Učňák a obory pro holky

503
19.2.25 10:56

Učňák a obory pro holky

Ahoj, spíš diskuze pro zajímavost. V rodině teď hledá příbuzná (věk 57) novou práci, celý život dělala práce typu školní jídelna, uklízečky, apod. Teď už přes rok nemůže nic sehnat. Je vyučená prodavačka, nikdy to nedělala. Ani za kasu v obchoďáku ji nevzali, vždy dali přednost jinému uchazeči.
A mě tak zajímá, je vůbec nějaký výuční obor pro ženy, kde by byly žádané celý život? Když vidím výuční obory, tak mi to přijde spíš pro kluky - elektrikáři, vodo-topo, svářeči, technici, mechanici, truhláři… a ty hledají pořád všude, ale s tím, že očekávají fyzičku, ne 50 kg slečnu :lol:. Pro holky je akorát prodavačka, pak cukrářka, kadeřnice, krejčí (pro nekreativní lidi jako já peklo :D), možná zahradnice, kuchařka/číšník, ošetřovalteka. No tak si říkám, kdybych byla znovu 15ti letá a neměla hlavu na školu, co bych dělala 8o I na ošetřovatele v zoo chtějí maturitu, stejně tak knihovny apod. Jsou nějaké zajímavé obory „pro holky“? Už jsem kdysi přemýšlela, že bych si dodělala nějaký učňák, i když mám VŠ, tak ať mám větší rozsah a můžu jít „dělat i rukama“, kdyby náhodou, ale jak to vidím, tak půlku bych absolutně nedávala (viz kreativní obory) nebo je můžu dělat i bez učňáku s rekvalifikací.
PS: berte to opravdu jako pro zajimavost, třeba jsou obory, které by mě nenapadly, rozhodně nemám nic proti učňákům a kdyby se syn rozhodl jít na elektrikáře nebo topenáře, šup tam s ním :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11866
19.2.25 11:07

Holka může být klidně elektrikářska i automechanicka nebo třeba kamionacka. Kamarádka šla na prodejce aut. U známé na baráku nedávno dělala kontrolu komínů kominice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.25 11:09

Netuší. Jak jinde, já jsem pečovatelka mám široký záběr jako je provoz kuchyně, prádelny, úklid, pak pecovatelstvi. Práci v oboru jsem si našla docela rychle. Někteří kluci se vyšplhali na záchranáře, spolužačka dělá terénní pečovatelku.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.2.25 11:12
@Vladusxx píše: Více

Spolužačka jezdila kamionem. Nejspíš i jezdí.

• Citovat
  • Upravit
27723
19.2.25 11:13

Dneska už se nehraje na holčičí a klučičí obory, klidně můžeš dělat zedníka :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15399
19.2.25 11:45

@Tanado1229 Podle me je pro holku lepší mít maturitu, má pak více možnosti.. Jinak obory, servírka, kadeřnice, kuchařka, pekařka, cukrářka, budou potřebné vzdycky a praci asi neni problém sehnat, pokud se člověk drží oboru a ma v něm praxi. Krejčová se podle mě uživí hůř, protože málokdo si dnes nechává šit na zakázku. Obor prodavač je myslim k ničemu, protože prodavače může dělat každý bez ohledu na to jakou má školu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
19.2.25 11:46
@Vladusxx píše: Více

Holku elektrikářku si upřímně neumím představit. Tělesná konstituce je bohužel limitující.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
19.2.25 11:47

Doufám, že dnes je školám úplně jedno jestli se na elektro, automechanika, zedníka, kadeřníka hlásí děvče nebo chlapec. Rozhodovat by měla především motivace a zájem o obor.
A za mě, mi přijde jako super obor kadeřník/kadeřnice. Lidi budou potřebovat úpravu vlasů pořád. Je to dost progresivní obor, kde se toho dá spoustu naučit, mění se trendy, techniky, barvy, střihy. Lidi mají různé vlasy, různé preference. A za kvalitní práci se i dost platí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.25 11:50

@Janli
Moje tchýně je elektrikář :lol:

• Citovat
  • Upravit
27723
19.2.25 11:53
@Janli píše: Více

proč myslíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
19.2.25 12:07

Mne teda prijde hrozny rozdelovat obory na zenske a muzske. Jeste to s rezervou beru u horniku. Zrovna automechanicky znam rovnou dve.

Jinak si nema fakt cenu delat ucnak na praci, kterou muze delat kazdy bez vzdelani (prodavacka, cisnik, osetrovatelka). To k cemu.

Cukrarina, kuchar, kadernictvi, kosmetika, krejcovstvi, truhlarina, to rozhodne nese. Aspon pri pohledu na cenovku, kterou jsem ted platila kadernici a za vyrobu narozeninoveho dortu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
19.2.25 12:09
@Alušáček píše: Více

Krejcova muze upracovat odevy, siji se hodne zavesy, luzkoviny. Takze asi spis bytovy textil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3323
19.2.25 12:14

Já znám instalatérku, automechaničku.
Jinak třeba kadeřnice, cukrářka, kuchařka, pekařka to jsou takové obory co si myslim, že se uplatní pořád.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
503
19.2.25 12:22

Díky za příspěvky, osobně je mi fuk, kdyby jsem našla elektrikářku, tak tam je právě asi limitující tělesná konstituce. Fakt nemám šanci nainstalovat solární panel na střechu, manipulovat s ním, zatímco chlap to normálně zvládne. Jde mi právě i o tu fyzickou sílu. No a právě cukrarina, kadeřnice, to je pro mě horor, to bych si nevydelala na slanou vodu s moušikovnosti :oops: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15399
19.2.25 12:23
@Zmatka píše: Více

Me to hrozny nepřijde, které ženská by chtěla pracovat na stavbě, nebo treba delat silnice,..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze