Těžká forma ADHD, příznaky

3701
24.9.17 15:33

Těžká forma adhd, příznaky

Ahoj, chci se prosím zeptat: znáte někoho ze svého okolí nebo máte někdo zkušenost s dítětem, kterému byla diagnostikována těžká forma ADHD?
Jaké má příznaky? Jak se projevuje?
Moc děkuji za odpovědi.
Hezký den. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8437
24.9.17 15:50

Moje dcera podle Dr má těžší formu ADHD, ale možna je to uz zvykem, ale mě to neprijde. Ano, musím jí porad něco opakovat (obleč si pyžamo, vyčisti si zuby…) a taky aby chvíli v klidu seděla nad nějakou činností, pokud ji teda nebaví. Dneska treba hodinu skládala s tátou lego a nechtěla přestat. Chodi do přípravné třídy a paní učitelka si zatím nestezovala :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.9.17 16:07

Nepíšu o sobě, ale o svém dítěti, proto anonym - prosím ponechat.

Mám syna s těžkou formou ADHD (navíc má tedy ještě dysfázii), je mu 6,5. Mezi hlavní příznaky patří opravdu nadměrná aktivita. Nevydrží v klidu sedět - když už sedí, tak si alespoň hraje s něčím v ruce, kope do něčeho nohou atd. Zpravidla mu nestačí ani vykonávání jen jedné činnosti - např. hrajeme pexeso a on u toho ještě hraje na klávesy.

Má velké problémy s pozorností. Nevydrží se dlouho soustředit - každý den děláme cvičení na logopedii a po cca 10 minutách vidím, že začíná být mimo, působí jakoby zasněně. Musíme teda změnit činnost, udělá si klidně pár dřepů a pak zase můžeme pokračovat. U řízených aktivit ve školce taky nevyrží celou dobu, takže v momentě, když už nechce dělat to, co ostatní, s ním někdo - většinou asistent - odejde a dá mu jinou „práci“. Jeho pozornost je navíc velmi křehká, stačí i sebemenší impuls zvnějšku - třeba že kolem okna proletí pták - a koncentrace je pryč.

Dalším problémem jsou reakce na různé příkazy, zákazy apod. Někdy s nelibostí poslechne, ale stejně za pár vteřin v té zakázané činnosti pokračuje (a opakuje se to několikrát dokola) nebo rovnou reaguje neadekvátně - vztekáním atd.

Je mnohem náročnější korigovat jeho chování, než je tomu u dětí bez této poruchy, byť jsou jakkoli živé a neposedné.

Příznaků má spoustu, napsala jsem, co mě momentálně napadlo jako první.

• Citovat
  • Upravit
3701
24.9.17 16:22
@Anonymní píše:

Mám syna s těžkou formou ADHD (navíc má tedy ještě dysfázii), je mu 6,5. Mezi hlavní příznaky patří opravdu nadměrná aktivita. Nevydrží v klidu sedět - když už sedí, tak si alespoň hraje s něčím v ruce, kope do něčeho nohou atd. Zpravidla mu nestačí ani vykonávání jen jedné činnosti - např. hrajeme pexeso a on u toho ještě hraje na klávesy.

Má velké problémy s pozorností. Nevydrží se dlouho soustředit - každý den děláme cvičení na logopedii a po cca 10 minutách vidím, že začíná být mimo, působí jakoby zasněně. Musíme teda změnit činnost, udělá si klidně pár dřepů a pak zase můžeme pokračovat. U řízených aktivit ve školce taky nevyrží celou dobu, takže v momentě, když už nechce dělat to, co ostatní, s ním někdo - většinou asistent - odejde a dá mu jinou „práci“. Jeho pozornost je navíc velmi křehká, stačí i sebemenší impuls zvnějšku - třeba že kolem okna proletí pták - a koncentrace je pryč.

Dalším problémem jsou reakce na různé příkazy, zákazy apod. Někdy s nelibostí poslechne, ale stejně za pár vteřin v té zakázané činnosti pokračuje (a opakuje se to několikrát dokola) nebo rovnou reaguje neadekvátně - vztekáním atd.

Je mnohem náročnější korigovat jeho chování, než je tomu u dětí bez této poruchy, byť jsou jakkoli živé a neposedné.

Příznaků má spoustu, napsala jsem, co mě momentálně napadlo jako první.

Moc moc děkuji. A učení mu jde? Pozná barvy, umí počítat?
A ještě se zeptám: bere nějaké léky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6865
24.9.17 16:25
@Anonymní píše:

tak koukám že to máme stejně doma, akorát s tím že dcera už má 10 let a chodí do 4 třídy na zš, ale je to opravdu záhul hlavně ty úkoly, nejkratší doba kterou jsme kdy ztrávily nad jedním byly 3 hod jinka píšeme 5-6 hod, jedno či dvě zadání a u toho samozřejmě milion dalších činností, napíše jedno písmenko a šup už jí není, když dostane napomenutí nebo okřiknu je to jako plivat do větru stejně udělá to samé za pár min nebo rovnou ani nereaguje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5487
24.9.17 18:07
@Anonymní píše:

Úplně stejně u nás. Děkuji za podporu :hug: :hug: Naše při činnosti u stolu třeba kreslí a dupe. Nohy nevydrží v klidu. Ještě co je totální děs, je že furt něco ďoube. Nejhorší jsou fusekle při televizi :zed: :zed:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.9.17 19:25

@mau-mau

Jojo, ďoubání, na to je syn taky expert. U nás ho v tomto směru ještě více než ponožky „baví“ hřbety knih - během pár dní udělá z každé knížky salát :roll:. Ale jinak ďoube cokoli, kdykoli a kdekoli :).

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.9.17 19:36

@SarkaNovo

Ano, učení mu jde. On k té těžké dysfázii a těžké ADHD zase dostal do vínku velmi nadprůměrnou inteligenci. Je to trochu vražedná kombinace :). On má díky IQ nějaké možnosti, které si uvědomuje, ale které zároveň neumí „prodat“ - v rámci dysfázie má velké problémy s verbálním projevem -, což často spíš zhoršuje jeho frustraci, než že by mu to akuálně nějak pomohlo. Jinak ale umí barvy, tvary, číst, psát, počítat, dny v týdnu, měsíce v roce… V tomto problém není.

Léky nebere žádné. Zatím to tak nějak zvládáme.

• Citovat
  • Upravit
6865
25.9.17 18:31
@Anonymní píše:
@SarkaNovo

Ano, učení mu jde. On k té těžké dysfázii a těžké ADHD zase dostal do vínku velmi nadprůměrnou inteligenci. Je to trochu vražedná kombinace :). On má díky IQ nějaké možnosti, které si uvědomuje, ale které zároveň neumí „prodat“ - v rámci dysfázie má velké problémy s verbálním projevem -, což často spíš zhoršuje jeho frustraci, než že by mu to akuálně nějak pomohlo. Jinak ale umí barvy, tvary, číst, psát, počítat, dny v týdnu, měsíce v roce… V tomto problém není.

Léky nebere žádné. Zatím to tak nějak zvládáme.

ono je ale celkem běžné že tyto děti jsou nadprůměrně inteligentní, což je doc :zed: ela pěkná hříčka přírody dítko má super vlohy ale neumí s tím pracovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.9.17 00:30

@brumi

Je to přesně, jak píšeš - neumí s tím pracovat. A ačkoli jsou takové děti často chytré, tak zase spoustu chyb dělají kvůli té nepozornosti a tragické nesoustředěnosti.
No, je to náročné. Přeju všem, co takové dítko mají, tedy i sobě, hlavně pevné nervy :). Já jsem si třeba dnes myslela, že to naše logopedické cvičení jeden z nás nepřežije, byla to opravdu hrůza hrůzoucí. Přiznám se, že mám v takových chvílích pocit šíleného zmaru a beznaděje a říkám si, jestli to, co dělám a co mě stojí tolik psychických sil, má vůbec nějakou cenu :oops:. Ale za chvli bych si zase za takové myšlenky nejradši nafackovala, protože vím, že to cenu má. Ale kdo to má vydržet, že… :)

• Citovat
  • Upravit
6865
26.9.17 12:06
@Anonymní píše:
@brumiJe to přesně, jak píšeš - neumí s tím pracovat. A ačkoli jsou takové děti často chytré, tak zase spoustu chyb dělají kvůli té nepozornosti a tragické nesoustředěnosti.
No, je to náročné. Přeju všem, co takové dítko mají, tedy i sobě, hlavně pevné nervy :). Já jsem si třeba dnes myslela, že to naše logopedické cvičení jeden z nás nepřežije, byla to opravdu hrůza hrůzoucí. Přiznám se, že mám v takových chvílích pocit šíleného zmaru a beznaděje a říkám si, jestli to, co dělám a co mě stojí tolik psychických sil, má vůbec nějakou cenu :oops:. Ale za chvli bych si zase za takové myšlenky nejradši nafackovala, protože vím, že to cenu má. Ale kdo to má vydržet, že… :)

Přesně tak, taky mám dny kdy si říkám má to vůbec všechno smysl nebo jen trápení obou a zcela zbytečně?. Ale pak má malá třeba lepší den a vím že to za to stojí, už jen to že zvládáme z3 klasickou a zcela bez bez pomocí asistenta, takže za to jsem moc moc ráda, snažím se aby v rámci možností fungovala co nejvíc sama bez pomoci, je ten typ co ví že když má někoho kdo za ní stojí a kdyžtak udělá či hodně pomůže vezme postoj proč zkoušet když to oni stejně udělají. Za rok za dva možná bude potřeba ale to teď neřeším co bude bude :). Jen si tak někdy říkám že ty moje nervy by potřebovaly pořádný restart :D. A když si jí bere moje mamka na víkend tak se strašně těším že si odpočinu a prd po půl dni mi chybí, už jsem na ten její hluk chaos a humbuk tak zvyklá že bez něj jsem taková necelá :D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí