Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím, není tady někdo, kdo podstoupil výměnu kyčelního kloubu a podělil by se o zkušenosti? Čekám mě to nejspíš na brzkém jaře příštího roku a mám z toho docela obavy. Klidně do SZ. Děkuji.
@lucad77 Jste už v pořadníku na TEP kyčle? V některých nemocnicích se čeká na termín i dva nebo tři roky. Na soukromých klinikách se obvykle na operaci nečeká tak dlouho jako ve státních zařízeních. Po operaci budete asi 4 nebo 5 dnů v nemocnici. Pak můžete buď jít rovnou na rehabilitační oddělení na 2 nebo 3 týdny a potom do lázní. Do lázní musíte nastoupit do tří měsíců od operace. Některé nemocnice posílají do lázní už do týdne po operaci. To není moc dobré, protože ještě první týden pobytu nemáte vytažené stehy a nemůžete absolvovat vodní procedury. Lepší je nastoupit do lázní až po vytažení stehů. Můžete jet např. do Třeboně, Bechyně, Velichovek nebo Velkých Losin.
@Jana Martinková píše: Více
Jsem v pořadníku už skoro dva roky. O lázních vím. Mě spíš zajímá stav bezprostředně před a po operaci, jaká je příprava, jak se to pak zvládá s bolestí, sebeobsluhou, kdy je člověk už tak nějak soběstačný a tak…
Není se čeho obávat. Po operaci jsem ani neměla bolesti. 2. pooperační den už jsem chodila s berlemi a reh. sestrou po chodbě. Domů jsem šla za 8dní. Zvládala jsem schody a chodila na procházky. Na rehabilitační odd. jsem šla za 3 týdny od operace a byla jsem tam 14dní. Lázně jsem odmítla. Chodila jsem na soukromou intenzivní rehabilitaci, kterou jsem si platila a od samého začátku jsem sama aktivně cvičila a jezdila na rotopedu. Bylo mi 49let a za 5 měsíců jsem byla v práci a nikdo na mě nic nepoznal. Ohromně se mi ulevilo, přestala mě bolet záda a koleno. Je to již 15let a kyčel drží a dobře slouží. Jsem štíhlá. Myslím, že je důležité opravdu se nešetřit a cvičit a jít na operaci včas, dokud je člověk ještě v kondici.
@Anonymní píše: Více
Moc děkuji za info. Mně bude v lednu 48 a tu kyčel mám špatnou od narození. Nyní je hybnost, zvláště do stran, už hodně omezená a bolest se stupňuje. Koleno mě na té straně bolí taky, kolikrát se třeba ráno mám fakt problém rozejít. Mám právě dilema, někdo mi říká, že mám ještě počkat, že ta kyčel vydrží max 15 let, že jsem na to ještě mladá, a někdo zase, že na to jít mám, dokud nejsem úplný lazar. ![]()
A používala jste nějaké pomůcky? Jak jsem se dočetla - sedátko do vany, zvýšený sedák na WC a na židli, klín mezi nohy atd. Dali vám info předem, co si doma připravit?
Také jsem měla tu kyčel špatnou od dětství. Bolest byla jen po větší námaze, ale pohyblivost špatná. Už jsem kvůli tomu přestala řídit auto. Žádné pomůcky jsem nepotřebovala, jen klín mezi kolena na spaní. Reh. sestra mě zkoukla a ukázala, jak zpevnit svaly a pomoci si ev. zdr. stranou a co nedělat. Jediné, co mi nešlo, tak obléct ponožky. Je na to taky nějaká pomůcka.
Předem bych nic nekupovala. Je to individuální a fakt záleží v jaké kondici člověk je.
@Anonymní píše: Více
Děkuji. Já předpokládám, že si mě stejně předtím pozvou do nemocnice na konzultaci, protože do pořadníku mě nechal zapsat můj ortoped, co není operatér, a sídlí úplně jinde. Co myslíte? Nebo mi jen oznámí termín?
@lucad77 píše: Více
Pokud jsi zařazena v pořadníku, tak ti oznámí termín telefonicky.
Pomůcky radím - nástavec na wc, mezi nohy klín, nebo polštář, ten já si ušila před první operací sama a mám ho dodnes, obouvák na ponožky taky mám, tenhle…
https://www.darekvakci.cz/…kani-ponozek?…
Ten nástavec na wc ti napíšou v nemocnici poukaz a můžeš si ho vyzvednout v lékárně čí zdravotních potřebách, nebo a to jsem měla já si ho vypůjčit, to stojí pár korun a nemusí se ti to později válet doma, v půjčovně zdravotních potřeb. Taky francouszké berle, ty můžeš mít své, na poukaz od lékaře, nebo ti je napíšou v nemocnici.
A chtělo by to mít kvalitní pevné boty na pozdější chození, než se úplně zotavíš, často na to hlavně ženy zapomínají.
@Anna766 píše: Více
Takže žádná konzultace předtím nebude? A co předoperační vyšetření, to udělá kdo? A co se týká těch pomůcek, to by bylo lepší to mít připravené předem, ne to potom shánět po operaci. ![]()
@topazio píše: Více
To jsem ráda, že se nebojím sama. Ve které nemocnici? Já České Budějovice.
@lucad77 píše: Více
Předoperační vyšetření dělá tvůj obvodní lékař, musí být ale ne starší než týden. Nevím jak kdo to chce, ale pošle tě na krev a moč, udělá EKG, pošle tě na rentgen plic, udělá klasické vyšetření v ordinaci. Pomůcky stačí dát poukaz při odchodu z nemocnice, protože pojedeš do tebou vybraného rehabilitačního centra a to má rodina dost času to vyzvednout, protože v té rehabilitaci to všechno mají. Sehnat předem taky můžeš, ale nemusíš nutně.
@Anna766 píše: Více
No můj praktik bez žádanky neudělá nic, to zas bude akorát dohadování.
Za radu s pomůckami děkuji. I za tip se zapůjčením.