VŠ a deprese
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Lollitka Ale jo, ty jsi z meho uhlu pohledu extremni pripad (a to nemyslim nikterak negativne), nicmene to, co popisuje zakladatelka, jsem zase zazivala plus minus ja, takze ja to vidim zase skrze sve zkusenosti a proste vysoka skola by nemela byt prochazka ruzovou zahradou, ve ktere s cervenym diplomem a bez jakychkoliv prekazek uspeje kazdy. Zivot je ostatne taky o prekonavani prekazek a nekdy se neco povede a nekdy ne. A ze je zakladatelka unavena a vystavena, protoze ma po zkouskovem a v zari ji ceka pokracovani… no, jak kdybych videla sebe
Takze bud ze sebe to odhodlani a trpelivost nekde vyskrabne a da to, nebo se na to vykasle a bude mit klid.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: VíceÚplně ti rozumím. Ke konci semestru to bývá fakt psycho, hlavně když už ostatní mají prázdniny. Píšeš, že tě teď někdy čeká zkouška a pak další v září. Být tebou, tak si dám den volna, udělám si výlet, zrelaxuju a pak naposled zatnu zubu. Když to dáš, budeš mít těch kreditů dost ne?
A plně také rozumím tvému strachu, že když to nedáš, budeš mít skoro ve 24 letech jen gympl. Já mám 26, 3 roky jsem ztratila na vseobecnem lékařství, šla jsem pak na jiný obor, takže Mgr studium budu končit v 27. Někdy je to dost demotivujici, obzvlášť když se pak lidi chlubí, že v 24 letech měli už Mgr., barák, manžela a dítě (viz první komentář).
V každém případě ti přeji štěstí a snad tu zkoušku zvládneš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj zakladatelko, 10 zkoušek je fakt mazec, taky jsem to tak jeden semestr měla, v červenci jsem dodělávala třetí pokus předmětu, který byl jednou za dva roky
tvoje pocity jsou naprosto oprávněný. Zrelaxovat se by ti pomohlo, jenže člověk stejně pořád myslí na školu, já to moc dobře znám. Pokud chceš ve studiu pokračovat, lepší rada než zatnout a vydržet není, nechci tě děsit, ale až budeš ve třeťáku řešit běžné zkoušky, závěrečnou práci a státnice, to bude teprve fičák. Takže ti v tuhle chvíli hlavně přeju, ať to dobře dopadne a nabereš síly na nový semestr. Btw jakto, že se ti ta zkouška ze září už nebude teď počítat, když máš předmět zapsaný v tomhle semestru?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lollitka každé zkouškové jsem nespala a učila se, měla několik zkoušek každý týden, ne vždy se dařilo…ale vybojovala jsem, ne, nechodila jsem na zkoušky našprtaná, že je to brnkačka
a ve 24 být stále v prváky, tak toho bude špatně více, co delala tech 5let od maturity, snad aspoň pracovala…
- Citovat
- Upravit
@Zlatovláska555 ne manžela, dítě, barák, druhé dítě až za mnoho dalších let…reagovala jsem pouze na moje studium a že manžel studoval a studuje až mnohem později, už s rodinou…
- Citovat
- Upravit
Nevzdávej to a nesrovnávej se s ostatními, protože každý má jiné podmínky pro studium. Teď se snaž uhrát ještě jeden kredit, nejlépe tedy dát ještě zbylé dvě zkoušky. Mezi nimi máš i nějaký čas, takže si můžeš dát klidně týden volno bez učení. Určitě by bylo dobré ale řešit s odborníkem, co a jak. Pokud tě obor baví, tak bych nekončila studium úplně, ale třeba jen na rok přerušila, ale pak je otázka, zda opravdu budeš chtít pokračovat nebo ne. Jinak docela dobré je chodit na první termíny zkoušek, abys zjistila, jak zkoušky probíhají, co je případně potřeba se doučit a tak dál, i kdybys měla každou dělat na druhý pokus. Já si třeba dělala rozvrh na všechny pokusy ke každé zkoušce, mezi každou zkouškou aspoň 2, 3 dny na další předmět. Studium jsem si zkomplikovala také tím, že první ročník jsem zvládla na minimum kreditů a chyběla mi polovina předmětů, které jsem dodělávala ve 2. ročníku, takže o to náročnější to bylo, ve 3. jsem doháněla ještě kredity za volitelné předměty a jeden předmět na 3. zápis. Jela jsem nonstop 3 roky bez pauzy až do státnic. Nic zábavného to nebylo, seknout jsem s tím chtěla mnohokrát. Nejsi v tom sama, je opravdu hodně studentů, kteří problémy mají, bylo by fajn, pokud bys měla ve svém okruhu někoho, kdo to má podobně, kvůli vzájemné podpoře. To je úplně nejvíc. Držím pěsti, ať zítřejší zkouška dobře dopadne! A ta zářijová taky!!!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já si teď v zimě prošla trošku něčím podobným. Pomohla mi prostě pauza a změna myšlení.
