Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
A co všechno by ta vesnice měla splňovat? Stačí obchod, školka, škola nebo chcete i nějaké sportovní středisko, kino, kulturák, ve kterém je občas divadlo? Máte nějakou bližší představu?
@řeřicha kino, kulturák nemusí být ani obchod a škola, ale může být nejbližší třeba ve vedlejší vesnici.
Lužice u Hodonína, Rohatec…ale já osobně bych to na vesnici nedala, klidně menší město, ale MĚSTO
S tou školou ve vedlejší vesnici to tak jednoduché není. To je věc, kterou si určitě pohlídejte. Dost často totiž škola ve vedlejší vesnici nebývá spádovou pro vesnici druhou. Rodiče pak buďto složitě čachrují s trvalým bydlištěm dětí a nebo vozí děti 10 km daleko, do většího města.
Tak my třeba bydlíme na vsi (500 obyvatel, obchod, školka), kde vyrůstal manžel a on odtud nechtěl, hodně se tu drží jeho okruh přátel, což vidím jako velkou výhodu - máte parťáky na akce, na hřiště s dětmi, na letní grilování i na plesy v zimě. Já jsem ale z větší vesnice a mě tady třeba chybí ta škola, nevím, jestli dceru pustím v 6 autobusem do vedlejší vesnice nebo budu vozit autem. Chybí mi tu trochu možnosti na volný čas (v rodné vsi bylo kino, občas kultura v kulturáku, letní bazén, hřiště na tenis…). Na druhou stranu tu máme les, lom, dobrou dopravu autobusy a dnes už mi vyhovuje i ten menší okruh lidí - známe se fakt víceméně všichni, zapadla jsem do kolektivu, nevadí mi „vykládání“ s okolím, dotazy na děti (komentáře, jak rostou, že je včera viděli na kole, jak jim to jede atd. od „cizích“ lidí).
Já bych hledala i dle možností pro děti, pokud je do budoucna plánujete (aby v obci fungovali nějaké spolky např. hasiči, sokol) a asi bych hledala i dle pracovních možností, dojezdu k lékaři, možností hromadné dopravy - bus, vlak.
Za mě by měla mít školku/školu, obchod, hospodu, hřiště pro děti+fotbalové hřiště, koupaliště, kulturák. Autobusové a vlakové spojení. Když už mám ten luxus, že si mohu vybírat. 😀
Hlavně dbej, aby tam byl vietnamec, si pak nekoupíš ani vodku v neděli ![]()
Ublo. (S bydlením ve vsi s tímto jménem si totiž užijete spousty legrace!)
Hledala bych vesnici, kde je školka, škola aspoň první stupeň, obchod a dobrá dostupnost do města busem/vlakem (aby třeba v budoucnu děti mohly samy dojíždět na kroužky nebo aby se dalo dostat do práce v případě poruchy auta apod.)
@Ticha.Mia Já osobně bych na vesnici už nešla žila jsem tam řadu let a nikdy víc,mám ráda město a vše po ruce, možná tak chatu na vesnici to ano .
Já žiju cca v průsečíku několika měst a městeček, což je fajn. Do Hranic, Bystřice p/H, Lipník n/B do 15 minut, Přerov 25, V Olomouci a Kroměříži, Valašském Meziříčí jsi cca za 35 minut, 45 minut Ostrava (vše myšleno autem). Ale jasně, bez toho auta by to bylo blbý.