Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Hezký den, na prvním UZ a i prvním screeningu se lékaři shodli, že čekám jednovaječná dvojčata. Včera jsem byla na druhém screeningu a lékařka zůstala překvapená z polohy placenty. Do zprávy napsala k plodu A že placenta je uložená na přední stěně nízko a u plodu B na zadní stěně vysoko
sama mi to neuměla vysvětlit, že možná bude někde spojená…Neměla jste některá podobnou zkušenost? Je možné, že je placenta přes celou dělohu
Jde mi o to, že jsem vlastně kvůli jedné placentě odsouzená k císaři, i když bych raději rodila přirozeně (samozřejmě by záleželo na poloze dětí v děloze) a možná mám placenty dvě? Teď už mi na to prý ale nikdo neodpoví.
@Jaňule_Li jednovajecna dvojcata můžou mít 2 placenty. Záleží, kdy se vajíčko rozdelilo. Ty jo, tohle ale na 2.screeningu by mělo být přece jasne, ne? Byla si na 2.screeningu na opravdu specializovaném pracovišti se super utz? A chodíš co 2 tydny na utz? My měli/máme 3 lete mobi ![]()
@suzka1 byla jsem na obou screeningách v Gennetu, tam bych čekala, že snad zjistí, jestli mám dvě placenty nebo jednu, ale bohužel. Pohlaví mám obě stejná, což tomu že jsou jednovaječná nahrává, ale není to záruka. Na prohlídky zatím chodím jednou za měsíc, což mi taky přijde málo…a co říkáš, tak přesně na prvním screeningu v Gennetu se ptám lékařky, jestli mají jednu nebo dvě placenty a ona mi odpověděla jednovaječná tak jedna…taky mě zarazilo, že vůbec nebrala možnost dvou placent u jednovaječných dvojčat ![]()
@Jaňule_Li já mám také jednovajky, každá má všechno své jak obaly tak placentu a uložení placent mám též jednu dole na zadní stěně a druhá je nahoře na přední štěně. To že jsou jednovajky vím z plodovky jinak si taky každý myslel že jsou dvoj ale to se blbe pozná když má kazdy plod vše své jako dvojvajecne ![]()
@Jaňule_Li me zjistili jednovajky v 8tt v Iscare, to bylo utery a uz na pátek mě objednali na velký ultrazvuk do motola, aby bylo vše hned jasné. A do motola jsem pak co 2 tydny chodila na ultrazvuk.