Utrogestan a menstruace

15
21.3.24 11:29

Utrogestan menstruace

Holky dobrý den,
od gynekoložky jsem dostala Utrogestan, z důvodu značně nepravidelného MC.
Mám ho nasadit první den menstruace, od ní vypočítat 12 dní, 10 dní užívat a pak vysadit.
Takto mám pokračovat až do září. Poslední MC jsem měla 3.3, 14.3 nasadila Utrogestan a má skončit 23.3.
Nastal však problém, dneska jsem začala dosti špinit. Volala jsem na gynekologii a doktorka mi řekla, že mám normálně dobrat do té soboty. Ale já to přestávám chápat. Dostala jsem menstruaci 19. den cyklu a ještě dva dny před vysazením Utrogestanu. Jako dobře do soboty doužívám, ale co když toto je teda menzes, jak mám nastolit další měsíc, když se Utrogestan odpočítává od 1. dne menstruace a já nemám ani dobranou první várku a již mám menstruaci.
Děkuji mnohokrát za odpovědi. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3659
21.3.24 13:13

Ahoj, jako první den menstruace se počítá den, když krvácíš červenou krví. Pokud máš nedostatek progesteronu, tak se to projevuje špiněním před menstruací. Pokud menstruace přijde dřív, než dobereš utrogestan, tak už bych ho nebrala. Už jsi v novém cyklu a u toho by na začátku měl být progesteron nízko. Začni zase počítat 12 dnů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
21.3.24 15:25

Jsi si úplně jistá, že ho máš brát první den menzes? Bere se až od cca 16 dne cyklu…

• Citovat
  • Upravit
3659
21.3.24 16:06
@Janli píše: Více

Já myslím, že to jen špatně formulovala. Bere utrogestan až po 12DC. I datumově to má tak uvedené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2327
22.3.24 12:06

Utrogestan je uváděn jako přirozený progesteron a ne progestin, tedy pokud je tomu skutečně tak, pak jenom dobře. Nicméne z fyziologického hlediska, hladina progesteronu přirozeně stoupá po ovulaci, protože ho ve velkém produkuje žluté tělísko. Jeho následny pokles po zániku žlutého tělíska zhorší prokrvení dělohy a spustí MS. Tedy suplementy na podporu progesteronu se berou od cca 12DC a berou se po cca 2 dny před očekávanou MS. Pokud jste ho začala brát na začátku cyklu, tak jste si cyklus rozhodila. Pokud jste ho začala brát 12DC a přesto jste dostala MS dříve, pak můžete mít problém i s estrogenem - vysokou hladinu.
Nicméně bylo by dobré, kdybyste měla změřené skutečné hladiny testem.
Začněte počítat od MS i když přišla dříve, je pravděpodobné, že bude trvat déle, než si nerovnováha hormonů sedne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
17.5.24 18:48

Ahoj, já mám zase jiný problém. Také beru utrogestan na rovnání MS. Teoreticky jsem měla MS 3 týdny v měsíci 🤦🏻‍♀️. Dr to nejdříve řešil změnou HA (několikrát) jenže už jsem ve věku kdy chceme mimi. HA jsem vysadila v září, 2 měsíce MS ok, ale pak to zase začalo tak moc až mě to děsilo. Po nasazení utrogestanu (mám brát od 15. Dne cyklu 10 dní) to bylo 3 měsíce úplně v pohodě. Poslední MS mi podle planu začala 2.5. ale místo obvyklých 6ti dní jsem ji měla 10dni, pak jsem si myslela že je konec (dva dny slabé špinění). 12ty den jsem byla na prohlídce a jen se mě doktorka dotkla začala jsem krvácet.. to bylo teď v pondělí…je pátek večer a já stále silně menstruuji. Včera jsem si měla vzít utrogestan. Od středy se nemohu dovolat k doktorce v lékárně mi řekli že to teď brát nemá smysl. Teď mě řekněte jestli je to normální,😏

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
17.5.24 18:56

Není to normální. Nicméně bych se vybodla na řadovou gynekoložku a šla rovnou do CARu. Ta umí s hormonální nerovnováhou mnohem líp pracovat.

• Citovat
  • Upravit
3
17.5.24 19:35

@Janli jsem ráda že je někdo stejného názoru jako já, zároveň se ale bojím 😔 dostala jsem kontakt na jiného pana doktora. Zkusím co mi řekne on ( budu taková tlačenka ale už jsem z toho dost vystresovana) a poběžím na CAR. Zároveň jsem od ledna co jsem to začala brát přibrala 9kg. Tak že to mi taky moc nepomaha. Přítel sice tvrdí že mu to nevadí…ale víš jak 😔
Děkuji za tvoji odpověď ❤️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Intimní balzám INTIMISS

• (4.7) + 30 recenzí

Victoria