Nemůžeš si dát jen 10 dní pauzu? Užít si léta a pak se do toho zas pustit? Kolik hodin se denně učíš a v jakých intervalech? Když jsem nemohla učila jsem se okolo 20 minut a pak si dala menší pauzu. Učila jsem se max 6 hodin, jinak hodinu průběžně během semestru. Nejvíc mi pomohlo vzít si papír a stopnout čas na otázku vypsat si co vím a ak si to opravit. Věděla jsem ma čem jsem, víc mě to bavilo a hlavně líp jsem si pamatovala. Zkus si něco zjistit o efektivním učení.
Chápu, že tě tlačí čas, ale je super, že se někam posouváš. Představ si, že můžeš 50 let dělat někde u pásu a víc nic. Nesouhlasím s tím, že se s vyšším věkem učí hůř, akorát má člověk víc povinností a může být těžší se soustředit. (Jsem ta, co se vrátila do školy). Jinak VŠ mají různou náročnost, na naší fakultě je třeba běžné končit okolo 30. A chápu, že někde kde to může být lehčí je „ostuda“ studovat dýl. Na druhou stranu, tam zas může být horší uplatnění. Vidím to na brigádě, kde jsou lidi i s VŠ.
Jinak mě hodně pomohla změna myšlení v tom že místo abych si říkala, že tu zkoušku zvládnu, tak že udělám maximum, prostě tam přijedu a budu si snažit vzpomenout na co nejvíc věcí. No a ono to jako zázrakem začalo vycházet. ![]()
Přeji pevný nervy.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Ahoj zakladatelko,
jak ti dnes dopadla zkouška? Pevně věřím, že se snad zadařilo. A jak ti jinak je? Začala jsi svoji situaci nějak řešit? Držím moc palce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj všem,
včera jsem narazila na tuhle diskuzi a mám to naprosto stejně. Chybí mi také jeden kredit, zkoušek však více. Energii na to fakt už nemám a to by další zkouška měla být na konci července a pak další v srpnu (když ji teď nedám, tak bych toho měla v srpnu víc). Pořád bojuju, snažím se! Škola mě fakt baví, jenom poslední dobou se toho děje kolem moc (kamarádka má psychické problémy a přenáší se to na mě, hrozně moc, nic ji nebaví, nemůže se učit a jak to poslouchám, tak se k tomu nemůžu dokopat taky). S učením přes léto počítám, nějak jsem se smířila, ale strašně mě bolí se učit na tuhle zkoušku, kterou mám teď v červenci. Mám k tomu fakt nechuť už jen z toho důvodu, že hodně lidí kolem říkalo, jak hrozný - strašný - nejhorší to bylo. Teď jsem pár dní odpočívala po své nedávné (úspěsné zkoušce - fakt jsem poprvé měla hroznou radost). Dnes se chci začít učit pořádně, ale jde o nějakých 230 stran a budu na to mít tak 10 dní, ono se to dá projít, ale nazpaměť (což se prý vyžaduje) to nejde. Jsem vcelku ráda, že nejsem jediná, kdo tímhle prochází a ví, jaké to je a můžu se tady vypsat.
- Citovat
- Upravit
@Cytosin333 píše: Více
S tím koncem naprosto souhlasím, od té doby, co si v hlavě říkám, jak mi to vyjde, že jsem tomu dala maximum a vše bude fajn, tak to zatím vše vyšlo. Ale u této zkoušky kam půjdu, neznám zatím nikoho, kdo by ji snad zvládl na první pokus, proto moje myšlení, že to zvládnu je nastavené spíš negativně.
- Citovat
- Upravit
Chápu, ono to myšlení je moc důležité. My právě taky máme takové zkoušky. Do 3. ročníku nás jde 1/3 a to není žádnej top obor.
Prostě si musíš uvědomit svoje hranice a dát tomu maximum, ale neodrovnat se a neporovnávat se. Je to strašně těžké. Fakt ti moc držím pěsti.
Ono to studium některých oborů už není jako na střední a základce, bohužel. Ale společnost to vnímá tak, že se vše musí dokončit do 26, ale nikoho nezajímá už kde např. student na to má vzít peníze aby to stíhal. Apod. Ale to už úplně odbočuju od tématu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit