Střídavá péče, když rodiče žijí v různých státech

Anonymní
4.6.25 19:57

Stridani a pece

Dobry den, chtela bych se zeptat, Jak je to s peci o 4 lete dite pokud zijete v jinem state. Dite s matkou v CR a otec cech zijici v USA a dite bylo narozene v americe. Myslite ze by soud schvalil stridavou peci??
 Dekuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8106
4.6.25 20:24

Kurňa to je ale náhoda, vedle ve vlákně se rozjede debata o střídavkách na větší dálku a hned se stane anonymovi takový zapeklitý případ… To je ale opravdu, ale opravdu neuvěřitelná náhoda :D :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3046
4.6.25 20:27

Co by řekl soud si netroufám říct, ale nějak si nedokážu představit, že by tohle bylo v zájmu dítěte. Vím o rodině, co se o něco takového pokoušela dobrovolně na ještě větší dálku a nešlo to, určitě mě ve školním věku, bylo to moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101751
4.6.25 20:41
@Beruska999999 píše: Více

Tak pokud bude asymetricka typu větší cast prazdnin, plus treba jarnaky + uvolnit na týden ze skoly a na stredni tam jet na rok studovat, zak super, ne :palec: a klidně to muze byt v režimu střídavé péče…
U statsiho dítěte a za predpokladu, ze s otcem nejakou dobu vyrůstal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
5.6.25 06:54

Tak pokud alespoň jedna strana navrhne nějaké smysluplné provedení té péče, tak proč ne. Tady bude záležet na hodně faktorech - dítě narozené v USA se jak ocitlo v ČR? Šlo o domluvu rodičů nebo ho matka prostě sebrala a odletěla s ním do rodné vlasti? (ten případ znám a byl soudem nařízen přesun zpět do rodné země, bacha na to). Jak staré je dítě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3046
5.6.25 07:49
@unuděná píše: Více

Věk máš v úvodním příspěvku. Nicméně dle paralelní diskuse to vypadá, že dítě toho otce vůbec nezná…
U staršího si umím představit něco jak píše @j.a.n.i1, akorát já bych to už ani nenazyvala stridavkou, to je takový příležitostní pobyt u příbuzného, jako když pošlu děti na prazdniny třeba k babičce :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
5.6.25 07:53

Ajo, já si toho nevšimla, protože jsem kopírovala odpověď z jiného vlákna, kde se ptala ;) Ve čtyřech letech střídavka jako taková dává větší smysl, než později - dokud dítě nechodí do školy, může být klidně měsíc v USA a měsíc v ČR, pokud o to rodiče stojí. Se školou pak už je to řešení spíš prázdninové no.. Ale především bych byla opatrná na to dítě je zpět v ČR. Pokud s odchodem z rodné země nesouhlasí otec, mohl by jí udat za únos a velmi snadno dítě dostane do vlastní péče a o střídavku bude matka ještě smutně prosit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3046
5.6.25 08:22

Upřímně, nevim úplně, zda je pro takhle malé dítě prospěšné co měsíc měnit prostředí, létat tam a zpět, předělávat jetlag, navic, kdo by to platil, kdo by s nim lital, pro jednoho rodice by to vzdy bylo tam a zpet nejspis, narazis na problemy se zdravotnim pojistenim a spoustou dalsich veci…ono to teoreticky vypadá hezky, ale jelikož jsem s dítětem párkrát preletela půl zemekoule tak vim, ze sranda to fakt není…je pravda, že my to měli ještě dál, I když USA jsou taky široký pojem, ono to ve finále může být podobné.
Rodina, kterou jsem znala, jela v režimu po půl roce, nejdřív teda všichni dohromady, pak zkoušeli rozdělit a se skolkovnim věkem to ještě jakž takž šlo, jak se do toho zapojila škola tak to byl totální brutal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
5.6.25 08:39

Jistě, ale pokud jeden z rodičů není schopen ustoupit ve prospěch dítěte a spokojit se třeba s tím jedním prázdninovým měsícem, tak u koho má být dítě? V zemi, kde se narodilo nebo v té, kam si ho odvezla matka nejspíš bez souhlasu otce? Když už si tu snažíme hrát na rovnoprávnost, nemělo by být samozřejmé, že dítě je u matky, rozhodně ne takto staré.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3046
5.6.25 09:20

Tak o té situaci nevíme vůbec nic, tak bych byla se soudy opatrna (jestli neco dalsiho neni prozrazeno v te druhe diskusi, jiz nesleduji)…já jen poukazuju na praktickou stránku věci, jako člověk, kterému se děti v mezikontinentalnim zahranici narodili, nějakou dobu jsme tam žili a všichni máme dvojí občanství, manžel se tam pracovně někdy vrací…prostě nektere otázky jsem osobně řešila, I když ne v situaci odděleně žijících rodičů. Ono někdy to, co vypadá teoreticky jako „spravna“ a skvělá možnost má pak v praktickém životě dopady, které si člověk bez podobné zkušenosti nedokáže představit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
5.6.25 09:24

Máš pravdu, usuzuji jen z náznaků, co tu padly. Dítě se narodilo v USA, nyní je v ČR, otec se s ním chce vídat, matka mu to nechce umožnit ani po telefonu, tak jí pro jistotu neplatí alimenty :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna