Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše: Více
Pozná se to až stěrem, testem z kousku odříznuté kůže nebo tak něco.
Rozlezlo se to ve třídě u nás a holčina, která to přinesla, se několik týdnů léčila jakože s alergickou vyrážkou. Tož tak.
Hledat svrab v ekzému, tak to klobouk dolů před doktorem.
Rozdíl nevím, může být ve svědění? Svrab má extrémně svědit večer.
Dobrý den,
chtěla bych vám pomoci s atopickým exémem. Hodně jsem na to trpěla až jsem nevěděla co mám dělat, praskala mi kůže, všude na povlečení byla krev, nechtěla jsem se nikde svlékat atd. …
Dnes ale ne. Dnes se můžu svleknout i na koupališti, nic mě nesvědí a jsem zase plná života. Pokud budete chtít poradit jak na to, ozvěte se mi. Ráda vám pomůžu. ☺️
@Bronia píše: Více
gratuluju!
pokud chcete radit, pište rovnou rady, jinak je to jasná propagace nějakých výrobků
no právě v atopickém ekzému to člověk asi nepozná, takže bych to určitě jen tak neodhalila zavčas, to asi leda, že by někdo v okolí měl diagnostikovaný, pak bych asi mohla nechat zkontrolovat tím stěrem
svědění u atopáku je taky hlavně v noci, ale jinak to svědí vlastně pořád
Není to poznat hned, až se to rozšíří. Svědí to trochu jinak a nevypadá to úplně stejně, taky se to většinou rozleze víc na specifických místech. Akorát si to člověk musí uvědomit a přemýšlet o tom. Třeba dítě tohle rozlišit určitě nedokáže. U mně to poznala kožařka asi tak zhruba po 14 dnech a šla jsem tam, až se začal drbat i partner, do té doby mě nenapadlo, že je něco špatně. Já jsem tenkrát skoro ani nevěděla, že svrab ještě existuje
Pěkně jsem se svlékla a chodila kolem mě s obří lupou. Ale to byla hodně stará lékařka a měla asi zkušenosti. A taky jsem atopak nemazala kortikoidy, ty to většinou skryjí.
Dobrý den,
neni to reklama ani nic jineho - chtěla bych nabídnout Harmonelo (probiotika, prebiotika)…. jenže když se tomu nerozumi tak může být problém 🥺 Chtěla jsem jen pomoct 😊
díky, našla jsem si to, přečetla složení a jde v podstatě o probiotika + čekanková vláknina + stévie, to je ok, ale konzervanty a guma se mi rozhodně nelíbí **sorban draselný a benzoan sodný (konzervanty), xantanová guma **
Ještě otázečka, co vám na to doktorka nakonec vlastně předepsala?
zabralo to hned napoprvé? je to něco agresívního, že by nebylo dobré to použít třeba jednou za čas preventivně?
Toto není od doktora předepsané…
Ale mohu vám poslat fotky jak to opravdu zabralo jak na male deti i na dospele….
Je to jedna z věcí, které je super si dát do těla než nějáké steroidy a jiné,,’’ nebudu psát co….
Upřímě ráda se setkám s lidmi a ukážu jak to funguje, neni žádný problém… 🥺 🥺
Ale chápu, že číst někdy na internetu znamená víc než vyzkoušet něco lepšího (jako já antibiotika a steroidy😭 😭).
Ale našla jsem si cestu, která mi pomohla a věřím, že i vám by mohla. Též jsem byla nevěřící Tomáš.
díky, fotky nepotřebuji ![]()
steroidy ani antibiotika nepoužívám, ale díky za tip, jen je škoda, že výrobky obsahují ty chemické konzervanty, které zrovna atopici nesnášejí
každopádně, je to pro mne zajímavé info, že je dobré spojit probiotika s čekankovou vlákninou, díky ![]()
@Anonymní píše: VíceČást lidí dostala sirnou mast míchanou v lékárně (ti to měli hodně) a část nějakou šmakuládu s permethrinem. Já byla ta druhá část. Neudělalo mně to moc dobře, měla jsem potom závratě. Sirnou mně kvůli ekzému vůbec nechtěli dát (ne že by mně to vadilo). Preventivně bych to určitě nepoužívala, je to insekticid. Nějaké kupované masti se sírou jsou slabé, je tam toho úplné minimum. Ono zas není úplně jednoduché to od někoho chytit, důležité je dodržovat určitá opatření, být prostě bezkontaktní hlavně co se týká sdílení oblečení a celkově textilu. U nás se stalo, protože s tím spolužačka chodila 2 měsíce do školy, až pak to začali chytat i další.
@Catalina123 píše: Více
aha takže preventivně nic, leda ještě sirné koupele nebo něco, ale zase nevím, co by to udělalo s ekzémem
no mám z toho svrabu docela obavy, snad to nikde nechytnu, říkáš, že se to snadno nepřenese? já myslela, že právě jo, když se to tak letos prý rozšířilo ![]()
To je kvůli cestování a častému spaní na různých místech (typicky různé ubytovny a hotely a špatné hygieně v nich). Proto se to tak rozšířilo v souvislostí s migrací. Pokud někdo v penzionu blbě uklidí a vy tam potom spíte, tak to chytíte hned. Pak to od vás chytnou lidí doma z ručníku na ruce, děti ve škole si občas půjčí oblečení, dávají si oblečení třeba na sebe, a už se to šíří. No a spousta lidí se na to vybodne a moc to neřeší a pak s tím jedou na dovolenou a už to jede. Rozhodně to ale nechytnete třeba z madla v MHD.
Docela by mne zajímalo, jak pozná člověk, který má celotělový atopický ekzém, že chytl svrab. Všude slyším, jak je letos hrozně rozšířený svrab a já jako silný atopik nad tím musím přemýšlet.
Poznala bych to jak? Jak jsem pochopila, ani doktoři to jistě nepoznají na pohled.