Těžký batoh na základní škole

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12.2.14 16:13

Nedávno, když jsem viděla, jak syn (je na gymplu) nemůže zapnout batoh kvůli množství učebnic a sešitů, jsem ho začala podezřívat, že tam snad nosí všechno :-D Aby mě přesvědčil, že tam nemá nic navíc, mi ten obsah batohu vyskládal na stůl a postupně i s komentářem zase skládal dovnitř. Když jsem batoh zvážila, také měl +/- 7kg. Nevím, zda jsou nějaké normy, kolik kilo děti i studenti mohou na svých zádech nosit, ale taky mi to přijde příliš (pak je člověk pozoruje, že i když mají batohy s anatomickými zády, tak se stejně hrbí)Takže pak hledím jako blázen, jak někteří chodí s minitaštičkami, do kterých podle mě nedají ani pouzdro :-O

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
117
12.2.14 16:14
@Lejaa píše:
Je to dost, ale pro deváťačku to zas nemůže být takovej problém, ne?:-) Vždyť v tom doběhne jenom do škole a tam sundá.. a zpět.
Je blbé, že nemají ve škole žádné skříňky, já si nechávala učebnice vždy ve škole, pokud jsem věděla, že je doma nebudu potřebovat na učení.
,, Pro deváťačku to zas nemůže být takovej problém, ne?:-)" máš pravdu, ale pro deváťačku, kterou někdy bolí záda, to probém může být.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
956
12.2.14 16:14

A nemůže se domluvit se sousedkou, že bude každá nosit učebku do jednoho předmětu? a budou koukat společně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
117
12.2.14 16:15
@betuska.bathory píše:
Nedávno, když jsem viděla, jak syn (je na gymplu) nemůže zapnout batoh kvůli množství učebnic a sešitů, jsem ho začala podezřívat, že tam snad nosí všechno :-D Aby mě přesvědčil, že tam nemá nic navíc, mi ten obsah batohu vyskládal na stůl a postupně i s komentářem zase skládal dovnitř. Když jsem batoh zvážila, také měl +/- 7kg. Nevím, zda jsou nějaké normy, kolik kilo děti i studenti mohou na svých zádech nosit, ale taky mi to přijde příliš (pak je člověk pozoruje, že i když mají batohy s anatomickými zády, tak se stejně hrbí)Takže pak hledím jako blázen, jak někteří chodí s minitaštičkami, do kterých podle mě nedají ani pouzdro :-O

Souhlas! :) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
12.2.14 16:17
@Amy Adele píše: ,, Pro deváťačku to zas nemůže být takovej problém, ne?:-)" máš pravdu, ale pro deváťačku, kterou někdy bolí záda, to probém může být.

cvičit, cvičit, cvičit.. Nebo ve 30 bude chudák na záda..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
117
12.2.14 16:17
@Maden píše:
A nemůže se domluvit se sousedkou, že bude každá nosit učebku do jednoho předmětu? a budou koukat společně?

My bylíme na vesnici, a nikdo jiný z její třídy tady nebydlí. Navíc ona nemá kamarády. :,( Sice jsou + - 3 holky, se kterými se občasbaví, ale moc si spolu nerozumí. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
117
12.2.14 16:18
@Lejaa píše:
cvičit, cvičit, cvičit.. Nebo ve 30 bude chudák na záda..

A nemohla bys nějaké ty cviky poradit??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
12.2.14 16:23
@Amy Adele píše:
A nemohla bys nějaké ty cviky poradit??

kdysi jsem na záda taky cvičila.. ale záleží, kde ji bolí, aby si uvolňovala to a cvičila správně. Bylo by lepší, kdyby se poradila s někým kdo tomu rozumí, např. rehabilitační, nebo masérka.
Já začala chodit na masáže právě kvůli bolesti zad a masérka mi poradila i cviky na uvolnění a posílení.
Ale třeba fajn je i obyčejný kočičí hřbet… Mrkni na net, cviků je plno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MarkétkaBeruška
12.2.14 16:25

@Lejaa souhlasím, ty cviky dost pomohou. @Amy Adele jestli chceš tak se zkusím podívat jestli ještě někde nemám napsané ty co jsem cvičila já?

• Citovat
  • Upravit
MarkétkaBeruška
12.2.14 16:27

Toto jsem našla na internetu, něco takového jsem také dělala http://ona.idnes.cz/…/zdravi.aspx?…

• Citovat
  • Upravit
117
12.2.14 17:57
@MarkétkaBeruška píše:
Toto jsem našla na internetu, něco takového jsem také dělala http://ona.idnes.cz/…/zdravi.aspx?…

Děkuji, ukážu ji to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
563
12.2.14 18:04

A co takhle zajít za obvodní lékařkou ať napíše, že musí mít dvoje učebnice? To musí být hrozné mít takhle těžký batoh

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
117
12.2.14 18:05
@MarkétkaU píše:
A co takhle zajít za obvodní lékařkou ať napíše, že musí mít dvoje učebnice? To musí být hrozné mít takhle těžký batoh

Nad tím jsme už uvažovali a asi tam půjdem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
13.2.14 16:28

Dcera je v osmé třídě a taky teda nosí šíleně těžkou tašku. A to je spíše flink, která tam rozhodně nemá navíc ani ň, spíš bych ji podezřívala, že něco nemá.
K tomu 2× týdně tělocvik do házené + 1× týdně věci do hudebky :-( je to děs!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
16.5.14 09:02

Hmotnost batohů školáků a studentů je velký problém. Ze zdravotního hlediska je normou stanoveno maximální zatížení školním batohem na 10% hmotnosti dítěte. Takže, pokud má např, dítě 30 kg - váha jeho batohu by neměla přesáhnout 3 kg. Zajímalo by mě jestli nějaké dítě tento limit splňuje. Myslím, že ne. Závisí také na kondici dítěte a vzdálenost, na kterou školní batoh (aktovku) nosí.
Těžké věci by si dítě vždy mělo skládat do tašky co nejblíže zádům. Pokud to jde brát si třeba menší láhev na pití a dolévat si vodu průběžně ve škole z kohoutku. Popřípadě se zkusit domluvit ve škole, na nějaké možnosti řešení. viz jak tu bylo psáno dvojí učebnice, možnost si nechat část věcí ve škole apod. Dobrý nápad :potlesk: je to jak se mohou domluvit děti na tom, že každý vezme třeba jednu učebnici - ale pak aby někdo náhodou neodpadl z důvodu nemoci :,(
Určitě je dobré taky vést dítě k pohybu - aby ale nebyl jednostranně zatížen. Dobré je také posilovat zádové svalstvo rehabilitačními cviky.
Na tomto odkazu je možné najít spoustu ukázek cvičení pro děti: http://www.vychovakezdravi.cz/…terialy.html

Zrovna včera jsem viděla kluka (celkem drobný) předpokládám 5.třída a nesl na obou ramenech jeden batoh a pak ještě další batoh na jednom rameni s věcmi na tenis (včetně 2 raket).
Určitě je vhodné kontrolovat dítěti batoh a zároveň kontrolovat, že ho nosí na obou ramenech. Anatomicky tvarovaný batoh je super - ale ne každé dítě ho nosí správně nastavené. Často vidím, že mají příliš povolené popruhy a batoh vláčí až někde u zadku. Pak jsou předkloněné a mají předsazenou hlavu. Vždycky kontrolujte, když batoh kupujete aby kopíroval záda dítěte, pokud tam vzniká průduch, kterým vidíte naskrz tak bacha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí