste se s partnerem střídali - jeden rozveze děti ráno a teprve potom půjde do práce, druhý půjde z práce brzy a děti přiveze. Jaká je tam hromadná doprava? Budou děti 100 % závislé na vás, dokud jim v 18 každému nekoupíte auto? Budou v dojezdove vzdálenosti dobré školy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
19.6.23 09:59
@Zumpa píše:
Ono se v Praze nedojíždí?

Ale ono je něco jiného dojíždět metrem, které jede co dvě minuty, a dojíždět autem, kde třeba jiná alternativa (vlak, bus) ani není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.6.23 11:38

Manžel jezdí hodinu do práce 5× týdně :think: Jen tedy dopravou, vlakem a tramvají. Takže denně zabije minimálně 2 hodiny jen cestováním a je to masakr. Vstává 5 a v 17 hodin se vrací. Za mě je to šílený a i on to nesnáší. Jen bohužel kvůli práci mu nic jiného nezbývá. Také jsme se stěhovali z Prahy, abychom dosáhli na vlastní bydlení. :) Já bych do toho nešla…tolik času dojížděním nehodlám obětovat.
3× týdně je také dost, nevím. Bez dětí bych to zkusila a s nimi bych pak hledala něco jiného, časově nejnáročnějšího. Domek je domek, navíc vlastní. Šla bych do toho :)

• Citovat
  • Upravit
174
19.6.23 11:48

Ahoj,

prosímtě 3 krát týdně to dáš úplně na pohodu. Já takhle jezdím, hodinu tam a hodina zpátky a to každý den! Teď jsem dostala den homeofficu v týdně, tak jsem šťastná. Mít dva dny v týdnu, tak už je to úplně na pohodu. Třeba na západě je úplně běžné takhle dojíždět.

Na bydlení v Praze prostě nemáme a tady v okolí žádná slušně placená práce není, tak hold musím dojíždět. I s cenou za naftu se to prostě vyplatí.. Nedá se nic dělat. Lidi co jsou z Prahy kolikrát do té práce dojíždějí stejnou dobu jako já. Jasně sice MHD, ale prostě časově je to stejné. Je to prostě něco za něco, lépe placená práce - vlastní bydlení, ale stojí to čas no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
wo2
2119
19.6.23 12:37

@Naty1498, je to hodně individuální. Tady si přečteš zkušenosti vzorku přispěvovatelů, kteří se rozhodli nakouknout do tématu.
Sama si musíš položit spousty dalších otázek - včetně postřehů odsud - a pečlivě zvážit.

Můj případ je ten, že do Prahy dojíždím autem za prací už 12let (pár let pracovně mimo ČR). A zvykl jsem si. Cesta autem „dveře domu - dveře kanclu“ v průměru 40min. což kolikrát nedá ani kolega žijící a pracující v Praze. On má ale výhodu, že v zimě neřeší náledí a v létě klimatizaci v koloně, pokud se stane nehoda v Praze nebo na dálnici - nestává se to často, ale stane se. Pokud nejedeš s waze nebo google, jsi v koloně, ani nemrkneš. Parkování mám naštěstí zdarma v Praze, takže obrovská výhoda dnes. Můžu jet i PIDem přímo či s přestupem, ale čas naroste v obou případech nad 1h jedním směrem + teda Lítačka a pak se mi to prodražuje ještě víc to dojíždění.
Takže pokud dům bude teoreticky někde za Starou Boleslaví, ale pracuješ někde v Motole… no :roll: Takto je potřeba si položit otázky na dojíždění a varianty pokud klekne auto - ano, i nové auto tě nechá ve štychu :lol:
Kdybych byl na tvém místě, hledal bych dům ne s ohledem na blízkost rodině, ale napojení na Prahu do míst, ze kterých budeš mít do práce kousek v rámci PID - vlak, bus. Otázkou je - na jak dlouho máš ty a tvůj muž tu práci jistou? Nezmění firma sídlo?
Samozřejmě lokalita, kde chcete pustit kořeny, se vám musí líbit! ;)
Ano a pak jsou ty důležité postřehy žen - školka, škola, vyžití pro děti, matky s dětmi, apod. Ať se nezahrabeš v nějakých prde*lákovicích odstřižených od světa, ale v krásném domě. To já řešit už nemusím :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí