Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jsem po sterilizaci 7 let, šla bych znova. Komplikace žádné, hospitalizace tenkrát dva dny, jizvy malinkaté, nejsou skoro vidět, vejcovody podvázané. Jen tedy mně bylo podstatně více, v tvém věku bych do toho nešla, nevíš, co se může v tvém životě ještě stát a třeba další dítě chtít budeš. To bych hodně zvažovala.
U nás to vyřešil manžel. Bylo nám oběma 32. Tři děti. Jeho zákrok byl levnější a udělaný ambulantně. Je to už 8 let a nelitujeme. Tak snad někdo odpoví i na ostatní otázky.
Máme jedno dítě. Plánujeme druhé. Po druhém dítěti jsme domluveni, že půjde na sterilizaci manžel.
Já necelých 30, manžel lehce přes 40.
@Anonymní píše:
Ahoj, prosim o anonym.
Rada bych poprosila o zkusenosti s zenskou sterilizaci z poslednich par let ty z vas, kdo ji podstoupily.
Uvazuji o ni z ciste antikoncepcniho duvodu. Je mi 30, mam 2 deti (5 a 2) a vic uz jich nechceme. Nechci brat zadne hormony, telisku 100% neverim a ani s kondomem to neni 100% ochrana, navic bez nej je to proste lepsi. Dalsiho tehotenstvi se bojim a vim, ze bych na potrat jit nejspis nemohla.A ted k dotazum. Sly byste do toho znovu? Jak dlouho trvalo, nez jste byly zas ok? Jak vypada vase bricho po zakroku? Mate velke jizvy? Nebyly po zakroku nejake potize (jakekoli)? Jak dlouho jste byly hospitalizovane? Odebrali vam cele vejcovody, nebo pouze podvazali? Diky za odpovedi.
Ve vašem věku bych na to nešla určitě ne dobrovolně život může přinést úplně jiné plány to radši se chránit jinak a počkat na životní etapu samohrejme je to vaše rozhodnutí ale je hodně žen které si pak to vyčítají já mám za sebou hysterektomii ( letos 37 let ) zdravotni situace a i tak jsem se stim stim trochu prala…
Manzel by pouzival kondomy, ja jim 100% neduveruju a navic jak jsem psala, bez toho je to lepsi. Ale tenhle duvod je az na druhym miste.
Napad sterilizace je z moji hlavy. Manzel by na to nejspis nesel, boji se, ze by mel pak potize s erekci. Coz se asi nestava, nevim, ale on se toho boji. Rikal mi to.
@Parenicka píše:
Proc to nevyresi manzel?
To je čistě jejich věc, ne? Otázka mi přijde irelevantní.
Já byla na sterilizaci v 36 letech, vejcovody mám uplně odstraněné. V nemocnici jsem byla 3 dny, vše bez problémů a nelitovala jsem ani minutu. Ten klid mi za to stojí. Teď je mi 42, děti máme 2, operace byla na pojišťovnu, jinak by stala 13.000.
@Anonymní píše:
Manzel by pouzival kondomy, ja jim 100% neduveruju a navic jak jsem psala, bez toho je to lepsi. Ale tenhle duvod je az na druhym miste.
Napad sterilizace je z moji hlavy. Manzel by na to nejspis nesel, boji se, ze by mel pak potize s erekci. Coz se asi nestava, nevim, ale on se toho boji. Rikal mi to.
To si musí každej rozhodnout sám. Manžel o tom taky nějakou dobu přemýšlel než řekl, že jde on. Za sebe musím říct, že super erekce v pořádku.
Kondomy jsme používali přes rok jako ochrana dobrý, ale nebavilo nás to pořád na něj myslet. Předtím jsem měla tělísko to nedoporučuji přes něj máme třetí dítko.
Sterilizaci jsem podstoupila cíleně při druhém císařském řezu. Další dítě bych nechtěla, antikoncepci brát také ne. Někdy jsem se nad svým rozhodnutím nerozporovala. Jsem za to ráda a neměnila bych. Bylo mi 26, je mi teď 40.
Jen k tomu, proč to nevyřeší manžel. U nás to bylo tak, že manžel navrhoval, že by to podstoupil on. Já jsem nechtěla. Přeci jen kdyby se později něco v našem životě stalo, změnilo, on by třeba další dítě ještě mohl chtít, byť s někým jiným. U mě byla jistota, že určitě další dítě nepřipadá v úvahu, ze zdravotních důvodů. Takže jsem to rozhodla takto a nelituju toho.
Ja to měla během třetí sekce. Vejcovody podvazane a kauterem přerušené.
A sex mám naprosto skvely - je to teď nejlepší období co se týká sexu v mem životě: nejsem ovlivněna hormonální antikoncepci (snižovala mi libido), zoufalé plozeni dítěte (na třetí jsme čekali dlouho) ani nemám strach z nechtěného tehotenstvi.
@Anonymní píše:
A jak vypadaji vase jizvy @Tuhy_LU a dve Anonymni? Nejsou moc velke?
Ja to měla při te poslední sekci. Takže jizva jen po sekci. Jak je to při samostatném zákroku nevim.
Ahoj, prosim o anonym.
Rada bych poprosila o zkusenosti s zenskou sterilizaci z poslednich par let ty z vas, kdo ji podstoupily.
Uvazuji o ni z ciste antikoncepcniho duvodu. Je mi 30, mam 2 deti (5 a 2) a vic uz jich nechceme. Nechci brat zadne hormony, telisku 100% neverim a ani s kondomem to neni 100% ochrana, navic bez nej je to proste lepsi. Dalsiho tehotenstvi se bojim a vim, ze bych na potrat jit nejspis nemohla.
A ted k dotazum. Sly byste do toho znovu? Jak dlouho trvalo, nez jste byly zas ok? Jak vypada vase bricho po zakroku? Mate velke jizvy? Nebyly po zakroku nejake potize (jakekoli)? Jak dlouho jste byly hospitalizovane? Odebrali vam cele vejcovody, nebo pouze podvazali? Diky za odpovedi.