Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Dobrý den,
Předem se omlouvám za asi trochu blbý dotaz, ale mám takovou trochu úchylku, že opravdu dodržuji data spotřeby, vše, co se otevře, snažím se spotřebovat hned.
Koupila jsem šunku od jedné rakouské značky, běžně v obchodech se prodává.
Normálně bývá u uzenin spotřeba do 24 -36 hodin. Na této konkrétní je ale spotřebujte ihned. Je tam normálně konzervant. Logicky si říkám, že když se dojí za pár hodin, nic jí přece nemůže být.
Může to mít nějaký racionální důvod nebo se výrobce kryje kvůli případným problémům s konzumací po delší době.
Moc děkuji ![]()
Pokud jí dojíš za pár hodin a celou dobu bude v chladu, taknse nic nestane.
Jedlost potravin víc posuzuju podle toho jak vypadají, voní a chutnají, než podle data spotřeby.
My se taky orientujeme po čichu. Jak potravina vypadá. Šunky atd. jsou v lednici.
Tím vydrží déle. Beru přiměřené množství. Darované člověk neovlivní. Pokud vím, že něco nestíháme sníst na snídani/večeři/svačiny. Tak to prostě zapracuji do jídla při vaření. Šunku můžeš dát třeba do zapečených brambor nebo těstovin.
Ne, ihned opravdu ne. Kupuju 10-15 deka a to ani jako čtyřčlenná rodina na posezení nesníme. Popravdě na balíček nekoukám, po otevření se snažím spotřebovat co nejrychlejí, ale jestli je to 12 hodin nebo dva dny, fakt neřeším. Šunku kupuju často krájenou od pultu. A pokud je něco trochu prošlé, pokud to chutná a vypadá normálně, v klidu to sním. Byť teda u uzenin a masa si dávám pozor větší, tak prošlému jogurtu nikdy nic nebylo (ani nám po jeho pozření).
Napadá me, ze výrobce nemá laboratorní posouzení na trvanlivost otevřeného výrobku… tak se jisti okamžitou spotřebou.
Moc děkuji
. Jde o to, že u nás jí šunku jen syn a celé balení nesní. Tak jsem z toho ale měla blbý pocit, že ji dám zpět do lednice, že podle výrobce bych jí měla snad vyhodit. Já vím, že si může někdo říct, že řeším blbosti, ale ale jak jsem psala, jsem v tomhle směru trochu úzkostný typ. I co se týče kontaminace při vaření, skladování, měním i velmi často houbičky na nádobí a tak. Vím, že to není úplně ok.
Posílám fotku. Asi bude nejlepší tenhle výrobek prostě nekupovat a budu mít klid.
@Tuhy_LU
Asi ano, protože mě racionálně jiný důvod nenapadá, ale potřebovala jsem se ujistit. Moc děkuji!
To může být jen jinou legislativou v různých zemích, takhle balená šunka po otevření v lednici 48 h určitě vydrží, zvlášť pokud původní datum exspirace je až za 2 týdny.
Ale u balených věcí nikde nebude- spotřebujte do 2 dnů, pokud se tedy bavíme o tomto typu výrobku. Takže napíše po otevření ihned a každý ať si dělá, co uzná za vhodné. Ale „nebude ho moci“ popotahovat, že po 28 hodinách mu bylo blbě na bříšku.
@Ivan PPZ
U většiny českých výrobků je právě třeba spotřeba do 24 hodin. Asi je to tím, že je to rakouský výrobek a je to jejich pojistka přesně jak píšete. Kdyby bylo někomu špatně, tak se vylučuje jejich výrobek, protože je tam jasně napsáno, že se má spotřebovat „ihned“.