Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, jsem 22 léta máma na plný úvazek. Ale mám takový dost velký dotaz. Moje dcera bude mít 5.záři 3 roky, stále nemluví umí jen určité slova jako je máma táta babička dědeček děkuji prosím a to je vše. Pokynum udělej, donést, uklidit tomu rozumím. Někdy je den kdy řeknu úkliď začne se vztekat, pořád mi nosí plínky nechce na nočník ani na záchod. Na moje rozhodnutí jsem poprosila o vyšetření na psychologii a na neurologii a tam mi prozatím nic neřekli, ani výsledky tak jsem se chtěla zeptat jestli někdo nemá nějaký stejný problém a třeba nějakou radu? Předem moc děkuji
![]()
A chodí do školky nebo detske skupiny? On ten kolektiv celkové hodně pomůže.
V rodině máme i případy, kdy se děti rozmluvily do 1 měsíce ve školce.
Domluvená vyšetření určitě super, kdy jste tam byli, že ještě neznáš výsledky?
Tak když nemluví, tak neříká vůbec nic, tvoje dcera pár slov přece řekne, to je pěkný předpoklad k tomu, že se postupně rozmluví. Syn takhle kolem třetího roku řekl přesně pár slov a samozřejmě dneska mluví. Dcera bude mít osm a nemluví ani těch pár slov
jediná rada je počkat, navštívit logopedii a případně zjišťovat důvod opožděného vývoje řeči.
@Verunka272 a to jsi nedostala žádnou zprávu od lékařů? A jak se dozvíš výsledky vyšetření? Asi bych od pediatra ještě chtěla żádanku na foniatrii, ORL a pak případně logopedii. Jako 3letá už by měla rozumět i složitějším příkazům než ukliď, dones. Hodně čtěte, povídejte, popisuje vše, co děláš. Já pořád říkala, co dělám, co vidím.
Synovi jsou čerstvě 3 a mluví plynule, víceméně správně skloňuje a i slovosled má správně poskládaný, je mu rozumět krásně, i když některá písmenka pořád neumí. Plínky jsme odbourali před cca měsícem. Nicméně je zase pozadu motoricky-nejde mu moc oblékání, obouvání, neskáče snožmo.
Tak pokud jste v péči odborníků tak se ptej jich. Co Ti řekli?
@Margery Syn měl ve 3.5 letech 10 slov včetně citoslovců a těžkou vývojovou dysfázii k tomu. Samozřejmě mluví, po letech na logopedii a mraky práce dokonce i dobře.
Ja tedy moc nevěřím, že ti neurolog a psycholog neřekl svůj závěr, případně nedali další doporučení - třeba logoped nebo foniatr. To se mi nechce věřit a to ty děti s problémy s mluvením mám 3.
@Snopy123 píše: Více
Takže se předpoklad, že bude mluvit, potvrdil
je to těžké, je za tím hromada práce, ale výsledek většinou vidět je ![]()
Syn se rozmluvil až ve 3 a půl roce, po nástupu do školky, kolektiv ho donutil. Do té doby mluvil taky pár slov a ještě lecos komolil. Chodíte někam mezi děti, aby mohla komunikovat s ostatními?
@ALIPELI děkuji za odpověď. Ne do školky nechodí nechtějí ji vzít skrze toho že pořád nosí pleny. A co se týče kdy jsem byla na vyšetření tak to je před měsícem jsem byla na neurologii to jí dávali čepičku a řekli mi že na další kontrole mi řeknou výsledky a že se budou chtít se mnou popovídat a žádnou zprávu mi vůbec nedali právě.
Děkuji všem za komentáře na psychologii jsem byla též před měsícem a to je paní doktorka V takové fázi že si to píše sama na papír nepoužívá žádnou elektroniku a tam mi právě řekla že má vývoj ročního dítěte takže musím přijít znova s ní v září jestli se to změnilo nebo ne a když když tak budeme pokračovat v nějakých cvikách mluvení a dalších takových věcí a co se týče neurologie tak říkám před měsícem jsem byla na EEG ta mi měřili a teď mám v září další kontrolu tam mi nedali žádnou zprávu a řekli mi vlastně jak přijdu takže mi řeknou výsledky že se potom budou chtít popovídat se mnou i s dcerou na logopedii se chystám také aby mi popřípadě ukázali nějaké triky na učení když s nichcům mluvit nebo Sednu si a mluvím s ní tak mě nechce poslouchat vzteká se.
Trošku to tady nestíhám ale všem opravdu moc děkuji za komentáře a popřípadě nějaký rady. Na neurologii jdeme 18 září a na neurologii jdeme 14 září. Na slovo děti kolektiv to jsi moc s děckama nechce hrát ona víc si hraje sama má brášku ten bude mět v říjnu jeden rok a s ním se taky nechce hrát nechce aby na něho sahal na ní sahal prostě vůbec s ním není de facto v kontaktu a její bráška bude mít rok a vývojově je úplně jiný i jinde než dcera je víc rychlejší a hodně se učí rychle. Ještě k tomu chci napsat nedělám žádné rozdíly když jsem s ním tak jsem i s dcerou prostě beru je úplně stejně si s nima povídat stejně si s nima hraju.
@Snopy123 píše: Více
věřila bych psycholog tam to může trvat než napíše zprávu ale ostatní dávají zprávy do ruky hned
@ka2ka píše: Více
EEG nedávají zprávu hned, doktor to potom posuzuje a posílá odesílajícímu lékaři. Takže v tom září budou mít výsledky a budou řešit. Ten neurolog do té doby zřejmě nechce dát nějakou diagnozu.