Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Kdo jste mel… jaka je pravděpodobnost ze se nakazí cela rodina?
Jeden člen ale ne v nasi domácnosti má svrab.. v primem kontaktu jsme nebyli ale v domácnosti ano..
Jednou jsem asi svrab měla, nevim, kde jsem ho chytla, opravdu jsme hodně čistotní, nikdy bych si neoblíkla dva dny stejný oblečení, sprcha ráno a večer, stejně se to stalo. Mela jsem to jen na noze, hned jak jsem si toho všimla, jela jsem k doktorce a ta rekla, ze to vypadá na svrab. Celá jsem se natřela mastí, kterou mi předepsala a pak znovu (už si nepamatuji, kolikrát to natření celého těla mělo proběhnout). Hned jsem doma všechno vyprala na 60 stupňů s dezinfekcí na prádlo, vysála jsem všude, vytřela jsem. Manžel ani dítě to nechytlo. Jednou se pro jistotu natřeli také celí tou mastí. Předtím ani potom už se to nikdy nestalo. Tenkrát bylo období, kdy to prý v našem městě mělo dost lidí, já si však myslím, že to mohlo být z vlaku, jezdila jsem často vlakem do práce a bylo to v létě, kdy má člověk jen kratasy a triko.
Pokud nikdo nepoužívá tvé oblečení ani ručník tak je pravděpodobné že to nechytne nikdo další. Ale aby se toho zbavilo tak mazat mastí od doktorky, neustále prát oblečení ručník i povlečení.