Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@lmohy Tak to mě hrozí zřejmě teď… ☹️ Je mi 31let.. A do teď nic, a teď už 3× ant za rok… ☹️ Ale já sem hrozný cita, mám malý práh bolesti… ☹️
@Scholzova píše:
@lmohy Tak to mě hrozí zřejmě teď… ☹️ Je mi 31let.. A do teď nic, a teď už 3× ant za rok… ☹️ Ale já sem hrozný cita, mám malý práh bolesti… ☹️
moje dcera byla ve 26, od detstvi se ji delaly bolestive cepy na mandlich, ma taky nizky prah bolesti, fobii z jehel, ale bolest v krku a derave mandle uz nedavala. bolesti po zakroku trvaly asi 14 dni. od zakroku je po bolestech a od te doby neni prakticky nikdy nemocna - maximalne jedna viroza za sezonu a to ma skolkove dite, od ktereho ja chytnu uplne vsechno
Krcni mandle mi vzali kdyz mi bylo 17 let, nepamatuju si to presne. Duvodem byl opakovany streptokok(ruzne kmeny),ktery se mi opravdu stridal nekolikrat rocne, hodnoty ASLO jsem mela nekolikanasobne dlouhodobe prekrocene, nejdrive to byla klasika-tabletova antibiotika, pak davky penicilinu se zaverecnym pendeponem do svalu a kdyz ani to nepomohlo, chodila jsem 1× za 3 tydny pouze na Pendepon.Pri takovych davkach uz jsem samozrejme byla Penicilinem absolutne presycena a telo se zacalo branit koprivkou, takze jsem byla od hlavy az k pate osypana a vyustilo to v Glomerulonefritidu, kdy jsem skoncila s silenymi bolestmi, horeckami a moci jak bahno s krvi na detske pohotovosti a naslednou 3 tydenni hospitalizaci na iv antibiotikach.Pote jsem musela byt po nejakou dobu sledovana jeste na nefrologii a tam se tenkrat rozhodli, ze je potreba mandle vyndat..
Jeste doplnim, ze i pres pooperacni komplikace a kvuli krvaceni dvojite hojeni, mi zakrok pomohl a ja od te doby mam klid. Anginu bych napocitala od te doby na prstech jedne ruky..
@Scholzova To bude dobré neboj. Zvládlo to spoustu lidí tak to dáš taky. Držím palce ![]()
…já to trhání chtěla podstoupit především proto, že ty problémy byly letité, s dětma snad non-stop… a děsila mě historka kolegyně, které se ty mandle (taky po letech potíží) zvětšily při nemoci natolik, až se „slepily“ a akutně hrozilo udušení.
![]()
Mandle mi kvůli angínám trhali v dětství (tím šíleným způsobem a pamatuji si to dodnes), na angíny to asi pomohlo, ale je také možné, že pomohla změna školy - později jsem se totiž dozvěděla, že moje spolužačka, ke které jsem si chodila i hrát domů, byla bacilonosič. Takže k tématu neporadím, ale pokud někdo trpí na angíny, měl by se zamyslet nad lidmi v okolí, zda nejsou zdrojem nákazy. A v dnešní době bych dřív, než bych šla na trhání, vyzkoušela, zda nepomůže Bactoral (je to „probiotikum“ pro krk).
@axlpol Ty jo..mne dali aspon Algifen. A zakazali myt vlasy 😀 Pro me bylo nejhorsi dva dny zvracet natravenou krev, fuj 🙄 Kazdopadne zivot bez hnisavych angin je parada.
@Scholzova píše:
Hele, to bych mozna jeste pockala..ja mela ty problemy taky letity, treba se to jeste urovna, kdyz jsi na to driv netrpela.
@Me Mimmix nene netrpela. Teď to je do roka po 3ty. Ale jinak nikdy jsem antibiotika neměla… Ale, pracuji již 4tym rokem ve školce taze nemoci potkám hodně… ☹️
A doktorka mě říkala, že by chtelo naockovat proti dětském nemocim když dělám ve školce…
Stará diskuze, ale aspoň přidám zkušenost. Byla jsem na zákroku loni. Kromě velké bolesti, kvůli které jsem nejedla skoro ca týden a půl, to nebyl nijak hrozný zážitek. Už tak tři čtyři týdny po operaci, kdy odezněly bolesti krku, jsem pomalu ani nevěděla, že jsem na nějakém zákroku byla.