Styk otce s nezletilým dítětem

9
5.2.15 12:16

Styk otce s nezletilým dítětem

Ahoj maminky, prosím vás o radu. Mám 3měsíčního syna a s otcem dítěte nejsem a ani jsme nebyli svoji. Brzy budeme mít u soudu svěření dítěte do péče a k tomu máme mít návrh ohledně styku otce s malým. Jeden styk už máme sepsaný na sociálce ale otec to nedodržuje, byla jsem na to upozornit na sociálce, že si dělá co chce. Chtěla bych vědět kolikrát do měsíce by měl malého vídat zda musím být u styku i já a zda si ho může vzít sám naprocházku? Můžu si určit dny jen od pondělí do pátku a jak dlouho by měla trvat návštěva? Jak často by měl být umožněn styk rodičům od otce dítěte. Předem děkuji za reakce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
5.2.15 12:17

Nutit ho do styku nemůžeš, ale pokud soud určí dny a on to nedodrží, nemůže se dožadovat náhrady. U takhle malého mrněte bych vždy byla přítomna při návštěvě - max dala kočárek na hodinu. Soud určí cca 1-3 x týdně max pár hodin - záleží, zda kojíš. Nic víc. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
5.2.15 12:21

Jo a ještě - jeho rodiče, ať se s nim domluví, to se Tebe netýká - soud projednává vás dva, nikoliv jeho rodiče. K nim může mrně vzít on v době svojí „péče“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6899
5.2.15 12:36

Já myslím, že soud určí dny a to jestli budete všichni u tebe nebo veme ven kočárek nebo ty si zajdeš na nákup je na vás. To samé jeho rodiče. Pokud s nima vycházíš tak můžou přijet jak se domluvíte a pokud ne tak ať chodí s ním na ty procházky. Beru to podle kamarádky. V těch 3m chodil 2×-3× za týden na hodinu nebo 2(dělal krátký dlouhý tak podle směn). Pak jak malej už jedl příkrm tak si ho bral na celý den od rána do večera + nějaký odpoledne v tom týdnu co měl víc volno. Pak 1× víkend + jeden den v týdnu. Na všem se domluvili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33047
5.2.15 12:36

Pokud by bylo dítě svěřeno do tvé péče (což vzhledem k věku asi jistě bude), tak ho nemůžeš nijak donutit, aby za malým chodil. Má pouze právo styku, ne povinnost pečovat (to by měl v případě že by byla střídavá péče). Jinak obecně u miminka se dává častější styk kratší dobu, párkrát týdně na pár hodin, v přítomnosti matky, max. na procházku s kočárkem může sám.
Ohledně rodičů..jak píše martina, tohle se neřeší, pokud o úpravu styku nepožádají přímo prarodiče, tak je jen na otci, kde bude trávit čas s dítětem když ho bude mít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.3.15 08:14

Ahoj maminky, potřebuji poradit. Manžel podal žádost o rozvod, protoze jsem netolerovala jeho koníčky pití a hrani her kterébylo rráno před odchodem do prace pak v práci, po příchodu domu a večer, hádkykkvůli tomu plus šťourava tchyně ktera umi vse nejlépe a ke které si manžel chodil stěžovat jak jsem ne tolerantní. Ale to ze mi nedával peníze to bylo v pořádku hlavně že měl na kredity do her a internet do notebooku a alkohol. Socialka se nestacila divit kdyz u nas byla a rekla ze v takovem prostredi dite vychovavat nelze. Bydoime zatim pod jednou strechou. Takže manzel podal návrh na úpravu styku s ditetem a žalobu soucasne. U soudu na miste jsme uzavřeli dohodu co se tyče alimentů a styku. Jelikož se velmi boji aby při rozvodu na něj nevylezla špína na povrch, chce se už i dokonce ddohodnout na vyrovnání sjm. Ale já vím, že v budoucnosti chce dítě do střídavý pece, s čim z nesouhlasím. Respektive to chce jeho maminka, manžel takový zájem o dítě nemá. Ale tchyně by ho chtela. Myslíte, žebude llepší jít sporem, aby bylo v rozsudku udano důvod rozvodu (mam důkazy) a manžel nemel do budoucna čistý štít, nebo je jedno co v rozsudku je a mam jí na dohodu?

