Těhotenství a rentgen

18.10.23 11:16

Těhotenství a rengen

Ahojte lidičky chtěla jsem se vás zeptat byla jsem 6.10. na rentgenu hrudníku a 18.10. jsem zjistila že jsem těhotná již cca v 6. týdnu jaký máte na to názor myslíte že to ublíží plodu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
198
18.10.23 11:26

Nás učili, že vplyv ionizujúceho žiarenia na plod v prvom trimestri je „všetko alebo nič“. Tj. ak by tam mal byť nejaký problém, plod by neprežil. Ak tehotenstvo pokračuje, nebála by som sa :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LiduNe
18.10.23 12:04

No nevím. Když jsem šla naposled na rentgen, nechtěli mi ho vůbec udělat, protože jsem zrovna nemenstruovala. Prý kvůli možnému těhotenství. Měla jsem podezření na zlomeninu, vůbec jsem nechápala. Nakonec jsem musela podepsat prohlášení, že nejsem těhotná a to samé i moje praktická lékařka. Byla to ale teda pánev. To by asi chtělo zavolat na gynekologii.

• Citovat
  • Upravit
44198
18.10.23 12:27

Byla jsem a rtg kolem 25.týdne po vykloubení ramene, následně na reponaci pod narkózou. Dcerka je zdravá, v pořádku.
V jiném těhotenství jsem byla v raném těhotenství na rtg zubů, taky OK.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
18.10.23 13:05

Mě se tedy také ptali, jestli je možné abych byla těhotná. Řekla jsem, že ne.. ale pak jsem na chvíli zaváhala (třeba zrovna nááááhodou by to bylo na 0,0001% možné) a tak mě poslali udělat si těhotenský test :D ). Moje maminka byla v 2. měsíci na rentgenu se mnou a myslím (samozřejmě zcela objektivně :D ), že jsem v pořádku. Sama mám zdravého chlapečka. Tak se snažte být v klidu.. to teď stejně nejvíce potřebujete oba :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ledová káva
18.10.23 13:19

V takto časném stádiu může být ionizující záření výrazně škodlivé pro plod, nicméně pokud byl pouze standardní rentgen hrudníku a nedělali ti pánev, břicho nebo bederní páteř, není příliš velká pravděpodobnost, že miminko schytalo nějakou dávku. Spíš je to těžce nepravděpodobné. Navíc ionizujícímu záření jsi vystavována nonstop celý život ve stopových dávkách (záření z půdy + kosmické záření). A rentgen hrudníku je dnes již dávka poměrně zanedbatelná, srovnatelná s letem letadlem, kde jsi vystavená o něco vyšší dávce kosmického záření než na zemi. Takže kdybych věděla, že jsem těhotná, v prvním trimestru bych na rentgen zbytečně nelezla, ve druhém a třetím ano pokud by byl důležitý, nicméně když už by se stalo v prvním trimestru mimo oblast malé pánve, neměla bych přehnané obavy. Takže buď v klidu, bude to v pohodě :kytka:

• Citovat
  • Upravit
19.10.23 10:19

Děkuji všem za zprávy ja. Bohužel nevěděla ze jsem těhotná a ani ze by to mohlo být možné protože jsem se léčila z endometriozu. Měla jsem jít na operaci a šla jsem na Vyšetreni před operační tam mi zjistily ze jsem těhotná takže jsem byla moc šťastná ale vzpomněla jsem jsi ze jsem byla 6.10 na tom rentgenu hrudníku takže mám strach. 8.11 jdu na kontrolu jestly je vývoj v pořádku určitě se vám ozvu budu myslet pozitivně a věřit ze to bude vše Dobre

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.5.25 17:25

Zdravím, potřebovala bych poradit, nevím jestli to sem patří, ale mám jít se psem na rentgen a zjistila jsem, že jsem těhotná. Ještě jsem nebyla u doktora, protože má do konce týdne dovolenou, tak to nemám potvrzené, ale testy mi vycházejí pozitivní. Můj dotaz je jestli tam s ním můžu? Jestli stačí když mě navléknou do toho,, hábitu ''. Děkuji moc za radu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76918
7.5.25 17:29
@Veronika20477 píše: Více

na naší veterině z vyšetřovny veterinář odnese zvíře na rentgen sám a ty zatím čekáš v té vyšetřovně - a jinak, samozřejmě že tam nesmíš, když jsi zřejmě těhotná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
380
8.5.25 09:53
@Veronika20477 píše: Více

Pokud bys na sobě měla olověnou zástěru, nebála bych se, nicméně lepší určitě bude, když psa zrentgenují sami, případně tam s ním bude někdo jiný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
9.5.25 10:25

@Veronika20477 vem s sebou partnera, ať psa u rentgenu podrží on

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.5.25 13:14

Ahoj, byla jsem na rentgenu v těhotenství 2×. Poprvé se sebou, když jsem to ještě nevěděla, a podruhé prave taky se psem, asi v 7 měsíci. Nějak se nic nestalo ani mně nenapadlo, že může, když ti nerentgenuji přímo bricho 🤷🏻‍♀️ 😀

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure