Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Ahoj holky, jsem v takové příjemné, ale vlastně i nepříjemné situaci. Momentálně hledám práci, dokončila jsem střední školu, pár pohovorů mi nevyšlo, tak hledám dál, ale zjistila jsem včera, že jsem těhotná. Žiji s přítelem, který pracuje, ale nevím co teď bude dál, miminko nechci dát pryč, vždy jsem si říkala, že bych nikdy na potrat nešla a tak přemýšlím co dál, přítelovi to oznámím dnes. Vím, že se mnou jednou miminko chce, ale až budu mít i já práci a budeme finančně zajištěný. Přemýšlela jsem, že si najdu tedy zatím brigádu, nevím jestli by mě takhle vzali do nějaké práce, ani nevím jestli mám nárok na nějaký příspěvek, vůbec nevím jak dál, nejsem v tomhle zkušená, miminko bylo neplánované. Prosím Vás o nějaké rady, zkušenosti a tak, děkuji.
Normálně si najdi práci, těhotenství není nemoc a nikomu ho oznamovat nemusíš. Navíc ještě ani nemáš potvrzeno lékařem a dopadnout to taky nemusí, ze začátku je to vabank. Příteli to samozřejmě řekni, je blbé, že neodpracuješ dost na mateřskou, takže i pro něj to bude větší finanční závazek. Držím palce.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, jsem v takové příjemné, ale vlastně i nepříjemné situaci. Momentálně hledám práci, dokončila jsem střední školu, pár pohovorů mi nevyšlo, tak hledám dál, ale zjistila jsem včera, že jsem těhotná. Žiji s přítelem, který pracuje, ale nevím co teď bude dál, miminko nechci dát pryč, vždy jsem si říkala, že bych nikdy na potrat nešla a tak přemýšlím co dál, přítelovi to oznámím dnes. Vím, že se mnou jednou miminko chce, ale až budu mít i já práci a budeme finančně zajištěný. Přemýšlela jsem, že si najdu tedy zatím brigádu, nevím jestli by mě takhle vzali do nějaké práce, ani nevím jestli mám nárok na nějaký příspěvek, vůbec nevím jak dál, nejsem v tomhle zkušená, miminko bylo neplánované. Prosím Vás o nějaké rady, zkušenosti a tak, děkuji.
Najdi si práci a pracuj, pokud budeš zdravotně v pořádku, tak pracovat můžeš x měsíců. Těhotenství oznamovat nemusíš, to není povinnost. Jakej příspěvek máš namysli? Finančně se má postarat otec dítěte, ne stát.
@Anonymní píše:
No, to mu nějak nevyšlo. Jsem zvědavá, co ti na to řekne. Práci hledej dál, když bude vše v pořádku, tak můžeš ještě dlouho pracovat. Nebudeš mít ale nárok na mateřskou, jen na rodičák. Holt se bude muset postarat přítel.
Vy byste si fakt všichni hledali praci tehotny? To je vůči zaměstnavateli hrubě nefér. Kor u pozic, kde je třeba i nováčka zaucit. Se s ní budou pár měsíců drbat a ona jim za dalších pár měsíců odejde? Nepocitala bych s tim, ze me pak budou chtit zpatky… Ale jo, jsou pozice, kde je to fuk, ale já bych teda na to neměla žaludek. Když už se stalo, tak bych do porodu byla na brigadach, může mít 2 DPP, vydělá si dost. Na mateřskou stejně mít nárok nebude, místo ji nikdo taky držet nejspíš nebude, protože málokde se dávají smlouvy rovnou na neurčito. Po porodu rodicak a plat přítele. Může v brigádě pokračovat i na RD, pokud to půjde a bude to třeba.
Buď si najdi co nejdřív nějakou práci a nebo tě bude muset živit přítel. Na žádný příspěvek nárok nemáš. Nebudeš mít ani mateřskou až po porodu rodičovský příspěvek.
Jsi v situaci ve ktere jsem byla ja pred par lety. Take jsem zjistila hned po skole, ze jsem ve 3mesici..
Praci jsem nehledala. Zadny zamestnavatel by te nevzal, kdyz zjistit, ze jsi po skole bez jakykoliv zkusenosti a k tomu tehotna.
Byt tebou tak s pritelem proberu financni stranku, zda to opravdu zvladnete. Proberte vsechny moznosti, ktere mohou nastat. Kde budete bydlet, jak to financne zvladnete, jestli vam rodina muze pomoct atd.
Pokud si dobre pamatuju, tak narok budes mit az na rodicak. Do te doby se nahlasit na UP.
Tak to je marné. Hledej brigády - tedy podle toho, jak se rozhodne přítel. jestli s tebou a dítětem zůstane, nebo tě pošle, kam slunce nesvítí. Nebo bude rád a uživí vás a ani brigádu nebudeš muset hledat.
@Midaku píše:
Vy byste si fakt všichni hledali praci tehotny? To je vůči zaměstnavateli hrubě nefér. Kor u pozic, kde je třeba i nováčka zaucit. Se s ní budou pár měsíců drbat a ona jim za dalších pár měsíců odejde? Nepocitala bych s tim, ze me pak budou chtit zpatky… Ale jo, jsou pozice, kde je to fuk, ale já bych teda na to neměla žaludek. Když už se stalo, tak bych do porodu byla na brigadach, může mít 2 DPP, vydělá si dost. Na mateřskou stejně mít nárok nebude, místo ji nikdo taky držet nejspíš nebude, protože málokde se dávají smlouvy rovnou na neurčito. Po porodu rodicak a plat přítele. Může v brigádě pokračovat i na RD, pokud to půjde a bude to třeba.
Těhotenství v této fázi dnes je a zítra být nemusí. HPP je pořád nejlepší forma pracovního poměru. Může aspoň v případě potřeby mít PN a být na ní až do konce šestinedělí. Pořád lepší než RP od porodu.
Dnešní doba je těžká a to co je nebo není vůči zaměstnavateli fér vymezuje zákoník práce.
Mě by spíš zajímalo, jaká kvalifikovaná práce se v dnešní době dá vykonávat jen se středoškolským vzdělání vzděláním ![]()
Děkuji Vám moc za rady. Nejdřív se objednám na gynekologii, aby mi to bylo potvrzeno. Vzdělání mám středoškolské s maturitou, tak snad nějakou brigádu najdu. A také doufám, že to přítel vezme v pořádku.
…aneb dokonalý recept na zpackanej život. Tak se alespoň modli, ať tě příťa nekopne do zadele dřív, než bude prtě na světě. Za mě jsi naprosto nezodpovědná. K sobě, miminu i svým blízkým.
@Anonymní píše:
Děkuji Vám moc za rady. Nejdřív se objednám na gynekologii, aby mi to bylo potvrzeno. Vzdělání mám středoškolské s maturitou, tak snad nějakou brigádu najdu. A také doufám, že to přítel vezme v pořádku.
omg, nemel by byt tvuj pritel prvni, kdo vi o tvem tehotenstvi nez to vyslepicit na epipi? jako vim, ze je to tu anonymni, ale spis pro svuj vlastni pocit? tobe neni lito, ze tvuj pritel to jeste nevi, ze se podelujes drive cizim babam nez svemu partnerovi?… vztah mate taky na takove „urovni“. mate kde bydlet? zijete uz spolu?.. jeste jsi nam neodpovedela, jaka ze to antikoncepce selhala?
@Midaku píše:
Tak odejít muže po par měsících kdokoliv, třeba proto, že se mu tam přestane libit nebo si najde něco lepšího. Někdo třeba záměrně vezme na chvíli horší práci, pracuje tam a souběžně si hleda lepší a pak jde tam.
Hlavně, ze brigádu každý těhotnou rad vezme ![]()