• Citovat
  • Upravit
4620
26.3.15 08:22
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, potřebuji poradit. Manžel podal žádost o rozvod, protoze jsem netolerovala jeho koníčky pití a hrani her kterébylo rráno před odchodem do prace pak v práci, po příchodu domu a večer, hádkykkvůli tomu plus šťourava tchyně ktera umi vse nejlépe a ke které si manžel chodil stěžovat jak jsem ne tolerantní. Ale to ze mi nedával peníze to bylo v pořádku hlavně že měl na kredity do her a internet do notebooku a alkohol. Socialka se nestacila divit kdyz u nas byla a rekla ze v takovem prostredi dite vychovavat nelze. Bydoime zatim pod jednou strechou. Takže manzel podal návrh na úpravu styku s ditetem a žalobu soucasne. U soudu na miste jsme uzavřeli dohodu co se tyče alimentů a styku. Jelikož se velmi boji aby při rozvodu na něj nevylezla špína na povrch, chce se už i dokonce ddohodnout na vyrovnání sjm. Ale já vím, že v budoucnosti chce dítě do střídavý pece, s čim z nesouhlasím. Respektive to chce jeho maminka, manžel takový zájem o dítě nemá. Ale tchyně by ho chtela. Myslíte, žebude llepší jít sporem, aby bylo v rozsudku udano důvod rozvodu (mam důkazy) a manžel nemel do budoucna čistý štít, nebo je jedno co v rozsudku je a mam jí na dohodu?

Podle mě není důvod rozvodu relevantní pro střídavku… ale vařím z vody (když mají střídavku chlapi co ty ženský mlátili atd..)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
365
26.3.15 08:30

Do rozhodnutí o péči o dítě se nedává důvod rozvodu. Rozhodnutí o péči o dítě musí být před samotným rozvodem. To co bylo v minulosti pro rozhodnutí soudu není určující. Soud k tomu může přihlednout, ale určující je současnost a budoucnost.
O střídavou péči o dítě může zažádat kdykoliv až do jeho zletilosti.
Domnívám se, že prostředí ve kterém žijete je výsledek „práce“ vás obou, stejně jako vaše dítě.

Mohu znát důvody, proč chceš své dítě připravit o péči otce a o častý kontakt s jeho babičkou? Babička si samozřejmě může také požádat o úpravu styku s dítětem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
26.3.15 08:32
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, potřebuji poradit.
Myslíte, žebude llepší jít sporem, aby bylo v rozsudku udano důvod rozvodu (mam důkazy) a manžel nemel do budoucna čistý štít, nebo je jedno co v rozsudku je a mam jí na dohodu?

Je možné jít na dohodu, ale zároveň doložit do spisu jako důkazy vše, co může mít negativní vliv na výchovnou způsobilost otce. Takže to nepojímat jako důvod rozvodu, ale jako doklad o schopnosti a vhodnosti péči otce o dítě a tím odůvodnění dohody o svěření do péče a rozsahu styku. Pokud by chtěl navrhovat později střídavou péči, měl by po něm soud chtít prokázat, že důvody pro předchozí úpravu pominuly, tj. že nastala v tomto změna poměrů.
I když se dělá rozvod a péče dohodou, stejně by měly proběhnout účastnické výslechy a dokazování. V rámci tohoto procesu lze důkazy předložit a nechat založit do spisu. Tento spis by pak byl východiskem při otevření věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1799
26.3.15 08:47
@janetee píše:
Ahoj maminky, prosím vás o radu. Mám 3měsíčního syna a s otcem dítěte nejsem a ani jsme nebyli svoji. Brzy budeme mít u soudu svěření dítěte do péče a k tomu máme mít návrh ohledně styku otce s malým. Jeden styk už máme sepsaný na sociálce ale otec to nedodržuje, byla jsem na to upozornit na sociálce, že si dělá co chce. Chtěla bych vědět kolikrát do měsíce by měl malého vídat zda musím být u styku i já a zda si ho může vzít sám naprocházku? Můžu si určit dny jen od pondělí do pátku a jak dlouho by měla trvat návštěva? Jak často by měl být umožněn styk rodičům od otce dítěte. Předem děkuji za reakce

Ahojky, než o styku rozhodne soud, je vše plně na Vaší dohodě. I soud se určitě bude snažit Vás do nějaké dohody natlačit. Takže každý styk je individuální s ohledem na danou situaci a samozřejmě s ohledem na potřeby nezletilého. Je dobře, že jsi šla na sociálku a tam nahlásila, že otec Vámi domluvený styk nedodržuje. Kdo si z Vás vlastně podal k soudu návrh ohledně styku? Nejlepší je, když není soudně vůbec stanoven a rodiče jsou schopni se sami domluvit. Otázka je, zda je to i Váš případ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna