Udělala jsem chybu a nevím co teď

Anonymní
31.5.26 12:13

Udělala jsem chybu a nevím co teď

Dobrý den, je mi 20 let a před 2 týdny jsem odmaturovala, ale uvědomila jsem si, že jsem si dala přihlášku na vysokou školu na kterou nechci. (Navazovala to na obor ze střední a nemám k tomu vztah). Ráda bych šla jinou cestou a to napřed na bakaláře a pak na magistra (tedy dohromady 5 let). Je problem, že ted už novou přihlášku podat nemůžu. Tak mě napadá přežít na té výšce kam jsem dala přihlášku ten rok, abych nevypadla ze školního systému a na jaře zkusit přijímačky na tu na kterou chci. Hrozne mě mrzí takto ztratit rok :zed: myslíte, že zkusit to za rok je dobrá cesta? Přeci jen budu studovat dlouho a nevim zda je to rozumný..

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8641
31.5.26 12:30

Novou přihlášku podat nemůžeš, protože už se nelze na danou VŠ hlásit? Nebo?
Záleží na tobě, zda chceš na původní VŠ studovat…každopádně zkusit to na vysněnou VŠ na jaře určitě není nic špatného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.5.26 12:35
@izabe píše: Více

Nemuzu, přihlášky uz jsou uzavřené. Myslíte, ze na to nebudu stará uz pak?

• Citovat
  • Upravit
13243
31.5.26 12:37

Než být zbytečně rok na nechtěné VŠ, tak nebyla by lepší nějaká jazykovka? I když na druhou stranu, když by ses příští rok nedostala, tak další přijímačky už budeš mít za sebou 2 roky té nejpreferované VŠ a k ukončení bakaláře by ti zbýval jen rok…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13243
31.5.26 12:37
@Anonymní píše: Více

Stará??? Co to je za školu, že rok hraje roli??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pamina
31.5.26 13:00

Stará nebudeš :D, ale měj na paměti, že se ti ten rok studia bude počítat do celkové doby. A tedy pokud bys pak na svém vysněném oboru musela či potřebovala prodlužovat, budeš už za studium platit.

• Citovat
  • Upravit
21705
31.5.26 13:15

Normálně nastup tam, kam jsi přijatá a na jaře si kdyžtak dáš jinou přihlášku a uvidíš, jak to dopadne. Vždyť tě to klidně ještě může bavit. Navíc na tu vysněnou VŠ se ani nemusíš dostat. Jinak teda nechápu, tu pasáž o bakalářském a magisterském studiu. Vždyť takto fungují až na pár výjimek všechny školy, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.5.26 13:45
@Pamina píše: Více

I s tím rokem na nechtěné VŠ, když bych se příští rok dostala, měla bych to do 26 stihnout.

• Citovat
  • Upravit
11345
31.5.26 13:56

Šla bych na VŠ kam jsem se dostala. Najednou sis uvědomila, že chceš dělat něco jiného, za půl roku to možná bude zase jinak. Nebo se můžeš ještě jít osobně poptat, zda nejsou nějaké možnosti se dostat na školu kam bys chtěla. Co na to říkají rodiče? Předpokládám, že nejsi ještě samostatná, tak bys to asi měla probrat i s nimi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22077
31.5.26 14:01

Čtyři roky bakalářského studia a tři magisterského máš zadarmo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pamina
31.5.26 14:06

Nejde o hranici 26 let, ta se týká pojištění.
Jde o maximální dobu studia, která je standard + jeden rok (ve většině případů bakalář = 3+1, magistr 2+1). Pokud studuješ daný stupeň VŠ déle, za studium připlácíš.
(Pro úplnost - pokud bys první studium úspěšně zakončila a pak šla znovu jinam na bakaláře, tak toto neplatí, ale když teď jeden rok budeš studovat, studia zanecháš a půjdeš jinam, ten odstudovaný první rok se ti bude počítat. A tuším, že se nesčítají třeba roky a semestry, ale přímo dny, kdy je student studentem, takže nefungují finty typu „ukončím studium měsíc před koncem semestru, a nebudu nic platit“).
Jenom jsem na to upozornila, samozřejmě záleží na tvé finanční situaci a na oboru, který bys studovala. Protože třeba obory, kde jsou laboratoře či se využívá nějaká technika, se pohybují klidně i v řádu (nižších) desítek tisíc za semestr.

• Citovat
  • Upravit
8641
31.5.26 14:11

Tak zkus sledovat ještě jejich stránky, některé VŠ vypisuji 2. kola (některé i 3.) pro podání přihlášek ;) určitě stará nebudeš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.5.26 14:18

Tak jasný, že to můžeš zkusit znovu za rok, takových studentů bude, co po prváku půjdou jinam. Stará fakt nebudeš. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42463
31.5.26 14:23

Jaký obor chceš studovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12963
31.5.26 15:05

To bych radši šla na jazykovku, to by nebyla taková ztráta času.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze