Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den. Chtěla, bych se zeptat zda tu někdo byl v dospělosti na trhání mandlí? 🙂 Děkuji za odpověď
Mela jsem jit a nesla, resila jsem to jinak.
Nejsem priznivce trhani mandli.
@Scholzova Bylo mi 24 a mela jsem tezke anginy 4× rocne. Navic jsem alergicka na PNC. Z antibiotik se mi rozhodila imunita, musela jsem se lecit na imunologii. Tak jsem se rozhodla.
@Me Mimmix Jasný tak to chápu. Já právě teď do roka mám už 3 antibiotika… ☹️ A stále vždy mám bolesti šíleně krku… ☹️
A jak to probíhá? Bolí to?
Byla jsem před třemi roky a ve svém žebříčku bolesti, bych to klidně srovnala se svými třemi císaři.
První den jsem ani nechtěla nic na bolest, ovšem další dny byly fakt síla. Ufff… nechápu, že to kdysi rvali rovnou, bych umřela ![]()
Ale výsledek o. k. ty večné angíny, věčně slizký potah v krku, kdy hned vznikl problém, nemocná snad furt.
Ted sice trpím více na průduškové potíže, ale nevím zda to přikládat za vinu odstraněným mandlím
přece jenom jsem zase starší, náchylnější a mám doma čtyři malé bacilonosiče. Takže nevím, ale jsem ráda za odstranění.
@Scholzova píše:…u mě v plné narkoze a největší bolesti dojdou druhý a třetí den. několik dní v podstatě bez jídla, jen nemocniční kaše a ani denní /noční pití co dvě hodinky bolest nezahnalo.
@Me Mimmix Jasný tak to chápu. Já právě teď do roka mám už 3 antibiotika… ☹️ A stále vždy mám bolesti šíleně krku… ☹️
A jak to probíhá? Bolí to?
Můj otec vzpomínal, že ho prostě chytli za ruce a vytrhli je
což mi potvrdil i náš ORL doktor, ale prý bylo nepříjemné se s pacienty prát, plivou krev na všechny strany a celkově to bylo dost drsné. Ted poctivě hlídají i následné, případné krvácení.
@Scholzova píše:
@Lucie_Sx a jak?
Prvorade prestat pri bolesti v krku panikarit - virozy to umi taky paradne, nejhorsi byl covid.
Zadny atb.
Pak jsem prestala resit nemoci tak, ze coldrex+brufen+jdu do prace.
Neberu zadne leky na horecku a neprechazim to (v ramci moznosti).
To bylo fakt zasadni.
Misto leku si dam 4000 g C vitaminu, tak po tri dny, pak snizim.
A pridala jsem denne zeleninu do jidla.
Na krk propolis nebo Streptokill.
Tot vse, ze 3 tydny vlekoucich se viroz, potazenych mandli, unavy atd se stala dva dny trvajici teplota a dva tri dny bolest v krku (ta mi zustala, na mandlich mi zacinaji vsechny infekty). Uz me neofoukne hned jako tehdy.
@Scholzova Bolelo to, to jo. Ale da se vydrzet. Daji ti leky na bolest. Ja teda behem zakroku hodne krvacela a spolykala dost krve, takze mi pak bylo spatne od zaludku.. Hlavne, ze uz nemam anginy, ani jsem nemela tuseni, jakou paseku muzou zpusobit. Lituju jen, ze jsem nesla driv. Rok a pul jsem se davala na imunologii dohromady. A ano, jak rika @axlpol, prave proto, ze se to drive delalo bez narkozy, proste se madle ustiply na kresle, me nasi operovat nenechali, i kdyz jsem trpela na anginy uz od detstvi. Dnes se delaji jen v plne narkoze. Jo-a zhubla jsem ctyri kila, jak jsem nemohla polykat
Bonus aspon.
@axlpol Wow… Tak ja měla císař sileny… A představa že toto je stejny.. Tak tam nejdu 🤣 🤣
@Me Mimmix Tak to jo… ☹️ No já právě nikdy na angíny netrpela, a antibiotika jsem též nebrala. Ale. Teď za poslední rok. Mám 3. Nechápu… Je mi 31let.. A teprve teď poprvé do roka… ☹️
@Scholzova píše:
@axlpol Wow… Tak ja měla císař sileny… A představa že toto je stejny.. Tak tam nejdu 🤣 🤣
Pro mě to bylo stejné…a na bolest těch mandlí, dávali Paralen (ostatní prý ředí krev a hrozilo by krvácení). Takže nejsilnější Paralen a fakt netuším, nakolik mi pomohl
noci byly horší, protože mě budila bolest - nic moc.
Na odstranění mandlí jsem byla ve 31 letech. Nikdy jsem na angíny netrpěla, přišlo to až když první dcera nastoupila do školky a nosila domů různé bacily. Během půl roku jsem měla 4× atb, už při druhé angíně mi doporučovali odstranění ale nějak jsem to ukecala. Když už to bylo po čtvrté tak mě chtěli poslat akutně hned ale slibovala jsem že jakmile se dám do pořádku tak půjdu. Jsem ráda že jsem tak udělala, akorád jsem v te době kojila druhou dceru a nechtěla jsem kojení rušit takže mi ji manžel každý den vozil. Na bolest mi dávali jen paralen a šlo to vydržet. Nejlépe mi dělali nanukáče, těch jsem snědla fakt hodně…