Studium obecné fyziky na UK

260
13.10.16 13:46

Studium obecné fyziky na UK

Ahoj všem" :)

Studoval zde někdo prosím obor obecná fyzika na Karlově univerzitě? Bratr teď nastoupil do prváku a tvrdí, že v učivu zejména právě fyziky (celý semestr berou mechaniku) plave. Chtěla jsem se zeptat, jak probíhají zkoušky? Jací jsou vůbec zkoušející? Jestli tento obor někdo studoval, jak probíhá celý semestr v předmětu, jestli je vůbec možné učivo i přes počáteční chaos a hrůzu, že to nejde, pochopit. Vím, že na vysoké jsem taky bývala zoufalá, že neudělám nějakou zkoušku, protože mi to moc nešlo, ale nakonec jsem se to přece jen nějak naučila, ale tohle je asi něco jinýho (myslím tím hlavně oborem).

Předem všem děkuji :kytka: :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3711
13.10.16 13:49

@Polokolecko
Všechno jde. Než kontakrovat emimino, doporučuju se spojit se staršími kolegy (třeba FB, informační systém či jaké mají komunikační kanály). Totéž případné doučování.
Sama jsem dělala technický obor, kde to bylo o tom to pochopit, ale je třeba dělat průběžně, není to filda, kde stačí napsat nějaký bláboly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
260
13.10.16 13:53

@zvidavajanca Já jsem mu to právě taky říkala, ať zkusí najít doučování (ale finance u nás nejsou nic extra) nebo se zkusí nějak spojit s vyšším ročníkem, ale jako prvák v tom plave, nedivím se, ráda bych mu poradila kde je najít, ale studovala jsem jinde, takže is a všechno jsme měli jiný, co si pamatuju fungovala tam studentská fóra a tak. Ale už je to taky pár let zpět :-D spíš jde i o to, že i když tomu člověk opravdu nerozumí, jestli má vůbec cenu se v tom plácat…a jestli je někdo takovej, kdo to tak měl a nakonec se s tím úspěšně popral :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
13.10.16 14:19

@Polokolecko A oni nemají nějaká cvíka a někoho, za kým by chodili na konzultace?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9066
13.10.16 14:27

Ucim na VS matematiku a presne, urcite existuje nekdo jako garant predmetu a on i cvicici musi mit vypsane konzultacni hodiny. Takze pokud bratr neco nechape, je fajn chodit pravidelne konzultovat. Take nemam rada studenty, kteri si vzpomenou, ze neco nechapou, koncem prosince, a pritom nechapou nic od zari :zed: To potom fakt ten predmet neudelaji :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30320
13.10.16 15:54

@Polokolecko ahoj, já jsem studovala učitelství fyziky v ČB. Mechanika není lehká, je to chaos, ale když to porovnám s tím ostatním, tak to ještě šlo. Ať si fakt najde nějaké doučování, může se domluvit i se spolužáky, my jsme se tak taky učili při denní studiu a zkusí dohnat to co nechápe. A pak na cvikách se ptát co neví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ae
39
13.10.16 17:23

Ahoj, když UK, tak zřejmě matfyz. Mám to za sebou sice před deseti lety, ale protože jsem s fakultou stále v kontaktu, tak vím, že tohle se nezměnilo. Řekla bych, že zde platí heslo, že nejhorší je smrt z vyděšení. Je to nové, je to rychlé, a hlavně předpokládám, že na SŠ mu fyzika šla (téměř) bez učení, a teď tohle. Znám mnoho lidí (bývalých spolužáků i studentů teď), kteří na záčátku totálně plavali a třeba prvák prolejzali tak tak. Obvykle měli třeba horší základy ze SŠ. Ale nevzdali to a uspěli. Nejen školu dodělali, ale někteří teď i dělají špičkový výzkum. Naopak končili spíše lidi, kteří na to kašlali, i když třeba nebyli tak ztraceni v látce.

Chce to začít makat už teď. Nenechat to na zkouškové nebo před zápočtové testy. Procházet si přednášky, pročíst si příslušné partie i ve skriptech, ale hlavně řešit úlohy ze cvičení - doma si je projít, probrat se spolužáky, zkontaktovat se s lidmi o rok, dva výše. Nebát se „obtěžovat“ cvičícího i přednášejícícho dotazy (pokud je za tím snaha věci porozumět, tak to bude vítáno). Pokud má horší základy, tak velmi pěkně vyložené úlohy jsou na fyzikalniulohy.cz .

Držím mu palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
13.10.16 17:48

@Polokolecko
Zkusit hledat skupiny na FB, nástěnka ve škole s inzerátem. Nevím, jaký IS máš UK a zda je tam možnost inzerce. Případně i inzerce třeba na jobs.cz. Obšem takové doučování něco stojí no.
Další možost je konzultace se cvičícím/vyučujícími.

Je to o tom nebát se použít pusu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
260
13.10.16 20:58

Děkuju všem :) na ty konzultace jsem úplně zapomněla, sama jsem je nepotřebovala, takže mi to vůbec nedošlo :) určitě mu to všechno ještě poradím, snad se s tím úspěšně popere, když to byl jeho sen.

Nejhorší je, že je teď chudák z toho v šoku no, stěhoval se na kolej, nové prostředí, nával učení a stresu, asi panikaří :lol: ale věřím mu. Sama jsem v prváku na VŠ byla zděšená a měla jsem skoro jistotu, že školu neudělám, ale poprala jsem se i s pro mě velice problémovými předměty :) i když asi aji s trochou štěstí a i když jsem musela zabrat, nekončila jsem školu nijak špatně :)

@Amys cvika mají, ale nedošly mi ty konzultace :) děkuju

@Aspera já jsem mu navrhovala třeba aji kontaktovat učitele z gymplu, tak snad mu případně poradí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
260
13.10.16 20:59

Děkuju všem :) na ty konzultace jsem úplně zapomněla, sama jsem je nepotřebovala, takže mi to vůbec nedošlo :) určitě mu to všechno ještě poradím, snad se s tím úspěšně popere, když to byl jeho sen.

Nejhorší je, že je teď chudák z toho v šoku no, stěhoval se na kolej, nové prostředí, nával učení a stresu, asi panikaří :lol: ale věřím mu. Sama jsem v prváku na VŠ byla zděšená a měla jsem skoro jistotu, že školu neudělám, ale poprala jsem se i s pro mě velice problémovými předměty :) i když asi aji s trochou štěstí a i když jsem musela zabrat, nekončila jsem školu nijak špatně :)

@Amys cvika mají, ale nedošly mi ty konzultace :) děkuju

@Aspera já jsem mu navrhovala třeba aji kontaktovat učitele z gymplu, tak snad mu případně poradí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze