Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše: Více
A proč by to měla dělat sestra a riskovat, že si kámošku poštve proti sobě? Mohla jsi se taktně zeptat ty
Já bych to asi udělala.
Normálně bych se zeptala, minimálně už se mi stalo, ze mi známá říkala přesně totéž - zdálo se ji, ze se synovi oči trochu rozjely. Rovnou mi říkala, ze to muže být jen únava a ze by bylo fajn to sledovat.
Nevím co je na tom nevhodného. Ale popravdě teď už bych to nevytahovala, to mělo zaznít rovnou tam. 🤷♀️ sestra má pravdu v tom, ze rodic je ta kamarádka a ona se má starat jako první.
@unuděná Já jsem se s ní skoro nebavila, potkali jsme se na hodinku v tom parku, se ségrou jsem to probírala až cestou domu, když se mi to rozleželo, že vlastně neměla brýle nebo něco (mohla je mít jen na chvíli sundané, rozbité, atd.), tak jsem se jen tak ségry zeptala, co očíčka.
No tak teď už bych to fakt nechala být. Tvoje sestra asi taky není slepá a pokud by chtěla, může kamarádku sama upozornit.
no hele měla jsi se zeptat ty, proč by to měla řešit tvoje sestra? A mimochodem takový ptaní a poučování je pro rodiče šíleně otravný takže se připrav na to ti může velmi rázně odpovědět
Nechápu, že jsi jí to neřekla rovnou ty. Normálně bych jí řekla,,Aničko, zdálo se mi, že Pepině ujelo jedno oko při hře s míčem, nevím zda jste si toho všimli, tak ti to jen říkám, ať víš''. No a je to 🙈 rozhodně bych to neříkala sestře a nečekala, že to ona bude tlumočit. A normálně takhle s maminkama komunikujeme, stejne tak, jako spolu konzultujeme plenky, boty nebo odstáty uši. Nevidim na tom absolutně nic hodného naštvání.
Já píšu, že jsem se se moc neměla možnost ptát - neměla jsem ani vhodnou příležitost, ani plnou informaci. Pokud ji znovu potkám, tak bych se asi zeptat měla - jenže to chce nějaký přirozený rozhovor - vhodnou situaci. Jenže u této vady čas hraje roli.
Mně přijde divné, že by okolí mělo být lhostejné k tomu, že dítě může mít doživotní následky jen kvůli tomu, že se někdo bojí vhodně zeptat. „hele, nezdá se ti, že Emičce občas ujede očíčko do strany?“ To je jako dotaz na zhoršení vztahu s kamarádkou? Fakt?
Já mám děti dvě a ocenila bych, kdyby mě někdo na možný problém upozornil, abych ho řešila včas. Dokonce byl jeden problém, kterého si dětšká doktorka všimla až náhodou při kontrole po nemoci, při preventivce si nevšimla. Aby mi moje dobrá kamarádka neřekla, že se ji něco nezdá a předešla tím zhoršení stavu?
Ty jsi se s ní skoro nebavila a klavíruješ do sestry, aby to řešila. Víš, nic nevíš, tak doporučuju neraď a nezjišťuj. Jestli má za sebou nějaký problém, nemusí to vědět ani tvoje sestra, jsou věci, o kterých se člověk nedělí - například mohla holčička prodělat nějakou nemoc a tenhle „hendikep“ jí po ní zůstal.
Já to tak třeba mám, občas se u mě projeví „nesouměrnost obličeje“, kterou mám po obrně lícního nervu. A lidi, jako ty (kteří píchají chytrý rady, když vědí kulový) mě dokáží stoprocentně akorát na*rat.
Když nevíš, nestarej se a hotovo. Svět bude hned krásnější
Neptala bych se, ani nevis, zda to silhani fakt je nebo se zamerila na neco hodne zblizka pripdne ma sirokou nosni rasu. O to se postaraji rodice, pripadne jejich detsky doktor/skolka. Neres to, neni to tvoje vec.
jako že, kdyby tvoje dítko mělo problém, tak by sis toho nevšimla a bylo by potřeba aby tě na to upozornil náhodný kolemjdoucí?
opravdu si reálně myslíš, že si rodiče nevšimli, že dítku ujíždí očičko? ![]()
Ok, dík za zpětnou vazbu. Popravdě mě překvapila, protože sama bych to upozornění od kamarádky brala, ikdyby bylo „falešné“. My se normálně bavíme o přistupu k výchově (nekritizujeme se navzájem, rozebíráme vzdělávací přístupy, školy, logopedii), jídelníčku, zdraví, atd… Akceptuji, že to fakt vetšina lidá nemá ráda. Budu mít teda čisté svědomí, že jsem něco „nepromeškala“.
@Mall126 Ne, dospělých by se fakt neptala, co mají např. s obličejem nebo čímkoli, tak chápu, že jsou si svého stavu vědomi. Šlo mi opravdu jen na citlivé upozornění na problém, který když se v dětství nevyřeší, má pak následky na zbytek života.
Ty by sis měla především uvědomit, že za cizí děti nejsi zodpovědná
Já bych se asi na takovou věc zeptala rovnou, otevřeně, pokud by mě to zajímalo, ale upřímně, že cizí dítě šilhá, po tom je mi fuk. Kdyby to byla blízká kamarádka nebo třeba sestra, tak se o tom klidně pobavíme, ale nevyžádané rady jsou jedním z nejhorších ničitelů mezilidských vztahů, tak bacha na to ![]()
@Keyllah Kamarád má bechterovovu nemoc. Přestože to mají v rodině, tak si toho nikdo dlouho nevšiml, už chodil poměrně hodně shrbený. Ani mi mu neřekli, že blbě stojí - nezkušené oko. Až když ho začala bolet záda, šel na masáž a tam se ho zeptala masérka, která to znala. Pak mu doktoři řekli, že už má dost pokročilý stav, že dost zanedbal. Ve 40 je ohnutý jak stařík s touto nemocí. Někdy si prostě rodina nevšimne, nebo jim to přijde normální, myslí si, že se to srovná časem, atd.
Ale jak říkám, pro mě docela zajímavý pohled na názory ostatních. Někdy to ješte proberu třeba s kamarády u piva - myslím obecně jako téma, ne konkrétní holčičku. Jestli jsem fakt tak jiná, nebo čím to, že mě reakce tak překvapily ![]()
Včera jsem měla ostřejší výměnu názoru se svou sestrou. Byly jsme s ní a její kamarádkou v parku. Ona má pětiletou dcerou, se kterou jsem si chvíli hrála s míčem. Když se jednou na něco dívala „ujelo“ jí jedno oko lehce stranou. Později jsem se sestry ptala, jestli holčička nosí brýle, nebo něco. Prý ne (vídají se 1-3 týdně) a ani zádný problém nezmínila.
Jsem názoru, že by se sestra měla kamarádky zeptat, jestli si toho všimli, že jí obšas ujede oko a jestli to léčí. Sestra mi oponovala, že nejsme doktoři a že dítě určitě doktora má a přece nemůže kamarádce vpálit, že jí šilhá dítě. Podle ní, je to krajně nevhodné. Oni jsou rodiče, oni se mají starat, atd…
Samozřejmě je možné, že o tom vědí nebo že se mi to jen zdálo, takže je důležité se zeptat nějak opatrně. Nebo nám do toho opravdu nic není - neléčené šilhání v pozdějším věku nelze napravit…
Vadilo by vám, kdy vám kamarád/ka takovou otázku položil/a (dítě třeba šilhá, má ploché nohy, skažené zuby, kýlu, atd.)?