Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj maminky, tak už se nám blíží vánoce
Já už se nemůžu dočkat jak se dcerka bude tvářit na darecky
Zajímá mě jaké mate tradice? Co varite o štědrý večer, kdy zdobite stromeček atd..My jsme třeba s manželem z dětství zvyklý každý na něco jiného…Oni maji polévku knedlickovou a vůbec nejí kapra a dělají strouhany salát a my máme rybí polévku a kapra milujem ☺ Stromeček zdobime den před štědrým večerem ☺
Me posledni dobou prijde, ze je to hruza, tolik starosti, prace a snahy a sezere se rizek, rozskube pracne zabaleny darek a odhodi se vec, co byla zabalena a s plnyma pupkama se jde spat, zvonec a vanocum je konec…
stromecek uz mame, manzel ho zdobil v noci, aby deti mely rano prekvapeni a mely:) tradice.. co je tradice.. mame kapra, ale jim ho jen ja…ostatni maji filety, nechci rybu tyrat, tak ve vane neni, ma to profesionalne a rychle za sebou hnedka… strom je taky hloupe zabijet pro par chvil, tak mame umely a musim rict, ze skoro k nepoznani od praveho, vetvicky z nasi borovice na zahrade na vuni. pekla jsem cukrovi, nazdobime stul, povime si plno hezkych veci, vecer se projdeme, deti si pohraji a jdeme spat…
Stromeček máme, zdobily děti, máme červeno hnědo zlatý. Tak jak to brly z krabice a věšely na strom máme kus hnědý, kus zlatý a dvě větve červené, tam dosáhla malá a červená se jí nejvíc líbila
a nesmím to předělat, páč prý je to takhle krásné. Zítra budu dopékat cukroví, páč mi to nějak zmizelo, pozítří mýt okna, prostože vyleštěná okna přitahují u jedné strany ruce dětí, z druhé strany tlapky koček. Mám ráda advent, škoda, že se to tak rychle krátí. Na Štěrý den máme salát, kaši, kapra, lososa a kuřízek. Kupuju to mrtvé a vykoštěné. Půjdeme zdobit stromek zvířátkům do lesa.
My máme živý stromeček,,strojíme ho 23. Na štědrý den pouštíme lodičky, krájíme jablíčka. Snažíme si to s dětma užít. Já i holky vánoce milujeme. Na večeři knedlíčkova polévka, kapr, salát. ![]()
Nebýt dětí, tak se na celý vánoce z vysoka vykašlu. O čem to bylo dřív a o čem je to teť? Vánoční zboží pomalu už od září, stromeček za takovou cenu že si ho nemůžu dovolit, kapra jenom malýho, jednak to skoro nikdo nejí a kdybych vzala velkýho, tak stojí jako metr stromku a jako prodavačka jsem i štědrý den trávila v práci. Očekávají se drahý dárky, který stejně za pár dní skončí zahrabaný mezi dalšíma věcma a pokud to není drahá elektronika, tak si na ně nikdo ani nevzpomene. Všechno je to najednou hrozně ve spěchu, místo pohody se lidi předhání s velkým úklidem, kdo bude mít víc vyzdobenej barák, kdo dostane lepší dárky.
Jinak u nás to funguje tak, že stromeček se zdobí z 22 na 23 v noci. Na štědrý den je houbová polívka, pro manžela dělám i rybí. Druhý jídlo je br. salát a smaženej kapr, filé, nebo vinná klobása a každej si vezme co chce. Po večeři vezmu děti ven, manžel bleskově dá dárky pod stromeček. Pak starší syn rozdává. Rozbalí se, chvilku si povídáme, děti si hrají a večer padnu do postele vyčerpaná únavou, protože manžela mám doma jen jednou za 14 dní na víkend a před vánocema se nevidíme celej prosinec až 22 kdy dostane v práci volno až do 4.1 kdy je zase nástup do práce.
Stromek už máme ozdobený asi týden, zdobíme s dětmi. K obědu rybí polévka, klobása a salát. K večeři rybí polévka, salát a kapr - neděláme obalovaného, ale klasicky na másle a kmínu. Dárky jsou pod stromečkem už ráno, páč máme jedno dítě nevlastní a odpoledne jezdíme ke tchánovcům, ať si ho užijou. A dárky pro ně bychom jinak neměli, kdyby to Ježíšek nespletl a nedal je omylem k nám ![]()
Já pořád říkám, že každý má vánoce takové, jaké si je udělá. Takže u nás je Stědrý den jakýmsi vyvrcholením adventu, který si užíváme. Takže žádný stres, co se stihne, to se stihne
A dárků máme sice požehnaně, ale ve směs drobnosti, hodně dárků i s dětmi vyrábíme. Sejdeme se velká rodina, jídlo polévka, kapr, řízky, salát. A nejvíc si vždycky užívám tu radost při rozbalování. U nás se nepospicha, každý postupně, aby se všichni mohli podívat.
