Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chci se prosím zeptat: znáte někoho ze svého okolí nebo máte někdo zkušenost s dítětem, kterému byla diagnostikována těžká forma ADHD?
Jaké má příznaky? Jak se projevuje?
Moc děkuji za odpovědi.
Hezký den. ![]()
Moje dcera podle Dr má těžší formu ADHD, ale možna je to uz zvykem, ale mě to neprijde. Ano, musím jí porad něco opakovat (obleč si pyžamo, vyčisti si zuby…) a taky aby chvíli v klidu seděla nad nějakou činností, pokud ji teda nebaví. Dneska treba hodinu skládala s tátou lego a nechtěla přestat. Chodi do přípravné třídy a paní učitelka si zatím nestezovala ![]()
Nepíšu o sobě, ale o svém dítěti, proto anonym - prosím ponechat.
Mám syna s těžkou formou ADHD (navíc má tedy ještě dysfázii), je mu 6,5. Mezi hlavní příznaky patří opravdu nadměrná aktivita. Nevydrží v klidu sedět - když už sedí, tak si alespoň hraje s něčím v ruce, kope do něčeho nohou atd. Zpravidla mu nestačí ani vykonávání jen jedné činnosti - např. hrajeme pexeso a on u toho ještě hraje na klávesy.
Má velké problémy s pozorností. Nevydrží se dlouho soustředit - každý den děláme cvičení na logopedii a po cca 10 minutách vidím, že začíná být mimo, působí jakoby zasněně. Musíme teda změnit činnost, udělá si klidně pár dřepů a pak zase můžeme pokračovat. U řízených aktivit ve školce taky nevyrží celou dobu, takže v momentě, když už nechce dělat to, co ostatní, s ním někdo - většinou asistent - odejde a dá mu jinou „práci“. Jeho pozornost je navíc velmi křehká, stačí i sebemenší impuls zvnějšku - třeba že kolem okna proletí pták - a koncentrace je pryč.
Dalším problémem jsou reakce na různé příkazy, zákazy apod. Někdy s nelibostí poslechne, ale stejně za pár vteřin v té zakázané činnosti pokračuje (a opakuje se to několikrát dokola) nebo rovnou reaguje neadekvátně - vztekáním atd.
Je mnohem náročnější korigovat jeho chování, než je tomu u dětí bez této poruchy, byť jsou jakkoli živé a neposedné.
Příznaků má spoustu, napsala jsem, co mě momentálně napadlo jako první.
@Anonymní píše:
Nepíšu o sobě, ale o svém dítěti, proto anonym - prosím ponechat.Mám syna s těžkou formou ADHD (navíc má tedy ještě dysfázii), je mu 6,5. Mezi hlavní příznaky patří opravdu nadměrná aktivita. Nevydrží v klidu sedět - když už sedí, tak si alespoň hraje s něčím v ruce, kope do něčeho nohou atd. Zpravidla mu nestačí ani vykonávání jen jedné činnosti - např. hrajeme pexeso a on u toho ještě hraje na klávesy.
Má velké problémy s pozorností. Nevydrží se dlouho soustředit - každý den děláme cvičení na logopedii a po cca 10 minutách vidím, že začíná být mimo, působí jakoby zasněně. Musíme teda změnit činnost, udělá si klidně pár dřepů a pak zase můžeme pokračovat. U řízených aktivit ve školce taky nevyrží celou dobu, takže v momentě, když už nechce dělat to, co ostatní, s ním někdo - většinou asistent - odejde a dá mu jinou „práci“. Jeho pozornost je navíc velmi křehká, stačí i sebemenší impuls zvnějšku - třeba že kolem okna proletí pták - a koncentrace je pryč.
Dalším problémem jsou reakce na různé příkazy, zákazy apod. Někdy s nelibostí poslechne, ale stejně za pár vteřin v té zakázané činnosti pokračuje (a opakuje se to několikrát dokola) nebo rovnou reaguje neadekvátně - vztekáním atd.
Je mnohem náročnější korigovat jeho chování, než je tomu u dětí bez této poruchy, byť jsou jakkoli živé a neposedné.
Moc moc děkuji. A učení mu jde? Pozná barvy, umí počítat?
A ještě se zeptám: bere nějaké léky?
@Anonymní píše:
Nepíšu o sobě, ale o svém dítěti, proto anonym - prosím ponechat.Mám syna s těžkou formou ADHD (navíc má tedy ještě dysfázii), je mu 6,5. Mezi hlavní příznaky patří opravdu nadměrná aktivita. Nevydrží v klidu sedět - když už sedí, tak si alespoň hraje s něčím v ruce, kope do něčeho nohou atd. Zpravidla mu nestačí ani vykonávání jen jedné činnosti - např. hrajeme pexeso a on u toho ještě hraje na klávesy.
tak koukám že to máme stejně doma, akorát s tím že dcera už má 10 let a chodí do 4 třídy na zš, ale je to opravdu záhul hlavně ty úkoly, nejkratší doba kterou jsme kdy ztrávily nad jedním byly 3 hod jinka píšeme 5-6 hod, jedno či dvě zadání a u toho samozřejmě milion dalších činností, napíše jedno písmenko a šup už jí není, když dostane napomenutí nebo okřiknu je to jako plivat do větru stejně udělá to samé za pár min nebo rovnou ani nereaguje…
@Anonymní píše:Úplně stejně u nás. Děkuji za podporu
Jojo, ďoubání, na to je syn taky expert. U nás ho v tomto směru ještě více než ponožky „baví“ hřbety knih - během pár dní udělá z každé knížky salát
. Ale jinak ďoube cokoli, kdykoli a kdekoli
.
Ano, učení mu jde. On k té těžké dysfázii a těžké ADHD zase dostal do vínku velmi nadprůměrnou inteligenci. Je to trochu vražedná kombinace
. On má díky IQ nějaké možnosti, které si uvědomuje, ale které zároveň neumí „prodat“ - v rámci dysfázie má velké problémy s verbálním projevem -, což často spíš zhoršuje jeho frustraci, než že by mu to akuálně nějak pomohlo. Jinak ale umí barvy, tvary, číst, psát, počítat, dny v týdnu, měsíce v roce… V tomto problém není.
Léky nebere žádné. Zatím to tak nějak zvládáme.
@Anonymní píše:
@SarkaNovoAno, učení mu jde. On k té těžké dysfázii a těžké ADHD zase dostal do vínku velmi nadprůměrnou inteligenci. Je to trochu vražedná kombinace
Léky nebere žádné. Zatím to tak nějak zvládáme.. On má díky IQ nějaké možnosti, které si uvědomuje, ale které zároveň neumí „prodat“ - v rámci dysfázie má velké problémy s verbálním projevem -, což často spíš zhoršuje jeho frustraci, než že by mu to akuálně nějak pomohlo. Jinak ale umí barvy, tvary, číst, psát, počítat, dny v týdnu, měsíce v roce… V tomto problém není.
ono je ale celkem běžné že tyto děti jsou nadprůměrně inteligentní, což je doc
ela pěkná hříčka přírody dítko má super vlohy ale neumí s tím pracovat
Je to přesně, jak píšeš - neumí s tím pracovat. A ačkoli jsou takové děti často chytré, tak zase spoustu chyb dělají kvůli té nepozornosti a tragické nesoustředěnosti.
No, je to náročné. Přeju všem, co takové dítko mají, tedy i sobě, hlavně pevné nervy
. Já jsem si třeba dnes myslela, že to naše logopedické cvičení jeden z nás nepřežije, byla to opravdu hrůza hrůzoucí. Přiznám se, že mám v takových chvílích pocit šíleného zmaru a beznaděje a říkám si, jestli to, co dělám a co mě stojí tolik psychických sil, má vůbec nějakou cenu
. Ale za chvli bych si zase za takové myšlenky nejradši nafackovala, protože vím, že to cenu má. Ale kdo to má vydržet, že… ![]()
@Anonymní píše:
@brumiJe to přesně, jak píšeš - neumí s tím pracovat. A ačkoli jsou takové děti často chytré, tak zase spoustu chyb dělají kvůli té nepozornosti a tragické nesoustředěnosti.
No, je to náročné. Přeju všem, co takové dítko mají, tedy i sobě, hlavně pevné nervy. Já jsem si třeba dnes myslela, že to naše logopedické cvičení jeden z nás nepřežije, byla to opravdu hrůza hrůzoucí. Přiznám se, že mám v takových chvílích pocit šíleného zmaru a beznaděje a říkám si, jestli to, co dělám a co mě stojí tolik psychických sil, má vůbec nějakou cenu
. Ale za chvli bych si zase za takové myšlenky nejradši nafackovala, protože vím, že to cenu má. Ale kdo to má vydržet, že…
Přesně tak, taky mám dny kdy si říkám má to vůbec všechno smysl nebo jen trápení obou a zcela zbytečně?. Ale pak má malá třeba lepší den a vím že to za to stojí, už jen to že zvládáme z3 klasickou a zcela bez bez pomocí asistenta, takže za to jsem moc moc ráda, snažím se aby v rámci možností fungovala co nejvíc sama bez pomoci, je ten typ co ví že když má někoho kdo za ní stojí a kdyžtak udělá či hodně pomůže vezme postoj proč zkoušet když to oni stejně udělají. Za rok za dva možná bude potřeba ale to teď neřeším co bude bude
. Jen si tak někdy říkám že ty moje nervy by potřebovaly pořádný restart
. A když si jí bere moje mamka na víkend tak se strašně těším že si odpočinu a prd po půl dni mi chybí, už jsem na ten její hluk chaos a humbuk tak zvyklá že bez něj jsem taková necelá
.