Věda a víra

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
29.11.23 09:41

Veda a vira

Ahojky. Je to samozrejme kazdeho vec jestli necemu veri nebo ne, ale pripada mi, ze jakmile clovek veri na cokoliv, ostatni ho pomalu posilaji na psychiatrii.

Veritr na neco (cokoliv:na Boha, vyssi moc, na dusi, reinkarnaci) ikdyz veda to vsecko popira? Proc? Mate nejaky nadprirozeny zazitek? Meli jste nejake zvlastni sny, ktere se 100% splnily nebo jste potkali ve snu sve blizke zemrele?

Meli jste v detstvi pocit, ze tu nejste poprve a nejaky zvlastni sny, kdy jste si mysleli, ze jste byli tim clovekem?

Dle soucasne vedy je to tak, ze zivot vzniknul zcela nahodne a zadny smysl neni krome evoluce a mnozeni. :(

Verite teda vedcum nebo verote na neco vyssiho?

Stale nevime jestli vedomi po smrti zustane ci ne, proto se smrti tak moc bojime.

Nevime co je…jestli navzdy nic nebo se ocitneme v jinem tele nebo treba v nejakem paralelnich svete kde je vse zalozeno uplne jinak nez nas soucasny vesmir?

Jenze pokud mame dusi, musi ji
mit vse zive vcetne zvirat, hmyzu…

K cemu je potom ta evoluce? Je to k tomu aby duse menila tela a uvedomila si pak jako clovek pomijivost hmotneho sveta a prestala lpet na vsem hmotnem?

Kdyby bylo vedomi mimo telo, proc dusi nemuzeme zachytit, zmerit?
A proc clovek v narkoze nevnima absolutne nic :( nebo omdlite a take nic nevnimate…absolutne nic…
Zmeny mozku (mrtvice, drogy, leky) mohou prece vedomi ovlivnit tak proc i ta duse je tedy mimo?
Narkozu jsem zazila 3* (operace) a nepamatuji si ani vterinu…zadny tunel ani blizke zemrele jsem nevidela :dance:

Anketa

Hlasovalo:

Loreipsum doloret

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
81477
29.11.23 09:47
@Anonymní píše:
Ahojky. Je to samozrejme kazdeho vec jestli necemu veri nebo ne, ale pripada mi, ze jakmile clovek veri na cokoliv, ostatni ho pomalu posilaji na psychiatrii.

Veritr na neco (cokoliv:na Boha, vyssi moc, na dusi, reinkarnaci) ikdyz veda to vsecko popira? Proc? Mate nejaky nadprirozeny zazitek? Meli jste nejake zvlastni sny, ktere se 100% splnily nebo jste potkali ve snu sve blizke zemrele?

Meli jste v detstvi pocit, ze tu nejste poprve a nejaky zvlastni sny, kdy jste si mysleli, ze jste byli tim clovekem?

Dle soucasne vedy je to tak, ze zivot vzniknul zcela nahodne a zadny smysl neni krome evoluce a mnozeni. :(

Stale nevime jestli vedomi po smrti zustane ci ne, proto se smrti tak moc bojime.

Nevime co je…jestli navzdy nic nebo se ocitneme v jinem tele nebo treba v nejakem paralelnich svete kde je vse zalozeno uplne jinak nez nas soucasny vesmir?

K cemu je potom ta evoluce? Je to k tomu aby duse menila tela a uvedomila si pak jako clovek pomijivost hmotneho sveta a prestala lpet na vsem hmotnem?

A proc clovek v narkoze nevnima absolutne nic :( nebo omdlite a take nic nevnimate…absolutne nic…
Zmeny mozku (mrtvice, drogy, leky) mohou prece vedomi ovlivnit tak proc i ta duse je tedy mimo?
Narkozu jsem zazila 3* (operace) a nepamatuji si ani vterinu…zadny tunel ani blizke zemrele jsem nevidela :dance:

Beru víru jako to, jak si vysvětlujeme něco, co ještě nedokáže vysvětlit věda. Je mi uplně jedno, v co ostatní věří, když tím neotravujou život ostatním (různí fanatici) a hlavně mě ( nepotřebují potvrdit svou víru tím, že přesvědčí o ní mě a ostatní)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35497
29.11.23 09:48
@Anonymní píše:

Narkozu jsem zazila 3* (operace) a nepamatuji si ani vterinu…zadny tunel ani blizke zemrele jsem nevidela :dance:

Věřím, že lidstvo byl největší omyl v evoluci. Ale příroda to časem vyřeší, možná lidstvo samo a pak začne znovu a lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2089
29.11.23 10:08

Věřím v Boha a je mi fuk, jestli druhý je atesita, pokud mě nepřesvědčuje o tom, že já jsem blázen. Každý ať si věří co chce a neotravujte svým přesvědčením druhé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13102
29.11.23 10:10

