Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla bych poprosit o radu. Uvažuji o tom, že koupím malému k svátku(má rok a tři čtvrtě) vláčkodráhu, od kdy si s ní vaše děti hrály? V internetových obchodech bývá uvedenotradičně od 3 let, ale to bych nebrala jako směrodatné… ![]()
Myslím, že dvouapůlleté dítě už chápe, co s dřevěnou nebo plastovou „mašinkou Tomášem“ může a nemůže provádět. Ty 3 roky jsou tam kvůli České obchodní inspekci - nějaká hranice se prostě stanovit musela. Ale obecně platí, že za děti zodpovídají rodiče - takže ti nikdo nenařídí, že mladší jak 3letý si s tím nesmí hrát.
Něco jiného je skutečná modelová železnice (rozměry HO, TT, N a další). Tam bych viděl spodní hranici 6-7 let, mladší jen tehdy, když jsou výjimečně vyspělí. Přece jen je to už elektrické zařízení (i když jenom na 12 voltů) a na jeho provozování už se u dětí předpokládá určitá ukázněnost. Jinak zkratovat elektrický pohon výhybky nebo mašinky a tím ji zničit je otázka zhruba dvou sekund. A taková mašinka stojí od dvanácti stovek do šesti tisíc.
Ahoj,
já bych byla pro
Tedy pokud má malý rád vláčky - píšu tedy z vlastní zkušenosti, kdy my jsme možná s koupí vláčkodráhy dokonce zaspali, když ji dostal AŽ k 2. narozeninám. Lokomotivu Tomáše sledoval už v roce a půl, to bylo jedniné, co ho v telce nebo na DVd bavilo, s vláčky si už kolem roku a půl - roku a tři čtvrtě uměl taky hrát - dráhu postavil, jezdil po kolejích a vydržel u toho docela dlouho a sám. Takže jsme začali klasikou z IKEA + lokomotivka na baterky z Tesca a nadšení veliké ![]()
Ta hranice 3 let je spíše doporučení a možná bych tipla, že taky vláčky nemají všechny ty testy a zkoušky, co musejí hračky do 3 let mít, ale to by se cena vyšplhala dost vysoko…a taky to bude „kvůli malým částím, co by šly spolknout“, takže na to bych se nedívala - spíše na to, co má malý rád a co víš, že zvládne.
Anežka dostala dřevěné Ikea vláčky, ještě když byla u mě v bříšku
. Nejdřív byly schované, pak jsem je vytáhla a hrála si s nima já sama před ní. Teď už máme několik sad a dostala už dvě lokomotivy na baterky a byla z nich nadšená. Klíďo bych koupila už teď.
Pro děti od tří let je to hlavně kvůli magnetům a malým součástkám, ale předpokládám, že hrát si s mašinkama bude pod dozorem a jen tak ty magnety sundat nejde.
Helenka ji dostala ke 2. narozeninám, ale nijak zvlášť to neocenila…
Tak nam budou za mesic dva roky a uz mesic mame doma ty drevene spojovaci koleje a masinky a maly si s tim vyhraje hodiny. V podstate je z toho vyplesklej uz od vanoc, co to dostal kamaradky chlapecek a kdyz jsme byli u ni na navsteve, hodiny si s tim hral.
Takze to klido kup. U nas je to fakt v permanenci, jsme na masinky uplne ujety. ![]()
Ještě jednou připomínám z jiného tématu - zkuste vygooglit „muzeum Lužná u Rakovníka“ - tam je mašinek a mašinek…
my kupovali vláčkovdráhu loni k vánocům, to byly starší skoro dva roky. úspěch měla veliký. ač holka děsně si s ní vyhraje. už máme dokoupeno hromadu dolňků a dokonce i mladší cácora se už naučila pouštět mašinku z mostu a děsne se jí to líbí
. u kluka bych v roce a 3/4 neváhala a kupovala.
Starší dostal k 2. narozeninám a byl nadšený. Mladší si s ní „hrál“ cca od roka a půl.
Ahoj, jukni na www.learningtoys.cz , ted mají nově v nabídce Early engineers, odkaz pod „Tomáš a jeho přátelé“ a je to od 18měsíců. Manžel v tom dělá a tak my jsme doma měli vláčkodráhy od WOODY / Brio od roka starší dcery. Nejdřív na to jen koukala a líbilo se jí to a před druhým rokem už si sama jezdila. Určtě se toho neboj a kupte to.Mladší dcera si hrála ještě dřív
Díky všem za odpovědi a rady, koupím levnější tescáckou a snad bude přijata pozitivně. A když by to malýho náhodou neoslovilo, tak si bude hrát maminka.:) Vždycky jsem jako malá chtěla vláčky nebo autodráhu a nebylo mi dopřáno. Též díky za tip na výlet do Lužné, máme relativně nedaleko babičku, takže určo vyzužijem.