Stridava pece o 1r kojene dite

Anonymní
22.5.23 09:21

Stridava pece o 1r kojene dite

Dobry den,

potrebovala bych se zeptat prevazne tech, ktere jsou ve stejne situaci a nebo znaji situaci od kamaradky/pribuznych.
Bohuzel nam to s otcem dcery nevyslo a rozchazime se. Nemame spolu zadne spory (zatim, klepu!), jedname slusne a chceme, aby to co nejmene odnesla dcera.
Ale mam takove zle tuseni, ze az se do toho vlozi “tchyne” bude zle.
Dcera ma necely 1 rok a je stale plne kojena. Pisu “plne” proto, protoze jidlu moc neda a navic ma ted asi nejake obdobi, kdy se po mne stale plazi a chce kojit (snad co hodinu :D )
K veci - jak je to prosim se stridavou peci? Jak to mate vy nebo zeny v okoli, co maji tak male kojene miminko?
Muze mi nekdo naridit odstav? Muzou si ji takhle malou brat na vikendy pres noc? Musim jim malou dat a odejit pryc? (Treba na 2-3 hodiny) nebo lze setkani pouze za me pritomnosti?
A od kolika let cca u Vas probihala stridava pece, kdy si otec dite bral i na noc/na vikend?
Zatim jsme se domluvili, ze to pres urady resit nebudeme a takhle se domluvime, ale jak uz jsem psala… mam trosku obavy, ze se do toho vlozi tchyne a rozhodnuti uradu nas stejne nemine, tak chci byt pripravena na nejhorsi :(
Moc dekuji za odpovedi :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7746
22.5.23 09:26

Kamarádka se rozcházela s přítelem a měli v tu dobu 2letého syna, kojila ho tedy příležitostně párkrát za den, a jedl jinak normálně vše. Uspávala u prsa.
Ale i v tomto případě dostal otec každou neděli bez noci. Plus v týdnu nějaké odpoledne dle dohody, ale otec jezdil kamionem tak to spíše byla vždy na neděle.
A že se bude domlouvat dále až bude starší. Od tří tam začal jezdit na jednu noc… a letos mu budou čtyři a už tam byl i na dvě noci, a v létě jede na týden.
Roční dítě ti nedají střídavou péči, nemůžou tě nutit odstavit dítě od kojení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
22.5.23 09:39
@Anonymní píše:
Bohuzel nam to s otcem dcery nevyslo a rozchazime se.
Muze mi nekdo naridit odstav?

Nevyšiluj, neboj se. Soud rozhodne v nejlepším zájmu dítěte. Střídavka by přicházela do úvahy od dvou let věku.

Příspěvek upraven 22.05.23 v 10:17

• Citovat
  • Upravit
31332
22.5.23 09:40

Neboj se, plně kojené dítě necelý rok staré ti nikdo nebude brát nebo tě nutit odstavovat.
Za mě doporučuji krátká setkání mezi kojeními, klidně si to i sepište mezi sebou, ať to máš černé na bílém než se to toho vloží ta tchýně. A radši častěji krátké než méně často dlouhé.
Máte vlastně ještě mimino, navíc kojené, neboj se, že by ti ho někdo, i kdyby se tchýně na hlavu postavila, sebral třeba na celý víkend. Ale klidně bych jí nabídla, že když se ozve dopředu, může si kdykoliv vzít kočárek na procházku. Ona hlídací babička se vždycky „hodí“ ;)

I u syna osmiletého jsme se domlouvali ze začátku na půltýden a půltýden, protože delší doba v kuse by pro něj byla složitá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.5.23 09:40

@KKK85 dekuji za odpoved :)
Ty nedele nevite prosim, jestli byly za pritomnosti maminky nebo si syna vzal na cely den?
Jde mi o to, ze dcera ma jeste dva spanky a neusne jinak, nez u kojeni. V kocarku byt nechce a neusne tam, takze tahle moznost je v nasem pripade taky nerealna.
Bojim se, ze nekdo pronese “musi si zvyknout” a dceru necha vyplakat :( achjo

