Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše: Více
Pokud mohu něco doporučit, zkuste si najít na internetu sránky paní Gabriely Tuatti a zkuste ji kontaktovat. Její konzultace nejsou zadarmo, ale osobně ji považuji za největší odbornici na ženské problémy včetně PCOS a endometriozy, kterou si sama prošla. Umí poradit i s problematickým početím. A ano, ruku v ruce s PCOS jde většinou i cukrovka, hormonální profil určitě ano, ale za mě to prostě zkuste.
Zdravím, holky. Pochopte anonym z citlivých důvodů…bude mi 22 a nikdy jsem neměla přirozenou menstruaci. Mám PCOS - typicky spoustu chlupů snad všude, časté bolesti podbřišku, vaječníky poseté cystami, acanthosis nigricans a tak dále. Nově zjištěna i vývojová vada dělohy (která ale údajně nevadí
- rozdvojená).
je mi z toho hrozně, v rodině jsou všechny ženy naprosto zdravé.
Jde mi ale o to, že jsem za celých 22 let NEMĚLA přirozenou menstruaci. Vystřídala jsem už asi 4 gynekology - vždy jediné řešení byla hormonální antikoncepce (ale z té mi bylo velmi, velmi špatně) a nebo odbytí typu “že absence menstruace nevadí, že menstruace není vůbec důležitá”. “Krvácení” dorazilo jen po injekci - ale trvalo jeden den a poté mi tekla krev, když mi několikrát praskla cysta.
HA jsem brala cca 3 měsíce, ale bylo to peklo. Vím, že to bylo i pseudokrvácení…
No a tím moje “krvácení” končí..přirozeně menstruace NIKDY nedošla
Se snoubencem bychom si tak do dvou let přáli miminko - no ale jak? Když menstruace nikde a tím pádem nikde i ovulace.
Z hormonálního profilu před rokem zjištěno pouze to, že mám extrémní hodnoty androgenů. Byla jsem i u endokrinologa - ale tam bylo údajně vše ok.
Nynější doktor je zlatíčko, chce znovu nabrat hormonální profil a zhotovit i testy na cukrovku.
Ale je to hrozné..připadám si tak méněcenná a vlastně mi je to i líto, když na mě vyšel černý Petr a všechny ženy v rodině jsou naprosto bez problémů. Babička má dokonce 9 dětí
Samozřejmě v rámci PCOS dodržuji stravu, bylinky, pravidelný pohyb a vše. Antikoncepci znovu nechci, byla to opravdu jen “náplast na zlomeninu”. Netestovali mi ani průchodnost vaječníku.
Co byste na mém místě prosím dělaly Vy?
Už jsem takměř bezradná…
Předem mooc děkuji všem za jakékoli rady.