Těšíme se na Vánoce

284
20.12.15 22:54

Těšíně se na Vánoce

Ahoj maminky, tak už se nám blíží vánoce :) Já už se nemůžu dočkat jak se dcerka bude tvářit na darecky :) Zajímá mě jaké mate tradice? Co varite o štědrý večer, kdy zdobite stromeček atd..My jsme třeba s manželem z dětství zvyklý každý na něco jiného…Oni maji polévku knedlickovou a vůbec nejí kapra a dělají strouhany salát a my máme rybí polévku a kapra milujem ☺ Stromeček zdobime den před štědrým večerem ☺

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7376
20.12.15 23:02

Me posledni dobou prijde, ze je to hruza, tolik starosti, prace a snahy a sezere se rizek, rozskube pracne zabaleny darek a odhodi se vec, co byla zabalena a s plnyma pupkama se jde spat, zvonec a vanocum je konec…

stromecek uz mame, manzel ho zdobil v noci, aby deti mely rano prekvapeni a mely:) tradice.. co je tradice.. mame kapra, ale jim ho jen ja…ostatni maji filety, nechci rybu tyrat, tak ve vane neni, ma to profesionalne a rychle za sebou hnedka… strom je taky hloupe zabijet pro par chvil, tak mame umely a musim rict, ze skoro k nepoznani od praveho, vetvicky z nasi borovice na zahrade na vuni. pekla jsem cukrovi, nazdobime stul, povime si plno hezkych veci, vecer se projdeme, deti si pohraji a jdeme spat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
20.12.15 23:13

Stromeček máme, zdobily děti, máme červeno hnědo zlatý. Tak jak to brly z krabice a věšely na strom máme kus hnědý, kus zlatý a dvě větve červené, tam dosáhla malá a červená se jí nejvíc líbila :mrgreen: a nesmím to předělat, páč prý je to takhle krásné. Zítra budu dopékat cukroví, páč mi to nějak zmizelo, pozítří mýt okna, prostože vyleštěná okna přitahují u jedné strany ruce dětí, z druhé strany tlapky koček. Mám ráda advent, škoda, že se to tak rychle krátí. Na Štěrý den máme salát, kaši, kapra, lososa a kuřízek. Kupuju to mrtvé a vykoštěné. Půjdeme zdobit stromek zvířátkům do lesa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
20.12.15 23:14

@MarieOVMUC a 26. ke tchýni do Prostějova :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
20.12.15 23:18

Téda, svět je malej… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4569
20.12.15 23:30

My máme živý stromeček,,strojíme ho 23. Na štědrý den pouštíme lodičky, krájíme jablíčka. Snažíme si to s dětma užít. Já i holky vánoce milujeme. Na večeři knedlíčkova polévka, kapr, salát. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1301
20.12.15 23:31

Nebýt dětí, tak se na celý vánoce z vysoka vykašlu. O čem to bylo dřív a o čem je to teť? Vánoční zboží pomalu už od září, stromeček za takovou cenu že si ho nemůžu dovolit, kapra jenom malýho, jednak to skoro nikdo nejí a kdybych vzala velkýho, tak stojí jako metr stromku a jako prodavačka jsem i štědrý den trávila v práci. Očekávají se drahý dárky, který stejně za pár dní skončí zahrabaný mezi dalšíma věcma a pokud to není drahá elektronika, tak si na ně nikdo ani nevzpomene. Všechno je to najednou hrozně ve spěchu, místo pohody se lidi předhání s velkým úklidem, kdo bude mít víc vyzdobenej barák, kdo dostane lepší dárky.
Jinak u nás to funguje tak, že stromeček se zdobí z 22 na 23 v noci. Na štědrý den je houbová polívka, pro manžela dělám i rybí. Druhý jídlo je br. salát a smaženej kapr, filé, nebo vinná klobása a každej si vezme co chce. Po večeři vezmu děti ven, manžel bleskově dá dárky pod stromeček. Pak starší syn rozdává. Rozbalí se, chvilku si povídáme, děti si hrají a večer padnu do postele vyčerpaná únavou, protože manžela mám doma jen jednou za 14 dní na víkend a před vánocema se nevidíme celej prosinec až 22 kdy dostane v práci volno až do 4.1 kdy je zase nástup do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
189
20.12.15 23:47

Stromek už máme ozdobený asi týden, zdobíme s dětmi. K obědu rybí polévka, klobása a salát. K večeři rybí polévka, salát a kapr - neděláme obalovaného, ale klasicky na másle a kmínu. Dárky jsou pod stromečkem už ráno, páč máme jedno dítě nevlastní a odpoledne jezdíme ke tchánovcům, ať si ho užijou. A dárky pro ně bychom jinak neměli, kdyby to Ježíšek nespletl a nedal je omylem k nám :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
20.12.15 23:48

Já pořád říkám, že každý má vánoce takové, jaké si je udělá. Takže u nás je Stědrý den jakýmsi vyvrcholením adventu, který si užíváme. Takže žádný stres, co se stihne, to se stihne :-) A dárků máme sice požehnaně, ale ve směs drobnosti, hodně dárků i s dětmi vyrábíme. Sejdeme se velká rodina, jídlo polévka, kapr, řízky, salát. A nejvíc si vždycky užívám tu radost při rozbalování. U nás se nepospicha, každý postupně, aby se všichni mohli podívat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
20.12.15 23:55

