Tiky u dětí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
748
30.8.21 23:06

@Tarinka Ahoj, můj syn to měl hodně podobné. Někde už jsem to tady psala. Taky před nástupem do 1. třídy, kulil oči, krčil nos a jako by si protahoval krk, ale to dělal opravdu hodně. Dětská nás poslala na neurologii a tam dostal léky, nasazovaly se postupně a postupně i vysazovaly, bral je asi tři týdny. Do týdne to přestalo a v takové míře už se to neobjevilo, je mu 13. Říkala, že ten krk už byl hodně, jinak by se to asi lékama neřešilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10680
31.8.21 05:57
@Anonymní píše:
Většinou se jedná o tzv. přechodnou tikovou poruchu, která přejde do jednoho roku, je to celkem běžné. Ale koukám, co všechno bere. Partner má syna z prvního manželství, 6 let a ten tedy tiká trvale, partner říká, že už od miminka. Já ho občas pozoruji a pro sebe tiše konstatuji, že se to horší. Jeho maminka s ním byla u psychologa a ten řekl, že se to tomu dítěti má vždy po toku říct, aby to nedělal. 8o To nám přijde s partnerem divné, protože jednou z vlastností tiků je to, že provedením se uvolní napětí a pokud se tik aktivně potlačí, tak pak dojde k nahromadění těch projevů a vybití. Takže mu nic neříkáme 8o :oops:. Partner si myslí, že až půjde kluk do školy, tak se mu někdo v kolektivu třeba uchechtne a to ho bude motivovat s tím přestat, já si ale myslím, že tohoto chlapce to asi jen tak nepustí, tiká třeba půl hodiny v kuse, když na to dojde. Tak mě zaujalo, že praktická na to dala takovéto doplňky. Funguje to? Ne že bych něco zmohla, no, ale třeba. Každopádně, ještě jednou, jak jsem tyto poruchy studovala, tak v drtivé většině případů to u předškoláků a školáků mizí do roka a je to snad celkem běžné. Anonym kvůli partnerovu synovi.

No nevim jestli to u nás funguje, ale podle netu někomu asi jo, ale musela by mu to dávat i jeho máma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10680
31.8.21 05:57

@Helen78 a jak ty léky snášel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10680
31.8.21 05:58

@Kakika no já už ten placebo efekt zkoušela s těma vitaminama a nic :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
31.8.21 08:05
@Anonymní píše:
Většinou se jedná o tzv. přechodnou tikovou poruchu, která přejde do jednoho roku, je to celkem běžné. Ale koukám, co všechno bere. Partner má syna z prvního manželství, 6 let a ten tedy tiká trvale, partner říká, že už od miminka. Já ho občas pozoruji a pro sebe tiše konstatuji, že se to horší. Jeho maminka s ním byla u psychologa a ten řekl, že se to tomu dítěti má vždy po toku říct, aby to nedělal. 8o To nám přijde s partnerem divné, protože jednou z vlastností tiků je to, že provedením se uvolní napětí a pokud se tik aktivně potlačí, tak pak dojde k nahromadění těch projevů a vybití. Takže mu nic neříkáme 8o :oops:. Partner si myslí, že až půjde kluk do školy, tak se mu někdo v kolektivu třeba uchechtne a to ho bude motivovat s tím přestat, já si ale myslím, že tohoto chlapce to asi jen tak nepustí, tiká třeba půl hodiny v kuse, když na to dojde. Tak mě zaujalo, že praktická na to dala takovéto doplňky. Funguje to? Ne že bych něco zmohla, no, ale třeba. Každopádně, ještě jednou, jak jsem tyto poruchy studovala, tak v drtivé většině případů to u předškoláků a školáků mizí do roka a je to snad celkem běžné. Anonym kvůli partnerovu synovi.

opravdu někdo doporučil „trestat“ za mimovolní záškuby? (upozorňováíní na to, že má dítě nedělat něco, co nemá pod kontrolou je trest, protože jaksi okamžitě dávám najevo že selhává). OMG.
A ne, to že se mu případně budou posmívat spolužáci taky nepovede k motivaci s tím „přestat“. Člověk nemá tiky pod kontrolou a nedělá to schválě…

Tvůj přístup neupozorňovat je správně. Dotyčný psycholog byl idiott.

