Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Míša:
Jasně, ty veterinární diety jsou už zase o něčem jiném - to je pak ušité fakt na míru problémům psa a musí tomu to složení odpovídat.
A určitě není nikde dáno,že co sedne jednomu,tak musí sednout druhému - ale je fajn vědět,co psíkovi dávám a je pravda,že díky tomu,že jsem začala přemýšlet ,co hafan jí,tak o tom svém jídle taky přemýšlím víc ![]()
A člověk nemusí sahat hned po těch nejdražších, ale i mezi těmi levnějšími se dá vybrat - např. takový český Brit care, Belcando či Nutram je taky rozhodně lepší volba než sáhnout po zrní ze supermarketu. A to samé platí i konzervách - spousta toho se tváří jako maso, ale když se podíváte,kolik ho tam je ve složení…tak se člověk nestačí divit ![]()
A co založením téhle diskuze mělo být řečeno? Za sebe řeknu, že mám chovného výstaváka, který dostává jen to nej. Pes 7kg mi měsíčně projí 1500,–
Ano zakladatelko, máš pravdu, levné marketovky desetikilových pytlů za 150,– psům jedou, proč by taky ne, když je tam raději neudávané množství soli a barviv…
Diskuzi zpět dočítat ani nebudu, protože tady se každý považuje za super kynologa krmícího Britem, Darlingem a dalšíma s.ačkama… holt laciná věc je drahá jak se říká.
jestli takhle řešíte i svou stravu. Zkoumáte v marketu složení jídla, které pak sami, popř. Vaše děti jíte? Jídlo je také dochucované a suroviny nahrazené levnými náhražkami, kterě škodí zdraví a že by to někdo až tak moc řešil..... ![]()
Sama mám také sibiřského kocourka a kupujeme mu kvalitní krmivo, ale občas mě napadne otázka vlastní stravy… ![]()
Myslím, že když někdo kupuje levnější krmivo, tak to není nic špatného. Jsou to přeci jen zvířata, která se v přírodě živí tím, co zrovna najdou a pijou z louží… Jsou to mazlíčci, dávají nám svou lásku a náklonnost, ale někdy je naše úzkostnost vůči nim trochu přehnaná, nemyslíte? ![]()
Lucka
Já nesouhlasím. Já mám na výběr, jestli si vezmu něco zdravého nebo nezdravého, jaký si koupím jogurt nebo maso. Oni na výběr nemají. Já ji krmila celej život premiovými granulemi a musím říct, že nikdy nebyla nemocná. Teď krmím teda veterinární dietou od Hillsu, páč jí selhávají ledviny, ale je stará a na ten věk, nebýt nemoci, by byla v super kondici, zuby má všechny a i veterinář chválil. Prostě jí nebudu krmit sračkami za 300,– 10 kg, stejně tak, jak bych tutéž kvalitu nedala dítěti. Pro mě není můj pejske jen zvíře, je to člen rodiny a podle toho k ní přistupuju. Možná jsem blázen, ale takhle to cítím.
Kupodivu se zajímám i o to, co mám já, můj muž a mé dítě na talíři. A jelikož považuji všechny granule za humus, stejně jako konzervy pro lidi, tak kupuji psům čerstvé (mražené) maso a nám čerstvé potraviny, ze kterých vařím téměž každý den normální klasická jídla. Kupodivu to vyjde mnohem levněji než kupovat hotové hnusy…
Jinak mám 6 psů 50-60kg a spotřebu 4kg masa denně. Granule máme jako nouzovku, když cestujeme…
Ti, co kupují marketovky by pro svého psa udělali líp, kdyby mu koupili čerstvou kukuřici. Složení je téměř stejné, odpadne sůl a konzervanty a pes má aspoň něco čerstvého. Můžou mu k tomu uvařit trochu pšeničné kaše a vedle misky postavit obrázek kuřete.
![]()
Lucieloff - ano, dívám se i na to, co jíme my dva s přítelem, stejně tak mám více než osm let zkušeností s dietologií a výživou psů.
Děkuji všem za názory, dávám granule Calibra sensitive a jsem spokojená a myslím, že i můj 13 letý pejsek. Je po operaci tlustého střeva a tak jsem mu nechtěla na stará kolena zatěžovat zažívání. Všem přeji úspěšný rok 2012 a hodně krásných chvil s dětmi a svými čtyřnohými miláčky. ![]()
panicka píše:
Děkuji všem za názory, dávám granule Calibra sensitive a jsem spokojená a myslím, že i můj 13 letý pejsek. Je po operaci tlustého střeva a tak jsem mu nechtěla na stará kolena zatěžovat zažívání. Všem přeji úspěšný rok 2012 a hodně krásných chvil s dětmi a svými čtyřnohými miláčky.
Ať se pejskovi daří!
![]()
U starého psa není vhodné měnit jídelníček, to je jasné. Těžko už by si zvykal na novou stravu, měl by z toho spíš jenom problémy.
Samozřejmě, že sledujeme naší stravu, svůj předchozí příspěvek jsem myslela tak, že ani v obchodech nejsou prvotřídní potraviny. Koupíme si krásné libové maso, ale víme, čím byla krmena ta kráva, popř. jiné zvíře? Nevíme. Třeba kostní moučkou a geneticky modifikovanými a chemicky nastavenými „pokrmy“ s růstovými hormony. Co asi pak to maso obsahuje? Hnus! Nebo třeba těstoviny. Byť sebelepší italské kvalitní a drahé těstoviny, tak pořád je to pšenice, což je geneticky upravená špalda, která není pro lidský organismus vhodná… (není vhodná ta pšenice, špalda by byla super).. Příkladů by bylo mooooc…
Zrovna tak co se týče našich domácích zvířat jsem samozřejmě nemyslela kupovat levná krmiva vyrobená z bůh ví čeho, ale že není třeba být až tak úzkostný ve výběru a občas zařazená krmiva střední třidy určitě zvířeti neublíží (výjímku tvoří zvířata nemocná nebo se speciálními výživovými nařízeními od Dr.)
Mějte se Lucka ![]()
Nečetla jsem uplně podrobně celou diskuzi, ale rozhodně souhlasím s tím, že pokud si někdo pořídí psa (a je jedno, jestli je výstavák nebo Míša na mazlení) měl by chápat, že koupit v Tescu 10kg pytel granulí podivných barev za 100Kč je šílenost.
Lidi, kteří si myslí, že je fuk, jaký granule pes žere, hlavně, že mu chutnají, by si psa nebo kočku vůbec pořizovat neměli.
Jasně, že to stojí prachy. Pokud je nemám, tak si ulehčím situaci a nepořizuji si zvířata, které znamenají náklady.
Máme 7 letou shi-tzu, 2,5 letou flat coated retriever a 12 letého kocoura s cukrovkou. Všechny krmíme granulema Hills, kocour má speciální dietu pro diabetiky¨. Když si vzpomenu, co jsem do něj v prvních letech cpala za sračky, tak bych si nafackovala.
Máme teprve 2 dny 8 týdnů staré štěně doma maďara a bylo nám doporučeno krmivo Firstmate,tak ho dáváme.Psa jsme teď roky neměli,takže se v současných granulích na trhu nevyznám,tak snad nám poradili dobře…
Firstmate vám určitě poradili dobře, patří k těm nej, takže jestli pejskovi sedí,zůstala bych u nich ![]()
mavrza píše:
Máme teprve 2 dny 8 týdnů staré štěně doma maďara a bylo nám doporučeno krmivo Firstmate,tak ho dáváme.Psa jsme teď roky neměli,takže se v současných granulích na trhu nevyznám,tak snad nám poradili dobře…
Jak jako, že doufáš, jestli vám poradili dobře? Kdyby vám poradili krmte kukuřicí, tak budete krmit kukuřicí? Snad máš svojí hlavu a úsudek, tak si o složení různých značek granulí něco nastuduj, základ je samozřejmě znát to nejoptimálnější složení a poměr jednotlivých složek v krmivu, které pes potřebuje a podle toho vybírat. Ne koukat na to, co mi kdo poradí a slepě důvěřovat. Firstmate zrovna nejsou nic moc, je to taková nižší střední třída mezi granulemi, horší průměr, stačí mrknout na složení, jediné, co se u Firstmate za poslední roky změnilo byl pytel s dírou na držení,to je vše, složení mají stále stejné.
Baslerinda píše:mavrza píše:Jak jako, že doufáš, jestli vám poradili dobře? Kdyby vám poradili krmte kukuřicí, tak budete krmit kukuřicí? Snad máš svojí hlavu a úsudek, tak si o složení různých značek granulí něco nastuduj, základ je samozřejmě znát to nejoptimálnější složení a poměr jednotlivých složek v krmivu, které pes potřebuje a podle toho vybírat. Ne koukat na to, co mi kdo poradí a slepě důvěřovat. Firstmate zrovna nejsou nic moc, je to taková nižší střední třída mezi granulemi, horší průměr, stačí mrknout na složení, jediné, co se u Firstmate za poslední roky změnilo byl pytel s dírou na držení,to je vše, složení mají stále stejné.
s tou kukuřicí je to doufám míněno jako nekonkrétní a všeobecný slovo,a místo ní by tam mohlo být jakékoliv jiné slovo,třeba jahoda…
Právě, že doporučovaný postup studia krmiva mám už za sebou z různých dostupných zdrojů a neudělala jsem si z něj názor, že jedna konkétní značka je podle složení a % zastoupení super, nejlepší, co můžu svému psu dát…
Strávila jsem i hodiny hledáním na googlu různých výrobců apod.,nevím, zda mi to něco pozitivního dalo.Nikdo tam samozřejmě nenapíše,že jeho krmivo je špatné ,vždy je to nejoptimálnější možné složení a stačí si pročíst konkrétní názory na jednotlivá krmiva od majitelů.což jsem též udělala a je to jak se vším.Někdo určitou značku pro její složení haní a poměrové zastoupení , jiný chválí do nebe…
Prošla jsem různé obchody s chovatelskýma potřebama,to samé,všude mi doporučili jiné výrobce a jiné značky,čím krmit.Např. jednom mi řekli RC je docela dobrý,v dalším mi řekli, že býval dobrý svého času,pak změnili design balení,což dělají jen když upravují složení a procentní zastoupení jedotlivých složek, což přesně udělali,masa je tam minimum,takže se této značce z dáli vyhněte.A takhle to bylo vlastně s každou značkou, na kterou jsem se ptala.Vždy se něco našlo,proč jo, či ne.
To samé veteřináři,jeden mám řekl,granule neuznává u žádných psů, natož štěňat, další výhradně granule,další ihned od štěněte BARF,a poslední,že stejně je nejlepší pro psa pestrá,vařená strava v kombinaci s vitamíny a oleji.
Když jsem si to tak shrnula,plus to,co jsem si předtím načetla, tak mi z toho vyšel právě ten FirstMate.
Sama jsem měla psa velkého plemene ještě v době, kdy jiná možnost, než vařená strava nebyla, horko těžko se k tomu sháněli vitamíny,a vůbec další doplňky a dožil se v pohodě a plné svěžesti 15let.Takže zkušenost teď z minulých let právě nemám.
To, že na toto budou různé názory,jak u veřejnosti, tak veteřinářů ještě i chápu,ale že 3 knížky ne strého vydání roku o výchově štěněte si budou dost odporovat,v jedné se dočtete něco, co v druhé je popřeno(i dnes se tam člověk třeba dočte, že štěněti namočte hlavu do loužičky,vždy, když jí udělá jinam, než má, či ho řádně fyzicky potrestejte, když příjdete domů a něco špatného během dne za vaší nepřítomnosti udělalo…nechápu,jak to vůbec může přijít do tisku..) a na různých cvičácích se učej i povely ke zkouškám různě, to už dost nechápu.ale to už je zcela mimo téma
No stačí se prostě mrknout na jednotlivé složky ve složení,které na každém obalu musí být napsány a na jejich pořadí a pokud tam je narváno na předních místech xy obilovin a kolem masa to ani neprošlo, tak je to vhodné akorát tak pro drůbež
Vyvážeností a optimálním poměrem složek se rádi ohání výrobci granulí a vetové a je to strašně hezké poslouchat,ale pak si člověk přečte složení oněch granclí a nestačí zírat…
A ve většině případů veterináři doporučí jen to,co sami prodávají a o granulích,co se teď vyrábí nemají ani páru a o jejich složení už vůbec ne, je to rarita,když jo.
A jak jsem psala tak Firstmate super ![]()