Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Objevily se u sousedů ve stejném vchodě. 2× nám museli deratizovat všechny byty. Pravděpodobně to přivezli z dovolené. V jiných bytech nebyly. Ale ty kousance vypadly úplně jinak. Opravdu velké boláky v řadě. Tohle mi přijde spíš jak od komára, co v noci využil vašeho spánku a řádil. Nebo jiného savého hmyzu. Ale přímo osobní zkušenost nemám. Jen jsem viděla pokousané sousedy.
Ajaj, toto nejsou štípance, to budou spíš moluska. Koupali jste se někde v bazéně? Je to infekční, tak hlavně neškrábat, velmi se to šíří po těle. Nesdílet ručníky! Musí se s tím na kožní.
@Veveří píše:
Ajaj, toto nejsou štípance, to budou spíš moluska. Koupali jste se někde v bazéně? Je to infekční, tak hlavně neškrábat, velmi se to šíří po těle. Nesdílet ručníky! Musí se s tím na kožní.
Ty měla kamarádka a to vypadlo úplně jinak. ![]()
@Veruš1 kromě jedné to na těch fotkách vypadá jako nezarudlá, vodnatá bradavička s bílou hrudkou uvnitř. Soudím ale jen z fotek. Molusky silně svědí a je tendence je škrábat. Však koukni na net. I ta inkubační doba sedí a pokud jste byli na bazéně, byla bych ve střehu. Můj syn se nakazil jako dítě na koupališti.
@Veveří píše:
Ne jen v moři, byli jsme v arabské zemi s nižším hygienickými podminkami, myslíte ze je to možné?
@Anonymní píše:
Ne jen v moři, byli jsme v arabské zemi s nižším hygienickými podminkami, myslíte ze je to možné?
Přiznám se, že nevím ![]()
Edit: asi to možné je, toto jsem našla: přenos kontaktem s kontaminovanými předměty (ručníky, žínky, hračky, oblečení, plovací pomůcky, sedátka aj.).
Příspěvek upraven 10.07.23 v 20:41
@Veveří píše:
Přiznám se, že nevím
Je to vodnaté a nalité, zkusím jít na kožní ….
Mě to podle fotek jako štípance vůbec nepřijde. Nejdřív mě napadly neštovice, ale to u dospělých není moc reálné. Ta moluska je možná. Zašla bych s tím zítra na kožní.
@Anonymní píše:
Je to vodnaté a nalité, zkusím jít na kožní ….
to bude nejlepší. Je na to mastička.
Me taky jako prvni napadly molusky. Nevypada to jako stipance od haveti.
@Veveří já takto nalité mívám štípance od komárů/mušek. Každý štípanec se mi podlije a mám takový malý puchýřek. A molusky jsem viděla u kamarádky. Je fakt, že nevím, v jakém stádiu to bylo. Ale vypadalo to mnohem hůř.
Ale každý má jinou zkušenost a jak píšete, návštěva kožního je dobrá volba. Já v tom viděla jen komáry. ![]()
Hned u druhé fotky - jsou to nejspíš molusky, štěnice určitě ne,
na kožní a zaléčit ![]()
Byla jsem u kožního a prý nevědi….
Molusky to prý nejsou, protože jsou více červené a stenice to také nevypadá.
Vypovídala jsem, jaké jsme měli šíleně střevní problémy a i zimnici. Sotva jsme dojeli domu a museli se nacpat Imodiem.
No mysli si, ze je to reakce na tamní infekci….
Zakladatelka ![]()
Zdravím, prosím vrátili jsme se před týdnem z dovolené … a objevili se přitelovi tyto štipance a mě dnes jeden na ruce ….
Mohli by to být štěnice?
Děkuji moc pokud někdo má zkušenost…