Jinak viděl to dítě neurolog? Jestli to je od malička řešili to třeba na fyzioterapii?

jinak pro @Tarinka - občas se to stává, většinou je to prostě u dětí nějaká nerovnoměrnější fáze vývoje mozku, doplňky co máte nemůžou uškodit, pomoci můžou, vyšetření na vyloučení závažnějších stavů máte domluvené.
Tak držím palce aby to odešlo tak, jak to přišlo.

Děláte co můžete, ale chápu že to je náročné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10680
31.8.21 08:26

@Ou nejhorší je, že ona vůbec nevypadá jako ve stresu, prostě je to pohodářka, veselá holka, taková, co když se něco pokazí, mávne rukou a letí dál. Nikdy si z ničím nedělala starosti, narozdíl od její ségry, která je schopná večer vylézt tisíckrát z postele, aby se třeba zeptala, jestli ji ráno nezapomenu vzbudit do školy. Škola vůbec nevypadá, že by ji nějak stresovala…zná většinu dětí, ve škole má ségru, ségra jí vykládá, jak její učitelka je hodná… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.8.21 09:29
@Ou píše:
opravdu někdo doporučil „trestat“ za mimovolní záškuby? (upozorňováíní na to, že má dítě nedělat něco, co nemá pod kontrolou je trest, protože jaksi okamžitě dávám najevo že selhává). OMG.
A ne, to že se mu případně budou posmívat spolužáci taky nepovede k motivaci s tím „přestat“. Člověk nemá tiky pod kontrolou a nedělá to schválě…

Tvůj přístup neupozorňovat je správně. Dotyčný psycholog byl idiott.

Jinak viděl to dítě neurolog? Jestli to je od malička řešili to třeba na fyzioterapii?

jinak pro @Tarinka - občas se to stává, většinou je to prostě u dětí nějaká nerovnoměrnější fáze vývoje mozku, doplňky co máte nemůžou uškodit, pomoci můžou, vyšetření na vyloučení závažnějších stavů máte domluvené.
Tak držím palce aby to odešlo tak, jak to přišlo.

Děláte co můžete, ale chápu že to je náročné.

Pokud je mi známo, tak jinde než u té psycholožky s ním nebyli. A od té doby to mně osobně přijde horší. Partnerovi jsem se jemně zmínila, ale to se napaprčel, že jako macecha nejsem objektivní a kritizuju, já si ale myslím, že paradoxně syna můžu v některých oblastech vidět objektivněji než on. Holt jako macecha ale nezmůžu skoro nic. Partner zas nechce jít do sporů s ex, je mezi nimi nastolená křehká ale fungující rovnováha. Je to těžký, no…

• Citovat
  • Upravit
2962
31.8.21 09:46

Jako holka jsem měla taky různé tiky. Prvně jsem kulika pořád oči asi půl roku, dělalo mi to samo, pak to odeznělo. Poté tiky s ramenem, taky to odeznělo samo a nakonec šilhání. Vždy to mělo tak půl roku trvání. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4076
31.8.21 23:00

U mé dcery se tiky objevily několikrát právě v podzimním období. Někdo mi doporučil B komplex a opravdu vždy po nasazení celkem rychle zmizí.

Příspěvek upraven 01.09.21 v 14:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10680
31.8.21 23:02

Tak dneska jsme byli na celostní medicíně…tak uvidíme :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
748
1.9.21 22:01

@Tarinka Bez problémů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10680
21.9.21 10:58

Tak jsme byli včera na neurologii, tam nic, EEG v pohodě, že léčit to nebudou. Pak jsem byli u pediatra, ten nám dal žádanku k psychologovi…když mě to na ní tak nesedí, že by to bylo psychické…no ale půjdeme tam, to je jasný…ještě půjde na krev, vydupala jsem si ASLO, pediatr na mě čuměl jak na blázna, při tom jsem tak na netu četla, že občas tiky můžou být od přechozeného streptokoka…no nakonec když ji viděl, jak je hubená, tak jí chce ještě udělat krev a ještě moč poslat do laboratoře…ona ale jí normálně, hubená teda je…ale s tiky to teda souviset taky asi nebude… :think: navíc mě přijde celá taková napnutá, velkej neklid, pořád si hraje s prstama, vrtí se, olizuje rty… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí