Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, mám takový dotaz. V srpnu mi skončila rodičovská dovolená s ní tedy i hrazení jak zdravotního, tak sociálního pojištění. Mám dvě děti, které teď nastupují do školky a já bych tedy měla nastoupit do práce. Jenže jsem na začátku těhotenství, práci si samozřejmě i tak hledám, už jsem byla i na pracovním pohovoru..čekám na zpětnou vazbu. S otcem děti nežiju, ale přítele mám - s nim ale nežiju ve společné domácnosti. Pobírám přídavky na děti i příspěvek na bydlení. Mohu o dávky přijít, i když s partnerem nežijeme spolu? A jak se prosím vyřizuje zatím to, abych se přihlásila na úřad práce? Nebo je pro mě lepší se přihlásit na pojišťovnu jako “pečující matka o dítě do 7 let”? Děkuji moc za odpovědi, hezky zbytek dne ![]()
Pečující matka do 7 let být můžeš, ale zadarmo. Zbytek je stejný jako by jsi těhotná nebyla ![]()
A doufám, že už jsi rozvedená ![]()
Takže je lepší se přihlásit na úřad práce na těch 5 měsíců? K příteli se samozřejmě plánuju stěhovat, ale musí se dokončit rekonstrukce, takže o příspěvek na bydlení přijít nechci..platím vysoké nájemné a bez toho bych to sama neutahla.
Na pracák a požádat si o podporu v nezaměstnanosti. Po porodu se bude posuzovat na pridavky na děti i priteluv příjem.
@Zarrah píše:
Zdravím, mám takový dotaz. V srpnu mi skončila rodičovská dovolená s ní tedy i hrazení jak zdravotního, tak sociálního pojištění. Mám dvě děti, které teď nastupují do školky a já bych tedy měla nastoupit do práce. Jenže jsem na začátku těhotenství, práci si samozřejmě i tak hledám, už jsem byla i na pracovním pohovoru..čekám na zpětnou vazbu. S otcem děti nežiju, ale přítele mám - s nim ale nežiju ve společné domácnosti. Pobírám přídavky na děti i příspěvek na bydlení. Mohu o dávky přijít, i když s partnerem nežijeme spolu? A jak se prosím vyřizuje zatím to, abych se přihlásila na úřad práce? Nebo je pro mě lepší se přihlásit na pojišťovnu jako “pečující matka o dítě do 7 let”? Děkuji moc za odpovědi, hezky zbytek dne
Tak asi zatím na ÚP, asi budeš mít nárok na podporu, takže se ti tím asi sníží příspěvek na bydlení, nebo o něj přijdeš úplně ![]()
Určitě běž na pracák, stát ti bude platit pojištění a také vyplácet minimální podporu v nezaměstanosti. Do příjmů pro dávky se ti bude počítat podpora v nezaměstanosti a alimenty. Na pracák bys měla jít do 3 dnů od ukončení rodičovské, abys neměla přetržku v platbách pojištění
@Zarrah píše:
No rodičovský příspěvek mi skončil začátek srpna 🤦🏽♀️.
Tak si tam zajdi dnes, je úřední den.