• Citovat
  • Upravit
53190
22.5.23 09:42

Já bych se především nebála dopředu, pokud jsi s chlapem ve shodě a dokážete se dohodnout, je to super a toho se držte. On určitě nebude mít zájem brát si dceru na tak dlouho, že bude protivná, co by z toho měl? :kytka: A pokud by se do toho vložila „tchyně“ a chlapa nějak naočkovala, tak holt půjdete přes soud, ono to taky není za týden odbyté a mezitím může být dcera dvouletá a nekojená. Děti se v tomto věku mění téměř ze dne na den, takže opravdu žádný předčasný stres. Snaž se udržet rozumnou dohodu, vycházet vstříc (ano, třeba i tím, že holt přes den kojit pár hodin nebudeš a táta jí dá příkrm, hlady neumře, naopak to může hodně prospět, protože v tomto věku už by mléko nemělo být hlavní složka potravy) a nevyšilovat, jak bez tebe neusne a kdovíco ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7746
22.5.23 09:43
@Anonymní píše:
@KKK85 dekuji za odpoved :)
Ty nedele nevite prosim, jestli byly za pritomnosti maminky nebo si syna vzal na cely den?
Jde mi o to, ze dcera ma jeste dva spanky a neusne jinak, nez u kojeni. V kocarku byt nechce a neusne tam, takze tahle moznost je v nasem pripade taky nerealna.
Bojim se, ze nekdo pronese “musi si zvyknout” a dceru necha vyplakat :( achjo

On tam byl celý den už, ale měl už dva roky a něco v tu dobu.. ten rok je fakt rozdíl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
82
22.5.23 09:47

@Mar__tanka1983 moc dekuji za uklidneni :srdce:
Ja dceru prave nechci pripravit o prarodice ani otce, i kdyz ma sve mouchy :)
Chtela bych, aby si prvni na vsechny zvykla, protoze prarodice prakticky nezna. Oni za ni vubec nejezdi a my jezdili tam tak 1× za dva mesice ( vzdy, kdyz si proste tchyne rekla, coz bylo takhle malo :think: ). Takze jsou pro ni v podstate cizi a vzdy place, kdyz je vidi, protoze ma strach z “cizich” lidi.
Takze si nedovedu predstavit, ze je nekde v cizim prostredi s cizimi lidmi beze me.
Navic nase dcera bohuzel od narozeni kocarek nesnese, vydrzi v nem 20 minut a opet pouze za me pritomnosti, jinak nosim v nositku. Takze takove vychazky nepripadaji v uvahu, pokud bychom ji nechteli nechat vyplakat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
22.5.23 09:50

@maidenka Jenom taková malá k zamyšlení - tvůj ex je stejný rodič, jako ty, i když se nejspíš o malou moc nestaral (protože jinak by ses nebála, že jí nechá vyplakat nebo odepře spánek). Budeš si muset zvyknout, že i on bude dělat věci podle sebe, učit se za pochodu - úplně stejně, jako to od jejího narození děláš ty. Zkus se trošku uklidnit, pokud to není nějaký psychopat, dej mu důvěru, je to i jeho dítě a určitě nebude naschvál dělat něco, co by bylo proti jejímu zájmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10102
22.5.23 09:52
@unuděná píše:
@maidenka Jenom taková malá k zamyšlení - tvůj ex je stejný rodič, jako ty, i když se nejspíš o malou moc nestaral (protože jinak by ses nebála, že jí nechá vyplakat nebo odepře spánek). Budeš si muset zvyknout, že i on bude dělat věci podle sebe, učit se za pochodu - úplně stejně, jako to od jejího narození děláš ty. Zkus se trošku uklidnit, pokud to není nějaký psychopat, dej mu důvěru, je to i jeho dítě a určitě nebude naschvál dělat něco, co by bylo proti jejímu zájmu.

U kojeného mimina není, tam matku nenahradí, i kdyby se snažil sebevíc. Později už samozřejmě ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.5.23 09:53

@unuděná no prave, ona tomu jidlu moc neda, takze mozna by hlady neumrela, ale hlad by asi mela. Takze nekojeni behem dne mi nepripada jako spravna volba.
A jelikoz ten skoro cely 1 rok uspavam jen ja u prsa, tak se obavam, ze by beze me opravdu neusnula a mozna by usnula hladova a tim, ze by se urvala, coz podle me neni skrz detskou psychiku (kor u tak maleho ditete) uplne stastne reseni.
Proto si zjistuju informace, nechci, aby neco melo na ni psychicky dopad

• Citovat
  • Upravit
31332
22.5.23 09:54

No tak jestli tchýni doteď stačilo setkání jednou za dva měsíce, tak se zase nemusíš bát, že by ti jí najednou chtěla brát obden.
Jak se říká, nejhorší je smrt z vyděšení.
Domluvte se s chlapem, na klid, za mě osobně fakt radím dát i víc než chce - ono potom se totiž protistrana nemá úplně potřebu stavět na zadní a dělat nějaký naschvály. Otec taky dítě zná, předpokládám, takže bude vědět, co je a co není schůdné.
Ale pravda je trochu v tom, že na spoustu věcí si opravdu bude muset malá zvyknout, tak to prostě je. A ty taky. Hlavně si v sobě srovnat to, že dítko není jen tvůj majetek a to, že ho chce i otec, neznamená, že ti ho chce někdo ukradnout. Čím lepší vztahy a pohoda je nastavená v začátku, tím líp se má na čem stavět, až začne docházet k prvním rozepřím (které dříve nebo později můžou dorazit). A taky, že dítko přebírá tvou náladu, jestli ty z toho budeš vystresovaná, bude i malá, jestli ty budeš naklid, bude i malá výrazně klidnější :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31332
22.5.23 09:56
@Anonymní píše:
@unuděná no prave, ona tomu jidlu moc neda, takze mozna by hlady neumrela, ale hlad by asi mela. Takze nekojeni behem dne mi nepripada jako spravna volba.
A jelikoz ten skoro cely 1 rok uspavam jen ja u prsa, tak se obavam, ze by beze me opravdu neusnula a mozna by usnula hladova a tim, ze by se urvala, coz podle me neni skrz detskou psychiku (kor u tak maleho ditete) uplne stastne reseni.
Proto si zjistuju informace, nechci, aby neco melo na ni psychicky dopad

Hele, upřímně, v roce už je čas zavádět příkrmy, takže to klidně můžete dělat formou, že to jedno odpolední jídlo začnete dávat jinou stravu než mateřské mlíko. Zase si z prcka nedělej rukojmí ;)
Roční děti už běžně dlabou a hlady bez prsa nepojdou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.5.23 09:56

@unuděná urcite, v pozdejsim veku dcery s tim nemam problem. Jde mi spis o soucasnost, kdy je stale “plne” kojena a je to v podstate jeste male miminko, ktere potrebuje hlavne mamu.

• Citovat
  • Upravit
53190
22.5.23 09:58
@Anonymní píše:
@unuděná urcite, v pozdejsim veku dcery s tim nemam problem. Jde mi spis o soucasnost, kdy je stale “plne” kojena a je to v podstate jeste male miminko, ktere potrebuje hlavne mamu.

Je to roční dítě, ne miminko. Jak píše @Mar__tanka1983 -nejvyšší čas trochu rozjet ty příkrmy a s tím může tatínek velmi dobře pomoci. Když tě nebude mít po ruce, neucítí z tebe mléko, dost možná by ses divila, jak ochotně by si vzala nějakou přesnídávku ;) A bude z toho win-win situace. Jen se nesmíš bát to zkusit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna