Stroj na plevel. Dotazy pro vývoj
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Uz to davno existuje. https://youtu.be/wYyW2mEgXDk?…
Z tvojho napadu mi vadi akurat to ze ja ho mam vest. To je najzlozitejsia vec, urobit path tracing, teda aby sa ta vec vedela autonomne pohybovat, vedela kde je atd… Druha najzlositejsia vec je rozoznanie druhov.
Tie existujuce automaty ktore su sa spoliehaju na to ze na poli platia nejake zakonitosti, ze su to monokultury atd…
Na zahrade som uz mal vsetky autonomne kosacky (bez drotu) a ziadna neuspela. Price is no limit. Nedokazu sa navigovat, nedokazu pokosit k okraju (si pozri napriklad tu lubu, ma 2 kotuce a okolo nich masivny plast, takze 5-7cm k okraju sa nedostane - mal tam byt 2mm plech + 1mm tolerancia a zostali by 3mm nepokosene pri kraji co je tak trochu akceptovatelne)… Najblizsie bola LUBA , ale ma iba jednu zameriavacu stanicu co je malo. Ten koncept nieje zly, ale GPS signal pod stromami v dostatocnej kvalite nieje. GPS prijem by mali vyzadovat iba RTK stanice (Luba aktualne umoznuje iba 1× RTK) a mali by byt aspon 3 z ktorych si LUBA bude robit triangulaciou polohu. Podobne kedze sa jedna o drahy stroj by si mal vediet sam (teda pripojenie na API, alebo bezpotencialove rele) otvorit sopu a vyliezt von (to tiez luba nedokaze). Najhorsi je path tracing, pretoze na prazdnom travniku je OK, ale presla medzi stromy a potom uz nedokazala najst cestu von… Ked prechadzala popri dome po chodniku tak obcas stratila GPS, pod masivnejsimi stromami stracala GPS… proste nieje to ani zdaleka autonomne ked mas plnohodnotnu zahradu.
Neviem ci si niekedy nieco podobne vyvyjal, ale bateriovy koncept v pripade laseroveho zariadenia je cesta do pekla. Nemas dostatocne silne baterky na prevadzku lasera a jeho chladenia. Cele to musis mat na vodnom okruhu koli chladeniu laseru… tak vrchol miniaturiazacie je nieco ako benzinova kosacka a aj tam to budes mat problem to narvat.
Kedze drobnu elektroniku navrhujem, tak ak sa chces do toho pustit par rad (ja nemam na to teraz cas a prva vo fronte je prave roboticka kosacka).
Zaloz to na operacnom systeme, ale vsetky cidla a senzoriku musia obsluhovat jednocipaky.
Neprogramuj to co chces, ale programuj vynimky a nestandardtne situacie, to je problem, samotna primitivna funkcionalita je trivialna.
Konstrukcne musis mat dostatok senzorov na teplotu, tieto by som pripojil do OS iba pre info a v skutocnosti by analogovo (bez SW) riadili dead-mans-switch, teda by sa laser odpojil ak by aspon jedno cidlo zaznamenalo zvysenu teplotu.
Pre rozpoznavanie co je kvetinka a co je burina by som asi urobil centralny server a samotny stroj by mal GSM kartu a/alebo WiFi pripojenie, neviem ci takto narocna uloha ide momentalne urobit offline.
Je otazne ci ten stroj ma zachdzat do zahonov, mozno staci ak by mal vysuvnu kameru a nemusel by vsade chodit, zase ked sa luc odrazi tak to moze byt nebezpecne…
Otazka kalibracie a udrzby lasera, zrkadla (prach)…
Momentalne nemam predstavu ako by som robil HW cast (musel by som pozriet co je na trhu aktualne), SW by som asi vedel urobit.
Jo a 100m2 je nic, to je 10×10m a to ked zaberiem tak mam za hodku/dve spravene vratane okopania. Pocitaj ze takyto stroj si budu kupovat ludia s plochou 1000 az 10000m2. Ked niekto ma policko 10×10m tak nema miesto kde ten stroj parkovat ani nic podobne…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak kde to je, ten stroj? Kde to vázne? Pár dní pršelo, pár dní zdravotní omezení a plevel už se hrabe do větví stromku. Tak šup s tím na trh.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, jako nápad je to dobrý. ALE. Myslím, že by tohle mohlo fungovat jen na takových těch „kultivovaných“ zahrádkach, kde máš v jedné řadě kytky, v druhé řadě zeleninu, všechno pěkně roztříděné a sem tam nějaká pampeliška nebo bodlák. V té džungli, co mám na zahradě já, kde to roste tak nějak samo paté přes deváté, si to nedovedu představit. Tam to chce ostrou lopatku a lidské sádlo😃. Já bych uvítala, kdyby někdo vymyslel čím definitivně zahubit tzv. kozí nohu a křídlatku. Někdo nějaké tipy?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Buba mara A svlačec. To je mor. Asi jedine roundup a štětec. Nevím, jestli to zabírá na křídlatku. To máš někde v trávě nebo pod stromy? Máš velikou zahradu? Křídlatku bych asi vytrvale sekala, vymetala a odpad do popelnice. A když by měla jen malé lístky, tak roundap. Bršlící mám taky. Jednou za čas natáhnu rukavice a vybírám jak to jde, i s kořeny. Ale to asi znáš, ona se mi pak odvděčí tím, že roste mnohem víc. Mě nejvíc pije krev svlačec v trávníku. Dělá mi vylysana kola.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@inkakřivák K nám se to rozšířilo ze sousední parcely, kde léta nikdo nebyl. Ta potvora normálně prolezla pod betonovou podezdívkou a rozšiřuje se pořád do „vnitrozemí“. Takže přijedu na chatu, první krok je vytrhat mladou křídlatku a pustit se do bršlice. Já už to vzdala, už to jenom otrhávám, aby neudělala semena. Na rytí jsem rezignovala, to bych musela přerýt všechny záhony a vyházet zeminu snad do dvou metrů. Nic, opravdu nic to nezlikviduje, jak to má oboje ty oddenky hluboko pod zemí, stačí půl centimetru a je z toho nová rostlina. No a svlačec, ten je výbornej, když ti takhle omotá plot a pak tam uschne a ty to na jaře centimetr po centimetru dostaváš pryč ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Buba mara Na brslici jsem rezignovala taky, to houby zle. Ale křídlatku zde mít, to by mě svihlo. Roundap nechceš? Já ho doma mám, ale používám opravdu výjimečně a stylem stetecek a ohnout záda. Nevím jestli by na křídlatku stačil. Překrývat, to fakt ne, to je přesně jak říkáš. I při sekani se musí pečlivě sebrat každý kousek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díky, já ho mám doma taky. Ještě mě napadlo, že bych to zkusila nalít dovnitř toho stvolu. Ona má ty staré stonky duté, tak jestli by to nepomohlo. Ale asi je to na dvě věci, víš, když je to u sousedů pořád. No, co nadělám. To jsou ty radosti zahrádkáře ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Buba mara ty staré velké bych zkacela, nechala uschnout a spálila. A na jaře, jak to začne rašit, tak bych to vzala totálním herbicidem. To je opravdu svinstvo. I když - víš, že ty mladé výhonky v Číně jedí? Ale je fakt, že tam snědí všechno.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A bršlice, ta mladá, je dobrá na brambory nebo do polévky místo petrželky. Když už tam teda roste, ať z toho je aspoň něco😃
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Musaider jak pokracujes? Už je prototyp? Ráda otestují, v tomhle počasí. Počítám s ručním ovládáním, to mi nevadí. A pokud to jde, tak Aku provedení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit