Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravim vsechny budouci maminky!
Chtela bych se vas zeptat, zda mate nejake zkusenosti s vitaminy v podobe tabletek…Momentalne jsem v 9+2tt. a tp mam zatim stnoveny na 3.10. Pri prvni kontrole mi ma gynekolozka doporucila vitaminy GS Mamavit ktere jsem hned zacala poctive zobat. Slysela jsem ale, ze kdyz mamina bere tyhle pilule (nejenom tuhle znacku), miminko je pak moc velike kdyz se narodi a hrozi i problem s porodem…Prosim, napiste co si o tom myslite.Je to fama nebo to mam brat vazne..
Predem vam dekuji za radu a preji vam krasny tehulkovsky den ![]()
Ahoj Cathy,
já jsem nějaké těhuvitamíny v těhotenství brala, ale jen první 3 měsíce a pak někdy uprostřed jednu krabku. Sestra brala vitamíny celé těhotenství a měla kluka 4,20kg, přitom ona sama je docela drobná.
Můj gynekolog mi skutečně potvrdil, že mezi vitamíny a velikostí miminka opravdu souvislost je, neboť když má mimko dostatek vítamínů, vyvíjí se až moc dobře
Myslím, že je to hlavně dobrý reklamní tah na těhulky.
Až budu čekat další mimko, určitě nebudu vitamíny brát celou dobu těhotenství, důležité to je hlavně první 3 měsíce.
Ahojky, Radu
Ahoj Cathy, já jsem brala GS Mamavit celé těhotenství, resp. zhruba od 8tt, když jsem se to dozvěděla a holčička vážila po porodu 3310g. Ovšem při prvním těhotenství před sedmi lety jsem užívala po celou dobu Maternu a mimčo se narodilo s porodní váhou 4600g. A četla jsem o tom už i dost článků, že užívání Materny způsobuje u dětí větší porodní hmotnost, než je zdrávo. Takže GS Mamavitu bych se nebála. Měj se a přeji zdravé a krásné miminko
![]()
Ahoj, já jsem se na to pana doktora taky ptala a on mi to přímo nepotrvdil, řekl, že v dnešní době je celkově naše strava daleko kvalitnější a jíme i zdravěji a proto se rodí i větší děti.
Brala jsem první 3 měsíce Maternu, pak jsem to vy:,–(ila, ale teď ji beru znovu (jsem v 21tt), protože jsem si přečetla, že je potřeba jód a protože mořské ryby a věci, které jód obsahují moc nejím, tak si to raději sychruji tou Maternou. Ale když jeden či dva dny zapomenu, nic si z toho nedělám
Myslím, že než riskovat problémy se štítnou žlázou miminka (měla jsem je taky), tak to raději prubnu. Krom toho jsem zatím moc nepřibrala a i když mě sestřička ubezpečila, že si mimčo vezme co chce, tak se raději v zimě tímto sychruji. Ale jím ovoce, měla jsem pomerančové období a jablkové období a jsem schopná slupnou dva banány za sebou, ale jinak…
Ale pan doktor řekl, že on se naklání spíš pro přírodní dodání zdroje a to v zimě moc nejde..Ale je to na každé mamině, já čekám holčičku a zatím je vše v pořádku, tak uvidíme v červenci, jak se nám bude rodit
Přeji krásné těhotenství Petra a mimí 21tt
Ahoj, já jsem brala celé těhotenství gravital a malej měl porodní váhu 3300g, kamarádka brala dokonce Maternu a narodila se jí donošená holčička s váhou 2600g. Doktor říkal, že zvlᚍ v zimním období je lepší vitamíny brát. A.
Ahoj, také jsem to už mnohokrát slyšela, že se po tabletkách rodí velká miminka. Nevěřím že to platí 100%. Je spousta mamin, které poctivě vitamíny užívaly a dítka mají průměrnou porodní hmotnost
Já sama jsem brala Mamavit první 3 měsíce denně, pak ob den a ke konci těhu 1-2 tablety týdně. Moje holčina vážila 3340 g, čtyři dny po termínu.
A nakonec, myslím si, že mimi si stejně bere z mámina těla tolik kolik potřebuje, takže je to spíš doplněk pro maminu, aby její organismus nestrádal ![]()
Silvie
Ahojky, já jsem ze začátku užívala jód, protože se prej po jódu rodí chytré děti.
Je nejdůležitější v prvních měsících. Jinak jsem celé těhotenství papala Mamavit a tak různě jsem ty značky střídala. Malá měla porodní hmotnost 3.200 kg. Tak si myslím, že těmi vitamíny to není. Jen si myslím, že lidé jsou v dnešní době " větší " a proto i miminka. ![]()
Přeji krásné a zdravé mimi.
![]()
Ahoj, úplně souhlasím, že si mimčo veme co potřebuje. V 1 těh. jsem brala Gravital a malý se narodil s váhou 4,10, řekli mi, že je to tím Gravitalem. 2 děcko jsem čekala přes léto, takže bylo dost přír. zdrojů a doplňky jsem nebrala. Malá i přesto vážila taky 4,10. Přeju krásné zdravé mimčo ať už s vit. doplňky nebo bez nich.
Verča
Ahoj,
zrovna dnes jsem se bavila na toto téma se svým endokrinologem (kvůli obsahu jódu v těhuvitamínech) . Vpodstatě mi potvrdil moji doměnku, že jde především o velký business farmaceutických společností, zaměřený na těhulky a snažilky
(která z nás by nechtěla pro své mimi udělat to nejlepší co může, včetně dostatečného přísunu vitamínů, že
), a že bohatě stačí pestrá strava a pro dobrý pocit 2 tabletky týdně. Jinak se opravdu může stát, že bude mimi až moc dobře živené, a tudíž větší.
Hajinka
Moooooooooc vám všem děkuji za názory a přeji vám pohodové ať už snažilkovské, těhulkovské nebo maminkovské odpoledne ![]()