Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Asi takhle: o co konkrétně se jedná? Pokud je to jen viroza, nic brát nemusí, víš, co se říká: neléčená rýma trvá 7 dní, léčená týden. Netýrala bych jí hnusosirupama na kašel. Maximálně pokud je třeba na noc tlumit kašel, tak ty kapky smíchat s jogurtem/džusem a přesvědčit jí, že je to pro její dobro, i když jí to nechutná. Buď ráda, že nemá ty atb, to bys musela svádět boj s tygřicí ![]()
@unuděná Jedná se o sirupy na pomoc
při vykašlávání přes den. Na noc má nějaké na zmírnění.
Jinak občas má záchvat kašle, že z toho zvrací.
@Anonymní píše: Více
A pije hodně? To je u toho vykašlávání stěžejní. Zvlhčit vzduch v místnosti, hodně pít, ideálně teplé (vím, opruz takhle v létě). Ty sirupy za mě moc velkou pomoc neposkytují.
My jsme třeba stoptusin který bylo nutné dávat na noc aby se trochu vyspali dávali na lžičku cukru nebo medu…pak to celkem šlo..starší tříletá se šklebí ale hned to zapije a dobrý..malej ten se bohužel v 50%pripadu i tak poblije no takže jemu zásadně jeste před večeří
A jsou hnusný, nebo takový ty dobrý? Třeba Hedelix mi zvládá dítě v pohodě na vykašlávání.
Jestli má vykašlávat, můžete mazat hrudník psím sádlem, samozřejmě hodně pít. Já obecně k mukolytikum nemám moc dobrý vztah. Moje děti inhaluji Vincentku. A na noc mi antitusika nikdy nefungovaly. Jinak jsem občas dělala domácí tymianovy sirup, je právě na to odkaslani. Dávala do čaje, děcka mi to pily pod tlakem, bo jim to chutnalo.
@PETRAKIM jak děláš ten tymianovy sirup? Já mám domácí jitrocelový ještě z loňska ale už mi dochází a s dvouma batolatama se teď nikam nedostanu abych někde naskubala dostatek jitrocele 🙈
U nás podobný problém, já mu pak ty léky nedávala, když to nešlo.
Na mukolytika se vykašli. Radši ji namaz hrudník psím sádlem…bez nervů, zvracení a stresu..
Namočit kus chleba nebo rohliku nebo brumika a do toho kousnout. Pokud není něco typu Aerius jakože na předpis, nedávala bych. Jela bych klasiku- vyvýšené postel, čajíky, k posteli nakrájená cibule, zvlhčovač.
holky mi asi do 4 let absolutně nespolkly prášek / tabletu, jako ani smykem…
takže jsem to vždy lehce rozdrtila (nesmí to být úplně na prášek kvůli extrémně rychlejšímu vstřebávání, ale prostě trochu rozdrtit) a dát do hluboké lžičky a zalít sirupem, rozmíchat… strčit do pusy.. mňam ![]()
pár let mi to fungovalo
hlavně mi to pomohlo na dovči v Itošce v kempu, kde jedna chytla zánět středního ucha, byly potřeba atb a fakt to krásně zabralo ihned..
jinak by to bylo tak na špitál…
@Vladusxx já mám na zahradě tymián, ale v zimě vylouhuji balíček sušeného z obchodu spolu s citronem několik hodin, scedím, dám cukr, lehce zahřejí do rozpuštění cukru a je hotovo.
@Bubla Bůčková To už jsem zkoušela předtím. Teda co šlo: zvlhčení vzduchu, cibule k posteli, vyvýšená hlava. Kašel už má přes 2 týdny a došlo ke zhoršení stavu. Proto už zkouším i medikaci. Aerius má předepsaný taky.
@DaM2 díky, na psí sádlo jsem zapomněla.
@Lucy75 To je mé zbožné přání. Jakmile by viděla lžičku s čímkoli (i kdybych ji nakecala, že je to strašná dobrota, ať to ochutná), tak by to neprošlo. ![]()
Ahoj, dostaly jsme od doktorky nějaké léky na virózu. Dcera má skoro 3 roky. Jsou to převážně sirupy a kapky. Některé má brát 3× denně po 2 týdny. A já nevím, jak to do ní dostat. Jen tak to do pusy ani nestrčí, mlíko schválně celé nevypije, ve vodě to pozná a odmítá pít, jogurty nejí a že stříkačky to vyplivne nebo se poblije. Teď celkově jídlu moc nedá, jak je nemocná. Ne, že by to bylo jinak lepší… Buď jen jedno, dvě sousta nebo křupky.🤦♀️ A já fakt netuším, jak to do ní dostat. Jsem z toho fakt zoufalá. Vysvětlování nepomáhá a násilím to do ní nenarvu. Nepomáhá ani zabavit u TV nebo telefonu…
Někdo nějakou radu? 🤦♀️
Hrozím se dne, kdy bude muset brát ATB.