Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
My ted meli 70% v drevostavbe… muze to byt tim ze venku je ted dost vlhko a kdyz se vetra tak ta vlhkost tolik neklesa. 64% neni zase tak moc na novostavbu zvlast kdyz neni zateplena ![]()
V novostavbě je vlhko vždycky. Máš představu kolik vody je v omítkách, ve zdech a betonech? Ono to nějakou dobu trvá, než se voda vypaří. Kupte odvlhčovač, pokud vám vlhkost vadí, ale zas nějaký extrém tam nemáte. Ono stačí i efektivně větrat. Vytopíš dům, otevřeš vchodové dveře a pak otevřeš okno na opačné straně domu nebo lépe v patře. Tím vznikne komínový efekt a vlhkost rychle vyvětrá ven aniž by se zásadně ochladily zdi. Dvakrát denně na deset minut a vlhkost poměrně rychle klesá. Největší hloupost je otevřít okno v každé místnosti, tím se nevyvětrá nic, jen se voda v ochlazeném vzduchu zkondenzuje.
Díky oběma za radu, komínový efekt zkusím a budu praktikovat.
Bydlíme už rok, a po omítkách byl dům půl roku větraný a vysoušený, cihly máme na pěnu, takže té vody by už tolik být nemělo.
Ale myslím si jak psal první pán, teď je venku dost vlhko a bez toho zatepleni to je asi znat.
Dělal jsem do teď chybu s větráním, otevřel jsem na 5 minut vsude ventylačky a myslel jsem že to je ok…
Vlhkost může být způsobena vysycháním konstrukcí (zejména monolitického betonu). Nebo, pokud se problém zhoršuje v zimě, na vině bude rosný bod na vnitřní straně konstrukce (teplota, při níž na zdi kondenzují vodní páry), který se vhodným návrhem zateplením vyřeší.
Při návrhu zateplení si dejte pozor zejména správné řešení zateplení i ev. parozábran u otvorů (okna, dveře) a styků obvodová stěna a stropy, střechy. Tam všude mohou být tzv. tepelné mosty, kudy uniká teplo, a proto tam i teplota v zimě kolísá kolem rosného bodu, a tak by tam mohla stále vznikat vlhkost.
Pravidelně tuto zimu větrejte, plísně ani vysychající materiály nejsou nic zdravého. ![]()
Pozor, u novostavby trvá několik měsíců až několik let než vlhkost zdiva a betonu klesne na požadovanou hodnotu. Určitě větrejte, krátce a intenzivně.
Máte rekuperaci nebo větráte okny?
64% je dobrá hodnota a navíc měřená kde a čím? Ty levné vlhkoměry jsou těžce orientační. Realita může být klidně o 10% jiná.
My jsme kvůli vlhkosti kupovaly odvlhčovač za 15000, protože jsme lily betonové podlahy. Pomocník k nezaplacení.
Zdravím mám dotaz ohledně vlhkosti.
Máme novostavbu, šířka obvodové zdi je 38cm, porotherm cihly.
Bydlíme rok, zatím nemáme zateplení a fasádu, může to mít vliv na vlhkost?
Koukal jsem na internetu žy by měla být pod 60% v zimě, bohužel doma měříme 60-64.
Je to velký problém? Mám strach jestli neteče podlahové topení, snad ne jelikož tlak neklesá. Změní něco zateplení a fasáda? Díky