Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím měly Vaše děti bez operace mandle tympanometrii s výsledkem C1 a potom A? Zlepšilo se to někomu samo? A za jak dlouho?
Syn měl C1, před půl rokem C2 a ještě předtím B.
Ano, zázrakem se to zlepšilo na konci prázdnin. Předtím rok a půl pořád záněty a B nebo C. Už jsme počítali s operací a najednou zázrak teď je to 5 měsíců co jsme neměli zánět, ťuk, ťuk. Pan primář ORL nám říkal, že to může být i tím, že vyrostl, tím pádem tam je více místa (v létě mu bylo pět).
@aledud píše:
Ano, zázrakem se to zlepšilo na konci prázdnin. Předtím rok a půl pořád záněty a B nebo C. Už jsme počítali s operací a najednou zázrak teď je to 5 měsíců co jsme neměli zánět, ťuk, ťuk. Pan primář ORL nám říkal, že to může být i tím, že vyrostl, tím pádem tam je více místa (v létě mu bylo pět).
Super, to mám z Vás radost
a doufám, že my uděláme časem také samovolný pokrok k A křivkám. Také jsem slyšela, že růstem se to uvolní, ale syn má 5,5 let a hlava mu nějak asi neroste
i když se vytahuje
. Děkuji moc za reakci, tohle jsem přesně potřebovala slyšet, že by se to mohlo zlepšit samo
. A jak syn slyšel a slyší?
Teď bych řekla, že slyší 100% - teda pokud chce, předtím se mě pořád na něco ptal „cos říkala“, ale na druhou stranu, někdy měl televizi tak potichu, že jsem si říkala, že já bych měla problém.
Ahoj, prosím o radu ty co mají zkušenosti. Celou noc nespím a přemýšlím co bude nejlepší. Dcera měla na konci února zánět v obou uších, píchli jí to vyčistili. Na kontrole tympano křivka jedno ucho A druhé B. Včera jsme byli po měsíci na kontrole a obě uši B. Doktorka zkontrolovala nosní mandli, že je zvětšená (ve zprávě střední stupeň) a doporučila vytržení a odsátí tekutiny z uší, ale že můžeme ještě měsíc počkat. Zároveň dodala, že by ale neotálela, aby nedošlo k poškození sluchu. Máte někdo zkušenost, že by tekutina sama zmizela? Děsim se toho trhání mandle. Dcera nechrápe. Marodila od září 3× (2× kašel 1× zánět ucha). Od září začala chodit do školky. Ráda bych počkala, na druhou stranu nechci riskovat a kdyby to mělo mít přínos, objednám jí hned.
Určitě počkej. Ono se to s věkem upravuje samo. A po zánětu může být tekutina v uchu i půl roku…Syn má b křivky pořád a přitom sluch má už v pořádku.
Obnovuji diskusi…moc by mě zajímalo jak se to u vašich dětí léčí? Krom trhání mandle, dcera dostala do nosu kortikoidovy sprej a měl by snad zabrat, ale zajímalo by mě jak se to léčí u ostatních
@marinka5 V podstatě je to běh na dlouhou trať. Pomůže vždy jen odluka od kolektivu, kdy dítě nebojuje svým imunitním systémem. Teď když se nechodilo do školy tak bez problémů i křivky. Už dříve jsem vypozorozovala, že pomáhají letní prázdniny, tak jsem myslela, že to je létem. Z nejhoršího nám pomohl Mommox kortikoidní sprej na předpis a možná i Otovent, ale prostě prázdniny nebo karanténa a je po problému a křivky v pohodě. I ušní říkala, že děti neměly žádné problémy s ušima po dobu zavřených škol.
@Renčula0 naší malé to právě moc nepomohlo, začátkem karantény jí zalehly uši tak, že vůbec neslyšela asi tři týdny…teď slyší už dobře, ale ty křivky ji i tak vyšly špatně…Mommox jsme dávali, teď po přestávce má Awamys nebo tak nějak, též kortikoidovy sprej…jak dlouho jste ten Mommox prosím užívali?
@marinka5 Ono to trvá dlouho než se ty křivky dostanou třeba z B na C a pak na A. Ten Mommox určitě celý syn využil. Pokud tělo s něčím bojuje tak ty mandle a celkově sliznice prostě otečou, tekutina tam
zůstává dlouho i ten podtlak, na to je dobrý ten Otovent. Tělo se něčemu brání, plísně, bakterie, viry… Může to být i po očkování. Důležité je, že sluch už je v pořádku. Všechny ty kortikoidy a Otoventy jsou jen podpůrné opatření, nic nezabírá úplně. Ještě jsem dávala mořskou sůl do vany, ale fakt nic není stoprocentní.
@Renčula0 můžu se ještě zeptat ohledně toho Otoventu, dnes přišel, tak to zkoušíme ale prostě ani mně ani dceři balónek nejde nafouknout 😕
@marinka5 Ano, jde to těžko, ale ať se aspoň snaží, to stačí, fakt. Syn se to naučil nafukovat později, nejdříve jen foukal a zkoušel. A zkuste ty balónky nafouknout nejdřív pusou ať změknou, ať jdou lépe nafouknout nosem. Ale ani když to nepůjde, ať zkouší trošku a střídá dírky.