Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Půlroční syn má nejspíš astma. Měl dvě obstrukční bronchitidy s hospitalizací, máme pozitivní anamnézu v rodině (alergie, astma). Bere 2 měsíce Ecobec 100 2× denně. Dnes mu dávku zvýšili na 3× denně!!! Je dušný při námaze, při výdechu občas hvízdá a píská. Skoro nekašle. Jsem z toho úplně špatná. Myslela jsem že budeme vysazovat a ne dávku zvyšovat
Vždyť je to ještě miminko. Máte nějaké zkušenosti u tak malých dětí, kdy jste začali léky vysazovat, s jakým průběhem? Děkuji
Naši kluci měli též odmalička, cca od 8 měsíců. Bronchitidy se u staršího opakovaly, léky vysadili kolem 17 roků, má jen při potížích, mladšímu, který měl o. bronchitidu pouze dvakrátv 9 měs. a kolem 3. roku, vysadili v 8 letech.
Ani nevím, proč to měl ten mladší tak dlouho. ![]()
@Virginia To mi přijde hrozně dlouho! Já myslela že po pár měsících se to vysazuje…a neměli nějaké potíže po těch kortikoidech?
Nikol a víte, z čeho to má? ROztoči, nebo tak něco?
My máme dítko o rok starší, v nemocnici s bronchitidou jednou (zato pěkně hnusnou, vůbec se mu to nelepšilo, fakt otřes), jednou pak laryngitida, ale to jsme zvládli jen s kortikoidama na pohotovosti.
Osobně si myslím, že to bude s věkem lepší. Synovi teď nedávno vyšla krev lepší, než měl v půl roce, cosik se dovyvinulo (jaj, to je slovo), už tam vyšli pozitivní přímo roztoči, takže víme, s čím bojujeme a celkovo u nás byl prvotní problém s kůží, příšernej ekzém (ono je to s tím astma spojené) - a to se taky hodně moc zlepšilo.
Nerada bych ti dávala plané naděje, ale snad to i u vás půjde líp a líp. Já si myslím, že teď bychom třeba i tu bronchitidu zvládli lépe (ale kdo ví).
Starší syn (8let) bere dejchátko a natolik se zlepšil, že pokud bude i do příště OK, dr říkala, že zkusíme snížit dávku. Bere ještě vakcínu (ale to je až od třiceti kil, aspoň ta naše).
Jo, a já když jsem byla vyřízená z toho, že léky a že miminko a že toto a tamto, tak mi dr řekla - když už je nějaké chronické onemocnění, astma je mezi nimi to „nejlepší“. V podstatě jen dýchátko… Já vím zní to hrozně, zvlášť když jde o ty nejmenší (když našeho ročního v nemocnici naprali koňskou dávkou prednisonu, regulérně jsem se tam složila, i když to už vlastně předtím, dkyž několik dní dejchal humusy pro mnohem starší děti 6× denně a vůbec to nezabíralo).
Ale já fakt věřím, že to s věkem bude lepší, slyšela jsem i, že čím dřív to začne, tím větší šance, že to i dřív skončí…
@Nikolacek on může několik měsíců užívat léky a pak může být dlouho pauza… nemusí být trvale na lécích… důležité je dobře zaléčit a pak jen udržovat.
bobek malý… ![]()
@noemmi ta vakcína je na roztoče? mám dceru alergickou na roztoče, ale je jí 5let a váží 15kg.
raději astma než třeba diabetes… ![]()
@Nikolacek píše:
@Virginia To mi přijde hrozně dlouho! Já myslela že po pár měsících se to vysazuje…a neměli nějaké potíže po těch kortikoidech?
Já už nevím, co je na tom pravdy, aktuálně to neověřuji, ale když jsem to tenkrát v té nemocnici zkoumala, tak v těch inhalačních kortikoidech za rok nenadejchaj takovou dávku, jakou dostal například náš malý během těch pár dní v nemocnici (tím prednisonem).
(i když uznávám, vy máte stovku 3×denně, na internetu koukám, že jsou i 50mcg, tak snad vám časem bude stačit to)
A taky mě doktor uklidňoval (já mám taky dejchátko
), že to opravdu působí z té největší části jen v těch plicích…
@3HE píše:
@noemmi ta vakcína je na roztoče? mám dceru alergickou na roztoče, ale je jí 5let a váží 15kg.raději astma než třeba diabetes…
Ta naše vakcína se dělá přímo na míru pacientovi, může být třeba 50%roztoči 50%něco jiného. My máme jen rozotče, nějaké dva nejhorší kmeny.
Bude to brát několik let, bere 6 kapek 3× týdně pod jazyk ("správná dávka je 8 kapek, ale my začínali na 28-29kg, tak dr řekla, že budem dávat jen šest). Bere to asi od těch 7 let, on je docela velký.
Nevím, jestli jsou i nějaké vakcíny od menší váhy.
Jo, a máme staroral. Tady na emiminu znám jednu lékárnici, které věřím:) a její dítko to taky bere, tak mě to tenkrát uklidnilo, že to snad bude dobrá věc…
@Nikolacek už je očkovaný? pokud není, tak bych raději ještě odkládala…
@Nikolacek píše:
Nezdá se mi.
Vždycky na kontrole a testech řekli, zda to je, nebo není třeba, s tím starším to bylo opravdu peklo, k alespoň přijatelnému zmírnění obtíží došlo kolem 7 roků.
Popravdě jsem se s lékaři nepřela - tchán má astma, ve své době neléčené, dnes je mu 70 a mám dojem, že se jednou musí udusit, ty záchvaty kašle a problémy s dechem jsou strašlivé. Takže než se nějak dohadovat, jestli to není moc dávek a silné a moc dlouho a nevím co, když vidím, jak to může neléčeně dopadnout, tak jsem důvěřovala lékaři a nijak jsem to neřešila ve smyslu - jak to obejít anebo nejkratší dobu brát.
@3HE Dostal 1.hexu v 5 měsících, měl horečku jeden den, jinak ok. Druhou zatím nedostal.
Nikol já taky vždycky doufala, že to je jen na chvíli a furt jsem chtěla vysazovat. A ono to třeba i chvíli vydrží. Ale pak najednou přijde nějaký spouštěč a je zle. ![]()
Já se na každé návštěvě u dr ptám, jestli je to nutné a tolik a tak, a nějak začínám chápat, že je to dlouhodobé.
Starší syn nejdřív měl léky, ale pořád byly problémy, tak dostal „dejchátko“, dvakrát denně. A při něm poprvý problémy nejsou. A poprvý sama doktorka řekla, že příště uvidíme, a že bychom to snížili.
Jo, a nikol, nic jiného neberete? U nás dr nejprve nasadila ketof a v roce jsme pak přešli na aerius. (z čehož jsem nejásala, ale když po vysazení byla ta bronchitida v nemocnici, tak jsem se k tomu zas vrátila).
@noemmi Nevíme. Začlo to rýmou a kašlem ve 2 měsících, z toho pak ta bronchitida a to samé ve 4 měsících. Taky dostal Prednison injekcí. Na alergu mu brali krev, nevím tedy na co přesně, ale vše ok až na IGG, což prý souvisí s imunitou. Za 3 měsíce mu odběr zopakují. Starší syn měl ekzém, Samík nemá, „jen“ ty dýchací obtíže. MAnžel mě tím taky uklidňuje, že lepší astma než třeba epilepsie či jiné věci, ale stejně mě to nějak trápí. Mám možnost léčit ho i homeopaticky, což tedy dělám, ale netroufám si úplně vysadit ty kortikoidy, jak radí homeopat. Možná jsem hloupá a nevyléčím ho, ale bojím se…díky moc za tvoje slova, trochu mě uklidnila, taky spoléhám na to, že s věkem na tom bude líp a líp. Zkoušeli jste moře? Prý hodně pomáhá.
@noemmi Nene, jen Ecobec a Ventolin pouze při infektu. Ten Ketof vůbec neznám…