Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj, měla bych dotaz jaké používáte ponožky/punčochy u dětí do zimních bot s gore-texem? Narazila jsem tu na pár diskuzí, že ideální je merino vlna, ale když vidím ty ceny
Malému jsem na zimu koupila Superfity s gore-texem a tak by mě zajímalo, pokud používáte normální ponožky/punčochy, mají pak suché a teplé nožky? Jsem na ně slyšela chválu a teď tu čtu, jak se v nich často potí noha a pak je studená
Běžně kupuji bavlněné nebo bambusové, tak snad budou stačit..Nebo to snad všichni kupujete nějaké speciální?
Pokud používáte normální nepotí se jim nohy?
Kluci nosí normální ponožky nebo punčocháče a v pohodě. Nedovedu si představit kupovat pro oba merino ponožky ![]()
Mám jedny termo (80 Kč takže určitě ne merino) myslím, že to bude stačit. Superfity jsou hlavně dobrý v tom, že prostě neprospustí vodu dovnitř. Vyzkoušeno i v hlubokých kalužích. Nohu má malá stejně ledovou, ať má jakékoliv boty.
@jowana žádný speciální ponožky nekupuju ani punčocháče, jen zateplené. Malá má docela potivou nožku, ale se superfitama v pohodě. Má ji teplou a suchou. Na zimu pořizuju jedině s goretexem. Výhodu vidím, že nepropustí vodu, vlhkost, koulí sudy ve sněhu a pořád OK, nemusím tahat náhradní boty apod.
@jowana klukovi kupuju termo ponožky od moiry. Cena cca 70 kč, ale investice se rozhodně vyplatí - mmchdm, dají se sehnat i v akcích po cca 50 kč.
Specialni ne, ale nemely by byt ze 100% bavlny nebo vlny. Staci i mix s polyesterem 50/50. Cetla jsem to primo nekde na jejich strankach.
http://www.detskeboty.cz/…bce/gore-tex tady taky neco pisou ![]()
Dávám normální ponožky celoročky
punčocháče nenosíme je to pro dceru kožichové
takže dávám termo spodky ![]()
@Sibyla0 píše:
@asha tak to máme ty správné
No, ja umelinu nesnasim, tak je to pro mne celkem sebezapreni ![]()
@asha no to já taky, ale u nás je „ponožkárna“ a když jsem pánovi přednesla své přání (dítě věčně studené nohy, letos boty s membránou) tak řekl, že umělá, moderní vlákna jsou na to nejlepší. A že dávat jen je (takže ušmikat punčocháče) že opravdu odvádí tu vlhkost od nohy na povrch ponožky a pak se o to samé stará i ta bota. Tak zní to logicky, uvidíme v praxi.
Holky děkuju.
@Sibyla0 a jaké ty termo máš popř. jaké mají složení? Co jsem tak koukla, tak bývají kolem 60% bavlna a zbytk nějaká syntetika. Ty bambusové mají 72 % bambusová viskóza, 26 % polyamid, 2 % elastan. Takže asi počkám, jak to bude vypadat a pak kdyžtak budu řešit dál. Ale doufám, že nožky bude mít v teple a suchu. U té moiry si to na noze nějak neumím přestavit, přijde mi taková ne uplně příjemná na nohu, možná kluzká, ale jsou to asi předsudky (jinde na tělo mi nevadí). Ještě dotaz, ty zimní Superfity používáte až když fakt mrzne nebo je dáváte i při cca takovémto počasí ( 5°, hnusně, mokro )?
@jowana
zatím dávám celoročky s goretexem, ty zimní budu dávat na sníh nebo když mrzne. Loňský jaro chodila v zimních i při těhle teplotách, protože měla až jarní botky bez goretexu, tak se do plískanic hodily. Jinak ve školce jsem koukala, že někdo už zimní vytáhl.
@jowana já je dávám už teď, podzimní jí už tlačí. Já teda koupila jetý a špatnou velikost, tak to má jako podzimní a na zimu má další číslo. Včera chodila hlubokýma kalužema, měla vodu po kotníky (zátěžový test
) a nohy měla suchý, takže za mě spokojenost. Ale tak já mám taky nohy věčně ledový a mokrý, tak to pro mě není ukazatel. Na ponožky ti mrknu.
@jowana tyhle. V popisu je napsáno vlněné, ale když koukneš na složení, tak nejvíc je tam umělotiny. Edit. nechce mi to pustit odkaz
Jsou to termoponožky Voxx traction dětské. Tak si to hoď do Googlu. Je tam i vlna, ale hlavní složkou je umělotina. Prý do -20 stupňů.