Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, prosím radu starších a moudřejších o radu, protože mě samozřejmě otázky napadnou až doma a ne tam, kde bych se správně měla ptát. ![]()
Nově docházím do CARu, kde mi hned na začátku našli problém v TSH, které je na početí vysoké a je třeba upravit dávkování a po 2 měsících kontrola. Za týden jsem tam šla znovu a jiná doktorka mi řekla, že kvůli všem problemům, které s partnerem máme (věk, špatné spermio, pcos) nemáme na nic čekat, ihned jít do IVF a příští týden začít se stimulací.
Moje otázka zní, zda je to oukej, když mám teprve krátce upravené dávkování Letroxu a jestli by se nemělo počkat na ustálení hodnot. Nebo je to tak, že při ivf je stejně všechno řízené nasazenými hormony a TSH už nemá vliv?
Díky předem za erudovanou odpověď. ![]()
TSH (respektive snížená funkce štítné žlázy) určitě má vliv stále, a to hlavně na schopnost dítě donosit. Upravené dávkování má pozitivní vliv už od začátku, přesto to chce čas, než se tělo stabilizuje a projeví se to na co snížení TSH.
Ve tvém případě záleží i na tom, jakou startovací hodnotu TSH jsi měla. Jestli např. 3.5, tak to není taková katastrofa jako 50. Jsou i ženy, které donosí zdravé děti s příšernými hodnotami, protože o hypofunkci ŠŽ zkrátka nevěděly. Ono to není buď a nebo.
Na tvém místě bych asi šla hned do stimulace a odběru, ale nedělala čerstvý transfer. A za dva tři měsíce bych šla na KET. Obecně má KET lepší výsledky než čerstvý ET. Uvidíš také kolik bude embryí a co ti doporučí doktor.
@ancovicka rybicka píše: Více
Skvělý, díky moc za radu. Já jsem po operaci štítky, takže jí mam kontrolovanou a kompenzovanou, hodnota byla 3,9, což je pro běžný život prý v pořádku, pro otěhotnění je potřeba hodnotu snižit.
Ještě jednou diky! ![]()
@Nick013 píše: Více
Ahojte, moje endokrinolozka mi tvrdila, že je to ok hodnota 3,25 a take gynekoložka a v CARU nic neřekli.
Nevím zda změnit obojí doktory. Teď jsem si změnila gynekologa, ktery to ani nechtěl slyšet, tak přemýšlím zase o změně gynekologa. Ale odborniku na endokrinologii je málo.
Přibrala jsem XX kilo a řekla ji to. A take si poprosila o navýšení. A ona mi tvrdí že je to věkem a nechá mi stejně hodnoty jaké jsem
mela před dvěma roky. Akorát o desítek kg tezsi:((
Jak vy by jste se zachovali? ![]()