Teším se strašně moc, stromeček jsme už dělali dnes, je jako z filmu u Holanu chobotničky z druheho patra :)cukroví hotové, darečky schované, budu s dcerkou a přítelem, moc se tešíme na pohádky, klídek zobání dobrot, pouštění koled a vše kolem, muj přitel je zlatičko a prožívá vše semnou :).. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
20.12.15 23:55

Tesim se moc, aj je mi smutno a chci ať už je po nich.
Ne protože bych je neměla rada, nebo tu atmosféru.
Ale protože budeme až do 29.kvůli manželově práci rozdělení a odkázáni na Skype, že my tady, on v Něm. bohužel. to je jediný zádrhel.
Stromek jsme zdobili poprvé brzo už minulou neděli. U nás je tradice zdobit spolecne celá rodina. To jsme chtěli dodržet než jel do práce.
Na Štědrý den varim dvě polévky rybí a cockovou, kurizky a kapra. Jsem tak zvyklá z domu, tam se ještě dělali pecene brambory. Každý u nás ma možnost si dat na Štědrý den co má rad a co nejí (jak ja ryby, tak nemusí) rybinu uvarim, ale nesnim.
Letos bude změna Štědrovečerní večere bude buď 30.nebo 31.až budeme všichni doma.
Jinak vždy prostirame pro hosta. 26.budeme mít návštěvu a my návštěvy musíme přeložit asi až na poslední dva dny v roce to musíme stihnout nebo až v lednu.
Každý rok než zacne advent jsem nedočkava ať mužu konečně vše na zdobit, rozsvítit svetla v oknech atd. a zacit péct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8284
20.12.15 23:57

U nás je pohoda. Fakt platí, jaký si to kdo udělá, takový to má :)
Uklizeno budeme mít o vánocích stejně jako vždycky, nic extra se nekoná. Jen snad manžel umyje okna 8) Jeho to baví :palec:
Dárky už mám zabalené a nemůžu se dočkat, až je obdarovaní rozbalí.
Celá výzdoba bytu spočívá v nalepení fólií s vánočními motivy na okna, což se dětem moc líbí. A na stole míváme takové to andělské zvonění a toť vše. Ještě tedy uvažuju, že zkusím někde pořídit vánoční ubrus, ale uvidíme :)

Strom ozdobíme 24. dopoledne, nechám děti, ať si na něj dají co chtějí. Minule tam pověsili i různé výkresy a kde co, a bylo to takový milý od srdce :lol:

Ke štědrovečerní večeři bude losos s bramborovým a zeleninovým salátem a rukolou.

Po vánocích objedeme veškeré přibuzenstvo a vždycky to bývá stráááášně moc fajn, žádné drahé dárky se nekonají, jen maličkosti pro děti a hlavně povídání, klid a pohoda :pankac:

Příspěvek upraven 20.12.15 v 23:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
20.12.15 23:58

Jinak stromek zdobí ježíšek, a na štedrý den ráno vánočka, kakao, pak dávám na stul chlebičky, ovoce, cukroví, večeře knedličková polevka, salat, řízek a kapr pak kolem 18 darečky a popelka :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
21.12.15 02:56

Dodržujete někdo štědrodenní půst? :)
U nás (jako když jsem byla malá) se tedy nikdy zcela nehladovělo, ale jedlo se jen zlehka a rozhodně žádné maso. Lehká snídaně, k obědu zelňačka (bez klobásy), pak se mohlo trochu zobat cukroví a pořádné jídlo až k večeři. Po večeři u telky a dárků ještě chlebíčky a jednohubky a další cukroví.
Jako děti jsme vždy chtěli zapalovat prskavky a rodiče nechtěli, aby neulítla jiskra a něco se nepropálilo. No, historie se opakuje… my teda jdeme s dětma ven, aby si ty prskavky mohly zapálit aspoň tam.

@Spokojení píše:
Všechno je to najednou hrozně ve spěchu, místo pohody se lidi předhání s velkým úklidem, kdo bude mít víc vyzdobenej barák, kdo dostane lepší dárky.

Vážně? Jako s těma obchodníkama to je pravda, začínají posledních pár let brzy. Ale nevím, jestli já jsem na Vánoce uspěchaná víc než moje máma tenkrát. Máma se snažila mít dokonale uklizeno a bývalo kvůli tomu na Štědrý den dopoledne pravidelně dusno. Já se samozřejmě taky snažím uklidit, ale jejích kvalit ani nervového vypětí nedosahuji. A taky mám jiné priority.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4984
21.12.15 03:33

Vsichni nadavaji jak jsou ve stresu, ale za to si muzou sami :D my mame stromecek uz nazdobeny, cukrovi napecene, darky jeste dokoupim, ryba mi je fuk, ty nemam rada, polivku delat nebudu a salat bude urcite vybornej jako loni. Moc se tesim a nebudu si to kazot stresem ne? Proc taky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný