Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, je mi 20 a jsem poprvé těhotná. Miminko si moc přeji vzhledem k tomu, že jsem léčená se štítnou žlázou, bala jsem se že nebudu moci mít dítko ale poštěstilo se nám. Momentálně 18 tt. Na začátku měsíce mi na gynekologii brali krev na vrozene vyvojove vady.
Test byl pozitivní na rizika a v pondělí si mám jít pro žádanku na genetiku. Každopádně ve 13 tt jsem byla na prvním screeningu v sanusu HK. Pan doktor mi naměřil vyšší šíjové projasnění 2,4, upozorňoval na to, do zprávy napsal špatná vizualizace a doporučoval aspirin. Poté mi doktorka předepsala Stacyl 100mg na ředění krve. Vše beru jak mám, snažím se být v klidu, ale jsem docela vynervovaná, aby bylo miminko zdravé. Prosím o vaše zkušenosti. Děkuji ![]()
@Mona309 tak aspirin ale nebyl predepsan na sijovy projasneni, sijovy projasneni ukazuje na riziko downa. Aspirin se predepisuje na riziko preeklampsie. Navic bych si rekla primo o aspirin a ne o stacyl, ten se hur pry vstrebava.
A na jaky rizika ti to ted vyslo pozitivni? To byl triple test? A jaky rizika si mela pri 1. screeningu? Nikdo ti nerekl moznosti vysetreni uz pri nem? Pri nt hodnote 2,4 uz bych asi zacala premyslet, protoze jako hranice se udava hodnota 2,5-3.
@DandátkoP píše: VíceOtazka bokem, triple test se neste nekde dela?
Mas trochu hokej v tom, ktere vysetreni je na co…nicmene, pocitam, ze to byly triple testy jejichz spolehlivost je diskutabilni a aspirin s projasnenim fakt nesouvisi
Nerikali ti o moznosti dalsich testu uz po tom prvnim screeningu? But neinvazivni NIPT z krve, nebo o odberu plodovky? Pokud tam byla nejaka podezrela hodnota…ale screening samotny jsi teda asi mela negativni?
@DandátkoP No on mi k tomu pan doktor nic moc neřekl. Jen že mám vyšší šíjové projasnění. NIPT testy jsem zvažovala, jen mi to přijde jako tahák na peníze.. Bohužel si teď nemohu dovolit testy za 13tis. Přidávám fotku z prvního screeningu. A ano byl negativní
@Mona309 tady z toho neni videt, jaky jsi mela riziko na downa. No, ty testy urcite nejsou tahani penez. Prave ty testy na kterych si byla vychazi casto chybne, proto se od nich v dnesni dobe uz dost ustupuje a uprednostnuje se nipt pripadne odber plodove vody.
A rekli ti, na co to vyslo pozitivni ted? Jako kdybys nemela to sijovy projasneni 2,4, tak bych ti rekla, at jsi v klidu, ze se to stava pomerne casto. Takhle bych asi trochu obavy mela. Na druhou stranu 2,4 jeste neni zadna hruza, je to spis hranicni hodnota. Tak verim, ze mimco bude ok. ![]()
Nám vyšel Down jak vyšitý. Opravdu vysoké riziko. Já nikam neběhala, dítě jsem chtěla za každých okolností. Narodil se zdravý syn.
@Mona309 tripple testy se dělají jako doplňující vyšetření k prvnímu screeningu.
Také na ně jdu.
Výsledky se pak vyhodnotí dohromady
Tak mám pozitivni screening zvýšené riziko M.Down 1 z 40. Zítra jdu na genetiku tak uvidíme.
@Mona309 píše: Více
Nabidnou ti nejspis bud NIPT, nebo odber plodovky. Ja mela 1:60 a sla jsem na NIPT, tahak na penize to neni, jsou podstatne presnejsi nez ten klasicky screening, ale je pravda, ze je to porad jen screening. Plodovka je diagnosticka, tam to mas na jistotu, ale zase nese sebou nejake male riziko potratu. Nech si to vse poradne vysvetlit a zvaz pro a proti..drzim palce.
Ahoj holky, tak ve čtvrtek jdu na odběr plodové vody. Budu skoro ve 20 tt, mám z toho celkem strach, že o miminko přijdu. Ale už teď mám riziko na M.Down 1 z 40. Paní doktorka, mi řekla že je tam malé riziko potratu. Přečetla jsem si pár diskuzi na toto téma a většina žen by na toto nešly. Některé dokonce o miminko přišly…
Prosím vás, jestli máte nějaké zkušenosti s tímto zákrokem, budu ráda za jakoukoli odezvu.
@Mona309 taky jsem byla, riziko 1:95,zákrok popravdě nepříjemný, ale věřila jsem doktorce. Dodržovala jsem klidný režim a bylo to dobrý. Výsledky volaly druhý den to bylo ok a jistotu jsem měla za cca 14 dní. Mám zdravou 5m holčičku
A jsi připravena se celý život starat o postižené dítě? Pokud ano, tak nikam nechoď a riskuj, že dítě bude mentálně i fyzicky postižené.
A můžu ti říct, že péče o dítě je daleko finančně náročnější, než třináct tisíc. Co pak budeš s dítětem dělat, když nemáš pár tisícovek.
@Mona309 Ahoj, mám za sebou amniocentezy dvě a nic to není. Záleží kdo je jak citlivý, pro mě to bylo srovnatelné s bolestí třeba při odběru krve. Trochu divný pocit je když tu plodovku nasávají do stříkačky - cítíš v břiše podtlak. Myslím že strašně záleží na šikovnosti doktora který odebírá (u mě při prvním odběru byl nováček a trošičku se v tom šťourat, ale i tak se to dalo). A taky záleží jak dobré mají sono a jak dobře je přes tebe vidět. U mě si všichni pochvalují že se mi přes břicho všechno dobře zobrazuje - a to tam mám dost vypolstrováno….
AMC je nejprukaznějši na většinu VVV, nejen na syndromy. Měla jsem menší riziko než ty u obou těhotenství a stejně jsem po domluvě s genetičkou šla. Trochu hodně nepříjemné je to čekání na výsledky cca tři dny, kdy samozřejmě přemýšlíš co by kdyby no
Komplet výsledky pak přijdou po 14dnech, u nás poštou.
Každý je jinak citlivý a něco snáší hůř a něco líp, zrovna pro mě amniocentéza byla asi nejmenší nepříjemnost ze všech těhotenských neduhů.
Tak držím palce!