Docent Hach byl hluboce věřící člověk a zároveň embryolog. Víra se může snoubit i s vědou… takových lidí je hafo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.11.23 10:17

Ja osobne na reinkarnaci verim…ze zaroven probiha i evoluce duse, proto ten kolobeh smrti a zrozeni a na Boha take..predstavuji si ho jako tu silu prirody.
Ikdyz dle vedcu je to vse jentak…zcela nahodne usporadane…vedci popiraji moznost toho, ze to vse nekdo zalozil

• Citovat
  • Upravit
14567
29.11.23 10:26

Přijde mi zajímavá myšlenka, ze smrt je vlastně jakoby další porod, že se člověk jakoby narodí do jiného světa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12503
29.11.23 10:27
@biedronka105 píše:
Věřím v Boha a je mi fuk, jestli druhý je atesita, pokud mě nepřesvědčuje o tom, že já jsem blázen. Každý ať si věří co chce a neotravujte svým přesvědčením druhé.
Říkám si něco podobného. I ateisté jsou fanatici.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
29.11.23 10:29

Nevěřím v zadnou vyšší moc. Ve vědecky výzkum ano.

Nerozumím, proč by život měl mít nějaký vyšší smysl než proste život sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
622
29.11.23 10:32

Jak tě napadlo, že věda popírá víru? To je hodně hluboký omyl.

Naopak, matematika, fyzika, teoretická biologie na nejvyšší úrovni vždy narazí na moment, kdy jde chápat určité jevy v podstatě jen jako zázrak. Anebo pro ně nemáme vysvětlení a nezdá se, že bychom ho v dohledné době mohli najít.

Proto je většina vědců (celosvětově, my v ČR jsme trochu rarita) věřící…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.11.23 10:33

Proc tedy stale miliony lidi na svete na neco veri ikdyz je dokazana evoluce nikoliv stvoreni behem 6000 let?

• Citovat
  • Upravit
13726
29.11.23 10:48

Věřím na to, že lidský mozek ještě není zdaleka prozkoumán. V Boha, v osud, ve vyšší moc ani v transformaci duší ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
29.11.23 10:53
@Zluta_pastelka píše:
Jak tě napadlo, že věda popírá víru? To je hodně hluboký omyl.

Naopak, matematika, fyzika, teoretická biologie na nejvyšší úrovni vždy narazí na moment, kdy jde chápat určité jevy v podstatě jen jako zázrak. Anebo pro ně nemáme vysvětlení a nezdá se, že bychom ho v dohledné době mohli najít.

Proto je většina vědců (celosvětově, my v ČR jsme trochu rarita) věřící…

veda, kdyz narazi na nezname, tak to nevysvetluje nadprirozenem, ale patra dal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
29.11.23 11:00

Věda a víra se nevylučují. Přece kdyby opravdu existoval Bůh, musel to tady vymyslet tak, aby to všechno fungovalo, ne? Tedy hmota aby se chovala podle nějakých pravidel - fyzikálních a chemických zákonů, atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
622
29.11.23 12:06
@Pudloslava píše:
veda, kdyz narazi na nezname, tak to nevysvetluje nadprirozenem, ale patra dal.

Prvně - nemluvila bych o nadpřirozenu, to je zavádějící. Jde o to, že věda na nejvyšší úrovni se místy překrývá s filozofií a teologií. A pokud se liší jen v názvosloví, tak jak si rozporují?

Nechme stranou teoretickou fyziku (a matematiku), na které je to sice krásně vidět, ale není v možnostech internetové diskuse probírat taková témata. Zkusme to nejjednodušší, co mě napadlo - vznik života. Rovnou upozorňuju, že v rámci alespoň částečné stručnosti a srozumitelnosti ZNAČNĚ zjednodušuju :)

Takže… máme několik teorií vzniku života (prapolévka, černí kuřáci, abiogeneze…) ale žádná z nich nefunguje - nejde replikovat. Jasně, můžeme to zkoumat dál (a taky, že zkoumáme :) ), ale je jasné, že nový život nevzniká každý den. Jde o něco extrémně vzácného, o zázrak. A je otázka jestli jde o jev, který se vůbec může opakovat. Vzhledem k vzácnosti a nepravděpodobnosti takového jevu to ale zůstane zázrakem i při případném objasnění jeho mechanismu.

A tady je důležité pochopit druhou věc - ani pokročilá teologie nemluví o „dědečkovi na obláčku“, ale o principech fungování světa, o silách a energiích, ne o „působící osobě“. Tzn - pojmenovávají to samé. Extrémně vzácné síly, za normálních okolností nezopakovatelné. Budeme-li je nazývat „bohem“, „přírodou (nebo "matkou přírodou“) či „neopakovatelnými silami“ je pak v podstatě jedno :)

Možná se dá ještě zvažovat téma „záměru“, což je velmi zajímavá oblast :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat