Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Andromeda81 píše:
Jako že nastavím pravidlo že když má teda dítě, tak se už nikdy nikam bez něj nehne jo? A k čemu je to dobrý?
Mluvit za těchto okolností o „hlídání“ babičkou je absurdní.
Nikdo nepíše nikdy. Ale bez takové babičky by dítě u sebe neměla nebo skončila v zařízení pro nezletilé matky. Je naprosto na místě pro začátek ta pravidla dát přísná, když už se slečna rozhodla být maminkou.
Něco jiného je, pokud by se komplet starala sama. Ve vzdalene rodině porodila příbuzná v 16, o dítě pečovala ona. Odstěhovala se tedy k manželovi. Střední si přerušila. Tam babička hlídat jezdila.
@unuděná píše:
Ona se bez něj pravděpodobně normálně hne do školy, jestli ti to nedošlo. A já, kdybych měla být tou pečující osobou (jakožto babička), bych rozhodně netolerovala nějaké trajdání po škole, když se musím celý den (a pravděpodobně i noc, aby se dcera do školy vyspala) starat o JEJÍ dítě! Navíc když vím, kam může její trávení volného času tak snadno vést
No, já teda nepředpokládám, že by babička zůstala doma. Existuje přerušení studia, individuální plán. A po zkušenostech s mými dětmi teda musí říct, že to s těmi pro deky i nocemi taky není tak horký. Holka sociální kontakt s vrstevníky potřebuje. Není třeba ji to dávat vyžrat tímto způsobem.
@bertoldina píše:
Mluvit za těchto okolností o „hlídání“ babičkou je absurdní.
Nikdo nepíše nikdy. Ale bez takové babičky by dítě u sebe neměla nebo skončila v zařízení pro nezletilé matky. Je naprosto na místě pro začátek ta pravidla dát přísná, když už se slečna rozhodla být maminkou.Něco jiného je, pokud by se komplet starala sama. Ve vzdalene rodině porodila příbuzná v 16, o dítě pečovala ona. Odstěhovala se tedy k manželovi. Střední si přerušila. Tam babička hlídat jezdila.
No, tak něco takového co máš v tom druhém odstavci si představuji ja. Možná bez toho odstěhovali. A jednou za týden někam zajít není moc.
Navíc tedy když budou pravidla příliš tvrdá, tak hrozí, že to holka poruší. A co s tím matka pak udělá?
@Andromeda81 píše:
No, já teda nepředpokládám, že by babička zůstala doma. Existuje přerušení studia, individuální plán. A po zkušenostech s mými dětmi teda musí říct, že to s těmi pro deky i nocemi taky není tak horký. Holka sociální kontakt s vrstevníky potřebuje. Není třeba ji to dávat vyžrat tímto způsobem.
Ty nepředpokládáš? Aha
Uvědomuješ si, že někdo - nejspíš ta babička, protože holka to být nemůže - musí být zákonným zástupcem dítěte a rodičovská odpovědnost jde za ním? Kdyby nadále chodila do práce a o dítě se měla starat nezletilá osoba, je to tak na odebrání dítěte sociálkou v lepším případě, v tom horším se něco může stát a babička si půjde sednout.
@Andromeda81 píše:
No, tak něco takového co máš v tom druhém odstavci si představuji ja. Možná bez toho odstěhovali. A jednou za týden někam zajít není moc.Navíc tedy když budou pravidla příliš tvrdá, tak hrozí, že to holka poruší. A co s tím matka pak udělá?
Ano, ale tam se předpokládá zletilý otec dítěte, který se k němu hlásí, dotyčnou si v 16 letech vezme a tím ji zplnoletní. Jestli tohle dítě má nějakého otce, který jím chce být, jestli je dospělý a je ochotný si zakladatele dceru vzít, to prostě nevíme.
@Andromeda81 píše:
No, tak něco takového co máš v tom druhém odstavci si představuji ja. Možná bez toho odstěhovali. A jednou za týden někam zajít není moc.Navíc tedy když budou pravidla příliš tvrdá, tak hrozí, že to holka poruší. A co s tím matka pak udělá?
Vidíš? A to je přesně ono. Dcerunka se šprajcne, že nepůjde na potrat, protože chce mimi. Až porodí a zjistí, že péče o mimino není jen o tom, že ho nakrmí a přebalí. Začne jí chybět ta svoboda, a opravdu třeba nebude dodržovat nic, a bude si dělat co chce. A kdo to odnese? Babička, protože ta asi žádný kontakt s okolím nepotřebuje, a veškerý čas bude věnovat miminu, které není její a ani ho nechtěla. Super vyhlídky do budoucna.
@unuděná píše:
Ty nepředpokládáš? AhaUvědomuješ si, že někdo - nejspíš ta babička, protože holka to být nemůže - musí být zákonným zástupcem dítěte a rodičovská odpovědnost jde za ním? Kdyby nadále chodila do práce a o dítě se měla starat nezletilá osoba, je to tak na odebrání dítěte sociálkou v lepším případě, v tom horším se něco může stát a babička si půjde sednout.
Tak dobře. V tomhle se úplně nevyznám. Nicméně v 16 se určitě může nechat zplnoletnit co se týče rodičovské odpovědnosti. Pak už bude babička jen zástupce v právních záležitostech a uteče to jak voda. Ale když babička občas pohlídat i večer, aby se dcera taky dostala ven, nic se nestane.
Navíc se ta kamarády dá chodit i s dítětem. Výlety, bazén, hospoda, to všechno jde. V kině by asi trochu vyrusovalo, didzina asi taky nebude to pravé, ale po pravdě, tam jsem nechodila ani bez dítěte.
@Andromeda81 píše:
Tak dobře. V tomhle se úplně nevyznám. Nicméně v 16 se určitě může nechat zplnoletnit co se týče rodičovské odpovědnosti. Pak už bude babička jen zástupce v právních záležitostech a uteče to jak voda. Ale když babička občas pohlídat i večer, aby se dcera taky dostala ven, nic se nestane.
Navíc se ta kamarády dá chodit i s dítětem. Výlety, bazén, hospoda, to všechno jde. V kině by asi trochu vyrusovalo, didzina asi taky nebude to pravé, ale po pravdě, tam jsem nechodila ani bez dítěte.
Jojo, oni ti sedmnactileti vrstevnici budou nadsene chodit na prochazky do lesa a pro vztekajici se a vsude zdrhajici batole budou mit naproste pochopeni. A az bude chtit jit na rande, neni nic krasnejsiho, nez polibek v procurane detske sekci mistniho bazenu, za jekotu dvouletaka
kde to zijes prosimte? ![]()
@arinecka píše:
Vidíš? A to je přesně ono. Dcerunka se šprajcne, že nepůjde na potrat, protože chce mimi. Až porodí a zjistí, že péče o mimino není jen o tom, že ho nakrmí a přebalí. Začne jí chybět ta svoboda, a opravdu třeba nebude dodržovat nic, a bude si dělat co chce. A kdo to odnese? Babička, protože ta asi žádný kontakt s okolím nepotřebuje, a veškerý čas bude věnovat miminu, které není její a ani ho nechtěla. Super vyhlídky do budoucna.
No a když dcera na potrat nechce, tak ji matka asi taky donutit nemůže. Nebo ji tam doktoři privazou a udělá ji potrat násilím? Já bych třeba i utekla.
Ale nemusí to být takto extrémní. Babička pohlídat jeden večer v týdnu, nebo za 14 dní. To fakt není, že babička nebude mít žádný osobní život. Vyžaduje to jen rozumná pravidla a rozum na obou stranách. Jo může to být problematické, ale ani nemusí. 100 lidi, sto příběhů.
@Andromeda81 píše:
No a když dcera na potrat nechce, tak ji matka asi taky donutit nemůže. Nebo ji tam doktoři privazou a udělá ji potrat násilím? Já bych třeba i utekla.
Ale nemusí to být takto extrémní. Babička pohlídat jeden večer v týdnu, nebo za 14 dní. To fakt není, že babička nebude mít žádný osobní život. Vyžaduje to jen rozumná pravidla a rozum na obou stranách. Jo může to být problematické, ale ani nemusí. 100 lidi, sto příběhů.
No, sama jsi priznala, ze se v te pravni problematice neorientujes, tak se bud rychle dovzdelej, nebo prestan mlit nesmysly. Babicka, jako pravni zastupce ditete, samozrejme zadny osobni zivot mit nebude, protoze jednoduse docasne adoptuje mimino. Tak jednoduche to je. A jak moc docasne to bude, to zalezi na te pubertacce, co si ho udelala. Pokud ho pak do pece chtit nebude, bude babicka v situaci, ze ho vychova sama nebo pujde do ustavu. Krasa.
@unuděná píše:
Jojo, oni ti sedmnactileti vrstevnici budou nadsene chodit na prochazky do lesa a pro vztekajici se a vsude zdrhajici batole budou mit naproste pochopeni. A az bude chtit jit na rande, neni nic krasnejsiho, nez polibek v procurane detske sekci mistniho bazenu, za jekotu dvouletakakde to zijes prosimte?
Jak říkám, já v tom věku chodila do parku s kámoškou co vozidla malou ségru a chodily s nama i další holky. No s tím polibkem to bude trochu problenatictejsi.
Ale vím co jsem všechno prolezla se svejma miminama. Takže jo, je pár míst, kam se jít nedá nebo je to nevhodné. Ale fakt to není tak, že bych byla někde ve vězení.
@Andromeda81 píše:
Jak říkám, já v tom věku chodila do parku s kámoškou co vozidla malou ségru a chodily s nama i další holky. No s tím polibkem to bude trochu problenatictejsi.
Ale vím co jsem všechno prolezla se svejma miminama. Takže jo, je pár míst, kam se jít nedá nebo je to nevhodné. Ale fakt to není tak, že bych byla někde ve vězení.
Tobe ale bylo 20 ne 15, vid? Opravdu veeeeliky rozdil. Stredoskolaci proste v drtive vetsine na nejaky mimino, natoz batole, nebudou zvedavi, maximalne jednou za cas jako zpestreni. Zadnej kluk v jejim veku se nebude chtit zatezovat vztahem s holkou s ditetem, proc by to delal, kdyz vrstevnice deti nemaji? Ty to vidis vsechni tak ruzove, az z toho asi vyblinkam duhu ![]()
@Andromeda81 píše:
Jednoduchy, na potrat nechce, ok, ale bude se starat. Timhle rozhodnutim pro ni konci detstvi, a nastupuje realita. Vybrala si to sama. Nam to muze byt nastesti jedno. Zakladatel stejne nekomunikuje, tak nevime zadny blizsi info.
@unuděná píše:
Tobe ale bylo 20 ne 15, vid? Opravdu veeeeliky rozdil. Stredoskolaci proste v drtive vetsine na nejaky mimino, natoz batole, nebudou zvedavi, maximalne jednou za cas jako zpestreni. Zadnej kluk v jejim veku se nebude chtit zatezovat vztahem s holkou s ditetem, proc by to delal, kdyz vrstevnice deti nemaji? Ty to vidis vsechni tak ruzove, az z toho asi vyblinkam duhu
Ty zas moc cerne
@arinecka píše:
Jednoduchy, na potrat nechce, ok, ale bude se starat. Timhle rozhodnutim pro ni konci detstvi, a nastupuje realita. Vybrala si to sama. Nam to muze byt nastesti jedno. Zakladatel stejne nekomunikuje, tak nevime zadny blizsi info.
No anebo to babička udělá, jak říkám ja. Jo, zakladatel to udělá dle svého, já případně taky a ty taky. V tom případě bych asi nechtěla být tvoje dcera, i když nejspíš bys taky vymekla