Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat. Dříve když jsem šel na velkou, tak při tvrdé stolici mě vždycky hrozně píchlo v konečníku. Byl jsem tehdy na vyšetření pohmatem. Prý jsem měl trhlinu. Od té doby už 2 roky když jdu na záchod tak když tlačím hodně opatrně tak je to dobre ale když trošku rychleji tak mi tam píchne. Nejspíš je ta trhlina stále aktivní. Co byste na toto doporučili?
Více vlákniny a pít hodně vody přes den, musí se tomu předcházet
Mám stejný problém již roky, prostě když je stolice tvrdá tak to praskne, takže doporučuji aby byla měkká. Hodně ovoce, zeleniny, tekutin. Jinak používám různé masti a preventivně mast s důbové kůry.
Tak ja taky prispeju.. 9 mesicu trapeni, nahoru dolu, lepsi, horsi, nejhorsi.. ja mela u hrozne bolesti po vyprazdneni.. kolik jsem nechala v lekarne za masticky ani nepocitam.. dilatanty, vse vyzkouseno a nic.
Z nejhorsiho mi pomohla mast Actimaris, mazat nekolikrat denne, kazdy den psylium a olivovy olej klidne jen tak na lzici. Hlavne pozor na zrnicka.. na pecivu, rajcata atd
Jako jediná mast mě pomohla Alfalex. Není moc známá ale je výborná.
@Milan523 píše: Více
Ahoj,
vhodné by bylo měkčení stolice - vlákninu a pitný režim, taky je fajn zařadit lněné semínko, chia apod.
Určitě udržovat měkkou stolici, klidně pravidelně v menší dávce laktulosu (to mi říkal proktolog). Jinak hojení je na několik týdnů, takže to fakt chce si to hlídat.
Mě po ukrutných bolestech (celodenních) pomohla až operace. Ale i po ní bylo hojení v řádu měsíců a hlídat si to musím i 3/4 roku po operaci, asi 100% OK to už nebude nikdy. Dáreček z nešetrného zacházení v porodnici.
Určitě změn tu stravu a doporučuji taky pohyb, chůzi nebo běh. Vynechej cukry a hlavně potraviny co způsobují zácpu.