Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky holky.
Měla jsem dostat menstruaci 23.12. a nedostala jsem to a 25.12.jsem si udělala test a byl pozitivní. Jsem strašně šťastná protože se snažíme už přes dva roky inseminace 2× neúspěšně. A jednou spontánní potrat ve 3 týdnu. Mam teď ale pořád strach že se mi to stane znova mám i bolesti pod břichem k doktorce mam jít 2.1. Ale pořád když jdu na wc a utřu se tak se modlím aby tam nebyla krev.
Máte s tím někdo zkušenost? Už si připadám jako blázen. ![]()
Já se takhle bála celý těhotenství. Z potratu, ze zamlklého těhotenství, z vývojových vad, u uzlu na pupeční šňůře atd. A myslela jsem jak to po porodu skončí, ale pak byl ještě rok stresu ze syndromu náhlého úmrtí a z různých nemocí. Naštěstí jsem pak přestala kojit a nějakým zázrakem jsem přestala mít i tyhle věčný obavy. Pamatuju si jak mi máma říkala, že se nemám pořád stresovat, ale nešlo si poručit.
@Pajjjina snad mě to přejde až budu mít doma obrázek ultrazvuku a těhotensklu kartu.
Pořád tomu ani nemůžu uvěřit každý druhý den si dělám testy jestli tak čárka nezmizí.
@Pajjjina přesně! Vidíš to, to jsem si s koncem kojení vůbec nespojila, ale vlastně to zapadá.
@Pajka579 držím palce, ať je všechno v pořádku a máš pohodové těhotenství. ![]()
Jo, zvlášť po prodělaném potratu je tohle asi normální, taky jsem se modlila za každý den, trošku jsem se zklidnila někdy po prvotrimestrálním screeningu. naštěstí mi objektivně nic nebylo, takže jsem mohla chodit do práce, zaměstnat hlavu a nevymýšlet blbosti. Ale na ten strach, abych při každém utření neobjevila krev, na ten si pamatuju dobře. Paradoxně když jsem potratila, bylo to bez krve, zatímco prosperující těhotenství bylo provázené špiněním.
Já se trochu bála i bez toho potratu, po něm jsou obavy pochopitelné. Furt jsem si opakovala, že většinou to dopadne dobře, ono nic jiného, než doufat, stejně nezbývá
Držím palce.
Taky bych řekla že když o mimčo jednou přijdeš (nebo třeba i někdo tobě blízký) tak je velký strach že se to stane znovu asi normální. Ti kteří to neprožili nebo se jim podaří otěhotnět na první dobrou to asi tolik nevnímají. Já jsem si to rozhodně nijak extra nepřipouštěla (i kdyz jsem na začátku 7tt mela na utz jen prázdný plodovy vacek). Více jsem se začala bát a myslet na to že se to může stát, až po té co moje neteř která byla v těhotenství o pár týdnů přede mnou o miminko přišla…
Držím palce ať je vše vporadku ![]()
Strach z možného potratu maji asi všechny ženy, které si prošly dlouhým snažením a různými neúspěchy. Dneska zažila snad každá druha nejaky potrat, ZT, revizi nebo nepřítomnost srdeční akce.
Každopádně TT si opakovaně porad dokola dělat nemusíš
a mas na mysli těhotenskou průkazku… Beres nějake vitamíny? Nasaď si nějaký komplex pro 1.trimestr nebo aspoň KL.
Držím ti palce, aby bylo vsechno v pořádku ![]()
Měla jsem to tak taky, první těhotenství bylo ukončeno spontánně, doma… též jsem se trochu uklidnila až někdy po prvním screeningu. I tak mi stačí mít pauzu mezi kontrolami a nastává stihoman, a to jsem na konci těhotenství. Často se toho nedá jen tak zbavit a vyžaduje to velmi aktivní práci s vlastní hlavou. Mnoho štěstí! ![]()
Je to normální, po takové zkušenosti. Taky jsem mela první těhotenství samovolně potracené a podařilo se mi hned delší cyklus otěhotnět (potřebovala jsem to, jen další těhotenství zacelilo tu ránu).. a v tom druhém těhotenství jsem měla stejný pocity. Pokaždé co jsem se utřela jsem se modlila ať tam nenajdu krev, dávala si pozor na všechno co se říká že těhotné nesmí - zpětně jsem byla až šílená, ale to jsou pocity s tou ztrátou spojené.
Jen čas s postupným pokračováním těhotenství tomu pomůže 🙂 druhý trimestr bude lepší
Ahoj, bolesti břicha takto na začátku by neměly signalizovat nic špatného, neboj. Snaž se být v klidu, odpočívat, nepřepínat se. A ten psychicky stav je opravdu bohužel normální. Já jsem v 12tt po IVF a jednom potratu, takže naprosto stejné pocity. Až mimi trochu povyroste, doporučuji angelsounds. Vždycky, když začnu mít strach, poslechnu srdíčko a uklidnim se, že je v pořádku. Držím palce ať jde všechno dobře ![]()
U prvních dvou těhotenství jsem tak velké obavy neměla. Ale teď u třetího to byl extrém. Po každé návštěvě wc kontrola jestli tam není krev, před kontrolou u dr jsem pomalu nespala🤦🏻♀️no prostě asi jak se dlouho nedařilo a pak když už jsem to ani nečekala, tak najednou dvě čárky. Každopádně strach o děti už nikdy nezmizí.
Moje první těhotenství také skončilo potratem. V 7.týdnu. Druhé těhotenství jsem se bála neskutečně, uklidnila jsem se po 1.screeningu a mam zdravou dceru. Ted jsme ve 30.tt a stejně mam zase strach už od zacatku. Je to normalni ![]()
Jo, prožila jsem stejný strachy. Ale to prostě neovlivníš, bohužel.
bude to tak, jak to má být a věř že to bude vše dobré ![]()