Teším se strašně moc, stromeček jsme už dělali dnes, je jako z filmu u Holanu chobotničky z druheho patra
cukroví hotové, darečky schované, budu s dcerkou a přítelem, moc se tešíme na pohádky, klídek zobání dobrot, pouštění koled a vše kolem, muj přitel je zlatičko a prožívá vše semnou
.. ![]()
Tesim se moc, aj je mi smutno a chci ať už je po nich.
Ne protože bych je neměla rada, nebo tu atmosféru.
Ale protože budeme až do 29.kvůli manželově práci rozdělení a odkázáni na Skype, že my tady, on v Něm. bohužel. to je jediný zádrhel.
Stromek jsme zdobili poprvé brzo už minulou neděli. U nás je tradice zdobit spolecne celá rodina. To jsme chtěli dodržet než jel do práce.
Na Štědrý den varim dvě polévky rybí a cockovou, kurizky a kapra. Jsem tak zvyklá z domu, tam se ještě dělali pecene brambory. Každý u nás ma možnost si dat na Štědrý den co má rad a co nejí (jak ja ryby, tak nemusí) rybinu uvarim, ale nesnim.
Letos bude změna Štědrovečerní večere bude buď 30.nebo 31.až budeme všichni doma.
Jinak vždy prostirame pro hosta. 26.budeme mít návštěvu a my návštěvy musíme přeložit asi až na poslední dva dny v roce to musíme stihnout nebo až v lednu.
Každý rok než zacne advent jsem nedočkava ať mužu konečně vše na zdobit, rozsvítit svetla v oknech atd. a zacit péct.
U nás je pohoda. Fakt platí, jaký si to kdo udělá, takový to má ![]()
Uklizeno budeme mít o vánocích stejně jako vždycky, nic extra se nekoná. Jen snad manžel umyje okna
Jeho to baví ![]()
Dárky už mám zabalené a nemůžu se dočkat, až je obdarovaní rozbalí.
Celá výzdoba bytu spočívá v nalepení fólií s vánočními motivy na okna, což se dětem moc líbí. A na stole míváme takové to andělské zvonění a toť vše. Ještě tedy uvažuju, že zkusím někde pořídit vánoční ubrus, ale uvidíme ![]()
Strom ozdobíme 24. dopoledne, nechám děti, ať si na něj dají co chtějí. Minule tam pověsili i různé výkresy a kde co, a bylo to takový milý od srdce ![]()
Ke štědrovečerní večeři bude losos s bramborovým a zeleninovým salátem a rukolou.
Po vánocích objedeme veškeré přibuzenstvo a vždycky to bývá stráááášně moc fajn, žádné drahé dárky se nekonají, jen maličkosti pro děti a hlavně povídání, klid a pohoda ![]()
Příspěvek upraven 20.12.15 v 23:59
Jinak stromek zdobí ježíšek, a na štedrý den ráno vánočka, kakao, pak dávám na stul chlebičky, ovoce, cukroví, večeře knedličková polevka, salat, řízek a kapr pak kolem 18 darečky a popelka ![]()
Dodržujete někdo štědrodenní půst? ![]()
U nás (jako když jsem byla malá) se tedy nikdy zcela nehladovělo, ale jedlo se jen zlehka a rozhodně žádné maso. Lehká snídaně, k obědu zelňačka (bez klobásy), pak se mohlo trochu zobat cukroví a pořádné jídlo až k večeři. Po večeři u telky a dárků ještě chlebíčky a jednohubky a další cukroví.
Jako děti jsme vždy chtěli zapalovat prskavky a rodiče nechtěli, aby neulítla jiskra a něco se nepropálilo. No, historie se opakuje… my teda jdeme s dětma ven, aby si ty prskavky mohly zapálit aspoň tam.
@Spokojení píše:
Všechno je to najednou hrozně ve spěchu, místo pohody se lidi předhání s velkým úklidem, kdo bude mít víc vyzdobenej barák, kdo dostane lepší dárky.
Vážně? Jako s těma obchodníkama to je pravda, začínají posledních pár let brzy. Ale nevím, jestli já jsem na Vánoce uspěchaná víc než moje máma tenkrát. Máma se snažila mít dokonale uklizeno a bývalo kvůli tomu na Štědrý den dopoledne pravidelně dusno. Já se samozřejmě taky snažím uklidit, ale jejích kvalit ani nervového vypětí nedosahuji. A taky mám jiné priority.
Vsichni nadavaji jak jsou ve stresu, ale za to si muzou sami
my mame stromecek uz nazdobeny, cukrovi napecene, darky jeste dokoupim, ryba mi je fuk, ty nemam rada, polivku delat nebudu a salat bude urcite vybornej jako loni. Moc se tesim a nebudu si to kazot stresem ne? Proc taky ![]()